25 Kasım’da gözaltına alınan kadınlara dava
Şırnak'ta 25 Kasım için yürüyüş yapmak isteyen ve gözaltına alınan 18 kadın hakkında dağılma çağrısına uymadıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Şırnak’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Ömer Kabak Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar yürümek istedi. Ancak polis, valiliğin “eylem yasağı” kararını gerekçe göstererek kadınlara müdahale etti. Müdahalede fotoğraf makineleri ve tripotları kırılan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Zeynep Durgut ve Ömer Akın ile JINNEWS muhabiri Rozerin Gültekin’in de aralarında olduğu 21 kişi darp edilerek gözaltına alındı.  

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılanlar hakkında başlattığı soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. Eylemde gözaltına alınan gazeteciler Ömer Akın ve Rozerin Gültekin hakkında takipsizlik kararı verilirken, 18 kadın hakkında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Şırnak Asliye Ceza Mahkemesine sunuldu. İddianameyi kabul eden mahkeme, davanın ilk duruşması için 22 Mart tarihini belirledi.  

‘İHTARA UYULMADI’ 

İddianamede, yapılan bilgilendirmeye uymayarak Ömer Kabak Meydanına yürüyüp basın açıklaması yapmak isteyenlere, 3 defa dağılma ihtarı yapıldığı, grubun dağılmaması üzerine kolluk birimince müdahalede bulunduğu ifade edildi. Eylemde polislerin kadınları darp ederek gözaltına alması “hukuka uygun” bulunurken, eylem sırasında polislerin saldırısı sonucu darp edilen TJA üyesi Güler Tunç’un polis kalkanlarına vurması suçlama konusu yapıldı.   

KADINLARA MÜDAHALE YETKİ KAPSAMINDAYMIŞ

İddianamede “Güler Yerbasan Tunç’un olaya müdahale eden kolluk biriminin elinde ki kalkana vurduğu hususlarının tespit edildiği, bir kısım şüphelilerde meydana gelen basit yaralanmanın, Cumhuriyet Savcısının emri altında adli faaliyet yürüten kolluk biriminin, sınırlı ve ölçülü olarak uygulanan zor kullanma yetkisinin icrası kapsamında meydana geldiğinin değerlendirildiği…” ifadelerine yer verilerek kadınlara yönelik saldırının yetki kapsamında olduğu ifade edildi.

Kaynak: MA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
25 Kasım’da Cizre’de darbedilen kadınlara soruştur...

Cizre’de, 25 Kasım Yürüyüşü esnasında polis şiddetine maruz kaldıktan sonra gözaltına alınan 23 kadı...

25 Kasım 2023| Bölge illerinde ve Çukurova'da kadı...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kadınlar bölge ill...

25 Kasım 2023 | Kadınlar yurdun dört bir yanında ş...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kadınlar eşit ve özgür...