8 Mart 2024 | Dünyada kadınlar sokağa çıktı
Dünyanın dört bir yanında kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokağa çıktı.

 FRANSA'DA ON BİNLERCE KADIN EMEKÇİ VE ÖGRENCİ 8 MART'I KUTLADI

Fransa'nın Paris kentinde kadınlar şarkılarla, sloganlarla 8 Mart'ta sokağa çıktı. 

Video: Eren Ara- Ekmek ve Gül

Kıvanç DEMİR//Paris

Fransa’da CGT-SOLIDAIRES-UNSA-FSU ve CFDT işçi sendikaları, kadın örgütleri, DİDF gibi demokratik dernekler 8 Mart'ta alanlardaydı. CGT sendikasının yaptığı açıklamaya göre, ülke genelinde 160'ın üzerinde yerde eylemler gerçekleşti. Başkent Paris'te yaklaşık 100 bin kadın sokaktaydı. Paris, Marseille, Lille, Rouen, Nancy, Strasbourg, Bordeaux, Mulhouse gibi birçok şehirde yürüyüşler yapıldı. Ülke genelinde ise 200 bin üzerinde kadın-erkek emekçi ve öğrencinin eylemlere katıldığı açıklandı. Geçtiğimiz yıllara oranla kadın kolektiflerinin mücadelesinde bir ilerleme ve çoğalma söz konusu, özellikle sendikalarında bu mücadele de yer alması eylemlerin sınıfsal yönüyle emekten yana bir boyut kazanmasını da belirmede çokça olanak sağlıyor.

Pankartlar ve dövizlerde, kadın-erkek eşitliği bayrağını dalgalandırmak, ileri ve adaletli toplum talebiyle emekçilere mücadele vurgusu yapıldı. İş yerlerinde '' Eşit işe, eşit ücret '' talebi bu yılın da en önemli sloganlarından birisi olarak aciliyetini korumaya devam ediyor. Uluslararası kadın dayanışmasınının artırılması çağrıları yapıldı. Özellikle, belirli şehirlerde Filistinli kadınlarla dayanışmanın acil önemine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın yaşlı bir nüfusa sahip olduğunu ve ticari pazarın gençleşmesi için yeniden kalkınma adına '' Demografik yeniden silahlanma '' ortaya atmıştı. Buna karşı kadınların öfkesi ve tepkisi yürüyüşlerde de kendini gösterdi. Kadınlar "ne kürtajıma ne giysime ne de yaşam biçimime dokunamazsın" diyerek haklı mücadelelerini sürdürmeye devam edecekleri mesajı hayat buldu.  

İTALYA
İtalya'da kadınlar kadına yönelik şiddeti protesto etmek ve kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği taleplerini dile getirmek üzere Milano'da çeşitli noktalarda eylem düzenledi.

NORVEÇ

Mahmut ALGÜNARHAN // Oslo

Norveç’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadına yönelik erkek şiddetine tepki öne çıktı.

Fotoğraf: Mahmut ALGÜNARHAN/Evrensel

Bu yıl Oslo, Arendal, Bergen, Bømlo, Drammen, Eidsvoll, Fredrikstad, Halden, Holmestrand, Indre Østfold, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Strand, Sykkylven, Tromsø, Trondheim, Tønsberg gibi yerleşim alanlarında eylemler yapıldı.

KADINA KARŞI ŞİDDETLE MÜCADELE VURGUSU

8 Mart eylem ve etkinliklerinde, kadına yönelik şiddet, kürtaj, cinsel taciz ve istismar, kadına tam ve kalıcı kadro, yoksulluğa karşı mücadele, kadınların durumunun iyileştirilmesi, eşit ücret, emeklilik yaşı, şiddete maruz kalan kadınların korunması, kadınlarda uluslararası dayanışmasının önemi, Afgan ve Filistinli kadınların durumu gibi birçok konu konuşuldu.

Fotoğraf: Mahmut ALGÜNARHAN/Evrensel

Başkent Oslo’da bu yıl temel slogan olarak “Bir kişi daha değil, erkeklerin kadınları öldürmesine son verin” temel sloganı altında kutlanan 8 Mart Youngstorget alanında başladı ve en az 6 bin kişi katıldı.  Yapılan konuşmalardan sonra 8 Mart yürüyüşü yapıldı.

Kutlamaya göçmen guruplardan Kürtler, Tamiller ve İranlı guruplar da katıldı. Siyasi partilerin gençlik örgütleri yürüyüşte canlılık gösterdiler ve sık sık Filistin lehine sloganlar attılar.

Oslo'da düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Günü kutlamasında  bir gurup İsrail yanlısı provakasyon grişimde bulundu. Görevliler tarafından alandan uzaklaştırıldılar.

ABD

ABD'nin başkenti Washington'da 8 Mart eylemi düzenlendi. Eylemde, Filistinli kadınlara da destek mesajları verdi.

TUNUS


Tunuslu kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsrail saldırıları altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki kadınlara destek için başkent Tunus'ta eylem düzenledi.

Kadınlar, başkent Tunus'un Habib Burgiba Caddesi'nde bir araya geldi.

Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sona ermesi talebiyle toplanan kadınlar, "Saldırıları durdurmak görevdir", "Ablukayı kaldırmak görevdir" ve "Halk normalleşmeyi istemiyor" gibi sloganlar attı.

KANADA

Kanada'nın Edmonton kentinde, belediye binası önünde bulunan Churchill Meydanı'nda yerli kadınlar, 8 Mart’ta kayıp ve cinayete kurban gitmiş yerli kadınları anmak amacıyla bir araya geldi.

ALMANYA

Almanya'nın Bochum kentinde toplanan yüzlerce kişi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü eylemi düzenledi.