8 Mart 2024 | Kocaeli ve Gebze'de kadınlar yoksulluk ve sömürüye karşı alanda!
Kocaeli'de ve Gebze'de kadınlar 'Mücadelede kararlı, özgürlükte ısrarcıyız. Karanlığa karşı biz varız' diyerek alanları doldurdu!
KOCAELİ


Kocaeli'nde 8 Mart için bir araya gelen kadınlar, alanları coşkuyla doldurdu. Hep bir ağızdan slogan atan kadınlar "Emeğimiz, bedenimiz kimliğimiz bizim, eşitlik özgürlük laiklik için bir aradayız. Mücadelede kararlı, özgürlükte ısrarcıyız. Karanlığa karşı biz varız." dediler.


Kocaeli'nde 8 Mart dolayısıyla Belediye İş önünde toplanan kadınlar Kent Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. 2024 yılında giderek yoksullaşırken, barınma krizinden işsizliğe çocuk bakımından yaşlı bakımına, nitelikli eğitime erişmekten, meslek seçebilmeye kadar kadınların hayatlarının birçok alanında yaşamış oldukları hak gasplarına dikkat çektiler.


Karşılarına yaşamak için tek bir yol sunulduğunu ve durumu kabul etmedikleri söyleyen kadınlar, "Bu siyasetin en üst mertebesinden aile şuralarıyla, Medeni Kanun'u ve Anayasa'yı değiştirme çabalarıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tamamen silindiği eğitim sisteminin Diyanet'in etkisi altına girmesiyle örgütleniyor. Bize kapatılan bu sokaklar, 'Büyük Aile Buluşmaları' adı altında LGBTİ+ nefreti yayan tarikatlara açılıyor. Onların aile dedikleri, içinde istismara ve şiddete uğradığımız, emeğimizin, bedenimizin, varlığımızın yok sayıldığı ve sömürüldüğü bir dayatma. Barınacak bir ev için, geçinebilmek için eşitsizliğe razı gelmemiz bekleniyor. Başka türlüsünü yaşamak ise 'ayıp' ve 'yasak'" dediler.


6 Şubat depremleri sonrasında bu düzenin kadınlara nasıl işlediğinin en ağır biçimde görüldüğünü ifade eden açıklamada. "Evler yıkıldı, binalar yıkıldı, sokaklar, meydanlar yok oldu ama kadınların yaşamı yeniden kurma yükü ortadan kalkmadı. Ev yokken bile ev içi emek sömürüsü vardı. Günler, aylar boyunca kadınlardan yoklukta düzen yaratmaları, çocuklarına, kocalarına, hastalara, yaşlılara, engellilere bakmaları, su olmadan çamaşır, bulaşık yıkamaları beklendi. Şiddet uygulayan kocalarıyla, akrabalarıyla çadır ve konteyner paylaşmaya zorlandılar. Sağlığa, beslenmeye, güvenliğe, haklarına erişimleri olmadan bir seneyi doldurdular. Depremin enkazından çıkıp da ayakta nasıl kaldığına şaşırdığımız iktidarın en yetkili şahıs ise depremin yıldönümü için gittiği Hatay'da "Benden olmayana, benim gibi düşünmeyene ve benim gibi yaşamayana hizmet yok" anlamına gelen sözler söylüyor. Bu sözlerden de yıllardır nasıl bir zihniyetle yönetildiğimizi bir kez daha anlamış olduk" ifadelerinde bulunuldu.


İsrail'in Filistin'i işgalinin en başta bölgedeki bütün etnik, dinsel/mezhepsel çelişkilerin daha da şiddetlenmesine ve başka soykırımların da gündeme gelmesinin yolunu açtığının altını çizen açıklamada savaşın kadınlar üzerindeki yıkımı anlatılırken "Uzun süredir Ortadoğu'da; Suriye'de, Irak'ta, Yemen, Sudan'da ve Ukrayna'da devam eden çatışma ve savaş hali ekonomik krizleri derinleştirirken, emekçiler, halklar ve kadınların içinde bulunduğu şartlar daha da ağırlaşıyor" denildi.

Neoliberalizmin en sadık uygulayıcısının iktidar olduğunu ifade eden açıklamada, iktidarın 22 yıldır kadınların mücadeleyle elde ettiği kazanımlarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı politikalarla bir rejim inşa ettiği söylenerek, "8 Mart'ı hayatlarımız ve özgürlüklerimiz üzerinden pazarlıklar yaparak bir araya gelen ülkenin en gerici ittifakına karşı örgütlüyoruz bu kez de. 22 yıldır her gün mücadelemizle kazandıklarımıza saldırının yaşandığı karanlık gerici bir dönemden geçiyoruz. Şimdi asıl hedef laiklik ve Cumhuriyet fikrinin kendisidir; yapılmak istenen anayasal düzeni ortadan kaldırıp şeriat özlemlerini hayata geçirmektir" denildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül


GEBZE


Gebze'de kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı. Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla Tarihi Çeşme önünde buluşan kadınlar "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Jin jiyan azadi" sloganları attı.

Gebze Kent Meydanında yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Hatice Oral okudu. "Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz" diyen Oral, "Biz kadınlar; yarattığınız ataerkil düzenden, savaşa, yoksulluğa, tacize, tecavüze, kadın ve doğa katliamlarına dur diyerek; daha adil, yaşamın her alanında eşit, özgür, barış ve umut dolu düzeni yaratmaya geldik! Ve yaratacak gücümüz de, enerjimiz de, coşkumuz da var! Dünyayı yerinden oynatacak olan ve bu devranı değiştirecek olan biz kadınlarız" dedi.


Kadın mücadelesinin aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesi olduğunu vurgulayan Oral, taleplerini de şöyle sıraladı:

• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması için bugün alanlardayız!

• Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesinin onaylaması için alanlardayız!

• Güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için ALANLARDAYIZ!

• Söz, yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için alanlardayız!

• Kadın istihdamının önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız!

• Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu, mahalle ve fabrika kreşlerinin açılması için alanlardayız!

• 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması için alanlardayız!

• Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız!

• Nafaka hakkımız için, boşanmanın değil kadın cinayetlerinin engellemesi için, Medeni Kanuna yapılan saldırılar için alanlardayız!

• Eşit ve özgür olduğumuz, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için alanlardayız!

• Hayatlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız!

• Savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek; Ortadoğu’da emperyalistlere, Gazze’de İsrail’e, Afganistan'da Taliban’a karşı kadınların yaşam hakkı için, barış için, özgürlük için, barış içinde bir arada yaşamak için alanlardayız!

• Demokratik ve laik bir yönetim için alanlardayız!

• Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için alanlardayız!

• Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız!

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2024 | Bölge illerinde kadınlar sokakta: ‘Ö...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar bölge illerinde sokağa çıktı: ‘Jin, jiyan, azadi’

8 Mart 2024 | Bursa'da kadınlar 8 Mart'ta buluştu!

Bursa'da kadınlar tek adam rejiminin karşısında haklarını ve hayatlarını savunmak için buluştu!

8 Mart 2024 | İş yerlerinden sokaklara yoksulluğa,...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...