8 Mart 2024 | Akdeniz'de ve Ege'de kadınlar bir araya geldi
Ege'de ve Akdeniz'de kadınlar talepleri için bir araya geldi.

Antalya’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Attalos’ta buluştu.
Kadınlar Antalya’da “Kadınları, çocukları LGBTİ’leri koruyamayan, erkek devlet zihniyetine ve onun yasalarına karşı tüm yaşam alanlarımızda isyanımızla, mücadelemizle var olmaya devam edeceğiz” dedi.
Antalya Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Emine Karakurt; mücadele ile kazanılmış kadın haklarına her gün AKP-MHP hükümetinin saldırıda bulunulduğunu ifade ederek, “6284’ün tam olarak uygulanmasına engel olan AKP-MHP iktidarı, İstanbul Sözleşmesi’ni tek adamın isteğiyle yasalara aykırı bir şekilde feshetti. Kadınları, çocukları, LGBTİ+ları koruyan sözleşmeler yerine, LGBTİ+lar’a karşı yaptığı nefret söylemleriyle LGBTİ+ları hedef haline getirmeye, yaşam haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Kadınları aile içine hapsedip kutsallaştırarak, kız çocuklarının erken yaşta evlenip çocuk doğurmalarına teşvik ediyor. Bu iktidarın yargısı faillerini cezasız bırakıp, işledikleri kadın cinayetlerinden aklanmalarını sağlıyor. Tecavüzcüyü savunmak için küçüğün rızası vardı diyor. Geçtiğimiz Şubat ayında sadece 1 günde 6 kadın boşanmak istediği için, boşandığı için, ayrılmak istediği için en yakınındaki erkek tarafından öldürüldü.” dedi.
Emperyalist ülkeler ve onlara bağımlı olan kapitalist ülkelerin, dünyayı yeniden paylaşmak için körükledikleri savaşlar can almaya devam ettiğine dikkat çeken açıklamada, “Filistin’den Rojava’ya, İran’dan Afganistan’a direnen kadınların sesiyiz. Barışın savunucusu olacağız” dendi.

Balıkesir Gömeç'te kadınlar Baycan parkında toplanan kadınlar slogan ve alkışlarla Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. Siirler okundu, halaylar çekildi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Balıkesir merkezde kadınlar TTM önünden Milli Kuvveler Caddesi güzergahını izleyerek yaptıkları yürüyüş sonrasında, Alihikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Balıkesir Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Dönem Sözcüsü Nevin Kızıl, “Mücadeleleriyle yolumuzu aydınlatan tüm kadınlara selam olsun” dedi ve kadınların eşit yurttaşlık taleplerine vurgu yaptı: “Ülkede ve dünyada yaşanan tüm krizlerin bedelinin bize, kadınlara ödetilmeye çalışılmasına tahammülümüz kalmadı.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


Ayvalık'ta kadınlar oluşan kortej öğretmen evi önünde toplanarak sloganlar eşliğinde Cumhuriyet alanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında kadınlar alkışlarla karşılandı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Aydın'da kadınlar, Aydın Kadın Dayanışna Platformu çağrısıyla Taşköprü'den kent meydanına erbanerle ve sloganlarla yürüdü: "Mobingge, tacize ve şiddete boyun eğmeyeceğiz." 


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Edremit'te kadınlar, Edremit Kadın Platformu çağrısıyla bir araya geldi. Şehit Hamdi Bey meydanında toplanarak Edremit Cumhuriyet meydanına sloganlarla, alkışlarla coşkuyla yürüdü. Cumhuriyet meydanında basın açıklaması sırasında AKP ve MHP'nin ses araçlarının, kadınların eylemini sabote edercesine yüksek sesli yayın yapmaları kadınlar tarafından alkışlarla, zılgıtlarla, yuhlarla protesto edildi. Kadınlar, "Laikliğe emeğimize, haklarımıza ,özgürlüğümüze, geleceğimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için buradayız" dedi. 

Didim'de kadınlar Didim Kadın Platformu çağrısıyla bir araya geldi. Laik ve demokratik bir Türkiye için bir araya geldiğini ifade deden kadınlar, "Bedenimiz, emeğimiz ve kimliğimiz bizim" dedi. 


Çanakkale’de kadınlar 8 Mart’ta sokağa çıktı. Çanakkale’de 8 Mart Kadın Platformu’yla birlikte 16 kurumun çağrısıyla kadınlar bir araya geldi. “Eşit ve özgür bir yaşamı birlikte kuracağız” diyen kadınlar, yoksulluk, sömürü, güvencesizlik ve işsizliğe karşı sokağa çıktı. Çanakkale’de yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan kadınlar, “elinizi kadınların haklarından çekin” dedi. Basın açıklamasını kurumlar adına okuyan Fatma Erdoğan ve Özlem Yılmaz Yeşer, “Kadın düşmanı partilerle doldurulan meclis; tam da Medeni Kanun’un 98. Yılında kadın-erkek eşitsizliğini derinleştirmek için adımlarını hızlandırdı” dedi. 

Kadın cinayetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken açıklamada, “81 yerde değil 181 yerde de örgütleseler aile şuralarını, nafaka hakkından da eşitlik hakkından da vazgeçmeyecek, kadınların sesini çoğaltacağız. Tıpkı soyadı hakkını kazandığımız gibi bir gece ansızın kaybettiğimiz haklarımızı da yeniden kazanacağımızı bilerek harekete geçeceğiz, cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkacağız” dendi. 

“Hakkımız olanı ancak mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz” denilen açıklamada, “Sömürü, şiddet ve eşitsizliği üreten kapitalizme ve onun ataerkil, gerici değerlerine, Siyası iktidarın cinsiyetçi politikalarına, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa ve kazanılmış haklarımızın yok edilmesine karşı; isyanımızı birleştirip, mücadeleyi öörgütlemek için yaşamın kıyısında köşesinde değil tam ortasında olmaya devam edeceğiz” dendi.

Fotoğraf: Çanakkale 8 Mart Platformu

Soma'da kadınlar Soma Kadın Platformu'nun çağrısıyla, "haklarımızın peşindeyiz" diyerek Soma Beşyol Otobüs Durraklarında bir araya geldi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


Akhisar'da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde "Kadın yoksa, özgürlük yok" diyerek bir araya geldi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Milas'ta kadınlar Milas Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya geldi: "Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizim"

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

AYDIN, SÖKE


Söke Emek Emek Kültür ve Sanat Platformu'nun çağrısıyla kadınlar 8 Mart yürüyüşünde buluştu. Daha sonra yapılan basın açıklamasında, "Ülke bu koşullar altında bir yerel seçime hazırlanıyor. Merkezi seçimlerde olduğu gibi bu seçim de kadın temsiliyetinin sınırlı kaldığı, erkeklerden oluşan adayların büyük oranda yönetimlere geleceği bir seçim olacak. Bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları seçimle değil, mücadeleyle, direnişle elde ettik. Bundan sonra da mücadele etmeye, direnmeye devam edeceğiz. Bizler ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılmayı, yoksullaşmayı, bize dayatılan kimliklerle yaşamayı, güvencesiz-kayıt dışı çalıştırılarak sömürülmeyi, tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda görülmeyi, şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamayı REDDEDİYORUZ" denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

BANDIRMA


8 Mart'ta Bandırma'da kadınlar İDO İskelesi önünde buluşarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Meydanda yapılan basın açıklaması, platforma bağlı bileşenlerinin 20 kadın temsilcisi tarafından paragraf paragraf okudu. Kadınlar, "Türkiye’de de kadınlar olarak, kazanılmış haklarımıza dönük yapılan saldırılar karşısında “susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyerek alanlardayız. Emek sömürüsüne, yoksulluğa, şiddete, tacize karşı sesimizi örgütlü bir şekilde yükseltiyoruz" dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

DENİZLİ


Denizli'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, 8 Mart Platformu Valilik önünden Çınar meydanına yürüdü. Islık ve sloganlarla yürüyen kadınlar Çınar meydanında basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında kadınların örgütlü mücadelesinin önemine dikkat çekildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül