8 öğrenciyi istismarda; gizlilik var, tutuklama yok
Elâzığ’da 8 lise öğrencisi, müdürün istismarına maruz kaldıklarını söyleyerek şikayette bulundu. Vali yardımcısının babası müdür serbest bırakıldı, dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Geçtiğimiz haftalarda Elâzığ’da özel bir eğitim kurumunda yaşanan cinsel istismar olayında 8 öğrenci okul müdüründen şikayetçi oldu. İstismara uğrayan bir öğrencinin CİMER’e şikayet etmesiyle ortaya çıkan olay sonrasında 7 öğrenci daha şikayette bulundu. Başka öğrencilerin de istismara uğradığı iddia edildi. İstismar olayını açığa çıkaran Avukat Kurtuluş Kuyucu süreci gazetemize değerlendirerek, gizlilik kararı verilen dosyada tutuklama olmamasını “skandal” olarak değerlendirdi.

İFADELER ÇİM’DE DEĞİL KARAKOLDA ALINDI

Kuyucu, istismar olayının nasıl açığa çıktığını özetleyerek; “Mağdur olan çocuklardan biri Cumhurbaşkanlığı İletişim Merrkezi'ne (CİMER) yazıyor. Çocuğu karakola alıyorlar. Savcı “Şüphelinin ifadesini alın bırakın gitsin” talimatı veriyor. 18 yaş altındaki çocukların ifadeleri Çocuk İzleme Merkezi'nde (ÇİM) alınmalı. Ama savcı karakolda aldırıyor ifadeyi. Sonra 4 çocuk daha cesaret alıp şikayette bulunuyor. Çocuklar ifadelerini veriyorlar. Ama savcı herhangi bir tutuklama yapmıyor” sözleriyle yürütülen sürecin de usulüne uygun ilerlemediğini anlattı.

Olayı tesadüfen öğrendiğini sözlerine ekleyen Kuyucu devam etti: “Ortağımın Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile görevlendirilmiş avukatla telefonla görüşmesi esnasında olayı öğrendim. Hemen baroyu aradık, savcıya gittik tartışma yaşandı. Başsavcı vekili geldi. İlgileneceklerine, usulsüzlükleri düzelteceklerine dair söz verildi. İfadelerden birini okuyunca olayın çok net olduğu zaten anlaşılıyor. Ertesi gün şahsı gözaltına aldılar. Çocukları da ÇİM’e götürdüler, pedagog eşliğinde alınıyor ifadeleri, bir kez daha ifade verdiler, savcı da oradaydı.

‘GİZLİLİK KARARI ADETA FAİL İÇİN ALINMIŞ’

Olayın üzerinden bir gün geçtikten sonra mesai bitimine denk geldiği için zanlıyı nöbetçi hakimliğe çıkardıklarını aktaran Kuyucu, “Dosyaya gizlilik kararı almışlar. Nöbetçi hakim tutuklamadı. Bir dosyada gizlilik kararı olup da sanığın dışarıda olduğu görülmemiştir. Deliller karartılmasın diye gizlilik kararı alınır, ancak sanık dışarıda. Ne yapacak? Mağdurları arayıp bulacak nüfuz edecek, ifadeleri geri almaları yönünde baskı kuracak, tehdit edecek, Zanlı her gün imza karşılığı adli kontrol uygulamasıyla bırakıldı” şeklinde konuştu. Kuyucu bu kararla gizlilik kararının adeta mağdurlar için alınmış olduğunu, dosyadaki gelişmeleri görmemeleri için engellenmek istediklerini sözlerine ekledi.

SANIKTAN BİLİNDİK SAVUNMA: TERÖRLE MÜCADELE, İFTİRA...
Sanığın oğlunun vali yardımcısı olduğu bilgisini de veren Kuyucu, sanığın savunmasını iftiraya uğradıkları üzerinden kurduğunu söyleyerek “Oğlum terörle mücadele ediyor, DEM Parti’liler bize iftira attı” dediğini aktardı. Kuyucu’nun, “Daha önce devleti dolandırma suçuna bulaştığı da biliniyor. Çocuklara verilmesi gereken maaşlara el koymuşlar. Yardımcılardan birine yıktılar suçu. Kendi tutuklanmadı yardımcılarından biri tutuklandı” diyerek müdürün sicilinin hayli kabarık olduğunu dile getirdi. Sanığın tutuklanmamasına ilişkin savcının itiraz etmesinin gerektiğini sözlerine ekleyen Kuyucu itiraz üzerine dosyanın ağır cezaya gittiğini ancak orada da tutuklama çıkmadığını ifade etti.

AÇIĞA ALINMAMIŞ
Henüz ifade vermemiş ancak istismara uğramış birkaç çocuğun daha olduğunun iddia edildiğini belirten Kuyucu sözlerini şöyle sürdürdü: “Rehber öğretmenin verdiği bilgiye göre polis ‘Geç oldu gidin siz’ diyerek ifade vermek isteyen öğrencileri geri göndermiş. Tutuklama olmadığı taktirde öğrenciler üzerinde baskı artacak. Yargılamanın doğru bir şekilde yürütülmesi için zanlının tutuklanması zorunluluk. Ama yargıyla bunu halledemiyoruz. Verilen kararların gerekçesi de yok. Ayrıca dosyaya gizlilik kararı var, ama neden tutuklanmadığını bilmiyoruz. Açığa bile alınmadı, kendi izne ayrıldı.” Başsavcı vekilinin kendine “Siz bir vekalet mi alsanız?” sözleriyle “Seni ne ilgilendirir” imasında bulunduğunu ifade eden Kuyucu, “Farz edin ki ben bir vatandaşım, avukat değilim. Ben kamu adına soruyorum. Benim hakkım bu” dedi.

Fotoğraf: Emre Orman/ csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Çocuk istismarında çözüm göstermelik komisyonlar d...

Çocuk istismarını araştırmak için daha önce kurulan komisyonun bir tek önerisi bile gündeme alınmaz;...

Dini vakıfta çocuk istismarı: Sanıktan çocuğa ‘Sak...

İstanbul’daki İşrak Vakfı müdürü, 14 yaşındaki bir çocuğa istismar suçundan tutuklandı. Güvenlik kam...

DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...