Adana 8 Mart’ında LGBTİ+ ve Boğaziçi yasağına tepki
Adana Kadın Platformu ve Adana LGBTİ+ Dayanışması, 8 Mart mitingine LGBTİ+ ve Boğaziçi’ne dair döviz, pankart ve bayrakların yasaklanması ile yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nün 8 Mart mitinginde LGBTİ+ ve Boğaziçi’ne dair döviz, pankart ve bayrakların taşınmasını yasaklaması üzerine, Adana Kadın Platformu ve Adana LGBTİ+ Dayanışması basın açıklaması düzenledi.

Basın açılaması öncesi yapılan bilgilendirmede Hürriyet Mahallesi’nde 8 Mart mitingine çağrı yapan HDP’li kadınların zıhlı araçlarla takip edilmesi kınanarak 8 Mart mitinginin engellenmesi için yapılan bu girişimlere tepki gösterdi. Adana Emniyet Müdürlüğünün yasağının ayrımcı, ötekileştirici olduğunu söyleyen kadınlar ve LGBTİ+’lar “Adana’dayız, buradayız, kararlıyız, 8 Mart’ta gökkuşağının tüm renkleriyle Kasım Gülek’te olacağız. Alışın buradayız, gitmiyoruz” dedi.

‘YAZILI BİLDİRİM YAPILAMADI’

Adana Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kasım Gülek Köprüsünden Uğur Mumcu Meydanına yapacağı yürüyüş ve miting için bildirimde bulunan Adana Kadın Platformu’na, mitingin yapılmasında bir sakınca olmadığını bildirdi. Adana İl Emniyet Müdürlüğü ise, 4 Mart günü, Tertip Komitesi ile gerçekleştirdiği görüşmede toplumun genel ahlak anlayışına aykırı olduğu iddiası ile LGBTİ+’larla ile ilgili döviz, flama, afiş ve bayrakların alana alınmayacağını söyledi. Emniyet Müdürlüğü ayrıca “Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili materyallerin de yine 8 Mart ile ilgisi olmaması sebebi ile alana alınmayacağını” bildirdi. Kadınların yasağa ilişkin yazılı bir bildirim yapılması talepleri ise karşılanmadı.

‘ALANLARDA OLACAĞIZ’

Basın açıklamasını okuyan Seda Yüce, Boğaziçi Üniversitesinde Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Topluluğunun hukuksuz ve usulsüz yöntemlerle kapatıldığını hatırlatarak “Bizler ve diğer tüm LGBTİ+ örgütleri kapatmaları, yasaklamaları kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi. Bu yasağın, LGBTİ+’ların ve kadınların uzun yıllardan bu yana mücadele yürüttüğü homofobik, bifobik ve transfobik zihniyetin adeta bir dışavurumundan ibaret olduğunu söyleyen Yüce, şunları söyledi;

“Neredeyse yeryüzündeki tüm hukuk sistemlerince kabul edilen ayrımcılık yasağı ihlalinin de en somut örneğidir. Adana İl Emniyet Müdürlüğünün keyfi yasağı Adana’da yaşayan tüm LGBTİ+’lara yönelik olup açıkça homofobik, transfobik ve bifobik söylemin bir parçasıdır, asla meşru değildir. Otoriter devlet rejimine karşı verilen mücadele LGBTİ+’lar olmadan başarıya ulaşamaz. Devlet eliyle yok sayılmaya, hedef gösterilmeye çalışılan ama ‘Alışın, buradayız, her yerdeyiz!’ demekten bir an olsun vazgeçmeyen LGBTİ+’larız! Hayatlarımızı birlikte savunmak, özgürlüğümüzü birlikte kazanmak için bir aradayız”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Adana Ekmek ve Gül Grubundan

Adana Ekmek ve Gül grubu bu 8 Mart’a özel hazırladığı online şarkısını iftiharla sunar...

Adana’da 8 Mart’ta LGBTİ ve Boğaziçi’ne kayyum rek...

Adana Emniyeti, ‘toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıklar içerdiği’ gerekçesiyle 8 Mart’ta LGBTİ...

Adana Kadın Platformu 8 Mart’ta alanlarda

‘Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa savaşa karşı isyandayız” diyen Adana Kadın Platformu 8 Mart günü 1...