Adana Ekmek ve Gül’ün pikniğinden notlar: Yan yana gelmek güzel, yapacak iş çok
Adana Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla onlarca kadın piknikte bir araya geldi. Birlikteliğin ve paylaşmanın güzelliğine varan kadınlar sorunlarına da birlikte çözüm aradı.

Bizler Adana Ekmek ve Gül kadınları olarak günler öncesi piknik kararı aldık. Adana’nın bu sarı sıcağıyla boğuşan kadınlar bir nefes almak için Karaisalı Kabaklı kamp alanına gittik. Sizlere piknik alanından bahsedeyim: Sık ağaçlarla kaplı ormanlık bir alan, çam, sedir ve kavak ağaçları gökyüzüne olabildiğince uzanmış durumda. Alanda dağların karlarının akıp geldiği bir akarsu ormanı ikiye bölmüş şekilde hızlı ve soğuk akıyor. Seyrek şekilde masa sandalyeler dizilmiş.

Arkadaşlarımızdan biri önceden kararlaştırdığımız gibi tüm çocuklarla birlikte buz gibi suya girdi. Çocuklar için çok eğlenceli bir oyun alanı oldu, kendi kreşimizi kendimiz yaptık. Anneler de rahatça sohbet etme fırsatı buldu. Türküler, halaylarla eğlenmeye başladık.

Karaisalı 2015 Ankara tren garı patlamasında hayatını kaybeden Şebnem Yurtman’nın köyü. Piknik alanında bizi Şebnem’in annesi ve babası karşıladı. Şafak bize Adana’nın meşhur dikenli incirinden toplayıp getirmişti. Temizleyip tüm kadınlara ikram etti. Bu meyvenin dış yüzeyinin her yerinde diken vardır temizlemek hiç de kolay değildir. Buradan Şafak’a ellerine sağlık deyip, çok teşekkür ederiz.

KADINLAR AKBELEN’DEKİ KADINLARIN MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKIYOR

Bizim kadınlar durur mu? Ne bulmuşlarsa yapıp getirmişler. Börekler, sarmalar, dolmalar, pastalar… Kadınlar her zaman üretici yaratıcı ve paylaşımcılar. Tüm gelenleri masaya hazırlayıp hep birlikte yedik. Yemekten sonra çay eşliğinde sohbete başladık. Ülkenin gündemi, kadınların dertleri, sorunları derken sohbet giderek koyulaştı.

Akbelen’de günlerdir ağaçları, toprakları yok olmasın diye direnen kadınların yanında olduğumuzu söyledik; çocuklarımızın geleceği için toprağın ağacın önemli olduğu konusunda hepimiz hemfikirdik. Piknik alanımıza bakarak Akbelen Ormanı’nın da bu kadar güzel olacağını düşündük, umarız bir gün buraları da yok etmezler dedik. Ama eğer ki bir gün böyle bir şey olursa biz de kadınlar olarak en ön safta, karşı duracağımıza söz verdik. Küçük bir empati ile direnen kadınların haklılığını anlayıp onların, direnişine destek olamaya karar verdik.

KADINLAR DERTLERİNİ PAYLAŞIP, BİRLİKTE ÇÖZÜM ARIYOR

Kadınlar bir araya gelince ne kadar eğlenirsek eğlenelim konu dönüp dolaşıp sorunlarımıza geliyor. Kadınların sorunları biter mi hiç? Çocuğu okula giden kadınlar okulda çocuklara ücretsiz yemek verilmesini talep etti, okul servislerinin çok pahalı olduğunu söyledi.

Nilgün, “Belediyelerin 65 yaş üstüne binişleri ücretsiz yaptığı gibi öğrencilere de otobüslerin ücretsiz olmalı” dedi. “Adana’da otobüs ücretleri 20 lira oldu, hayat pahalı, geçim sıkıntısı almış başını gidiyor çocukları okutmakta zorlanıyoruz. Sabahları okul saatinde işe gidenler okula gidenler yığınla otobüslere biniyor. Bazen gençler otobüsün kapısından dışarı taşmış gidiyorlar. Öğrencilerin okula gidiş ve okuldan çıkış saatlerinde ek otobüs seferi koymaları lazım, bir de öğrencilere ulaşım ücretsiz olmalı” diye ekledi.

Aslı devam etti: “Her gün bir kadın öldürülüyor baskı, şiddet, tecavüz her gün giderek çoğalıyor. Akşamları bir yere gitmek, hava kararınca bir yerden dönmekten korkmaya başladık. Kadınları koruyan hiçbir şey yok” Hepimiz ona hak veriyoruz, her kadın bu tedirginliği yaşıyor.

Emine: “Asgari ücretin çok düşük, geçinmekte zorlanıyoruz. Hayat pahalılığı her gün gittikçe artıyor. Evde yemek yaparken zorlanmaya başladım. Evde 3 çocuk sürekli acıkıyorlar, bir anne olarak onların karnını doyuramama endişesi taşıyorum. Asgari ücretle çalışıyorum, iş yerinde zaten sömürülüyoruz bir de üstüne üstlük iş yerinde bazı kadınlar patronlar tarafından mobbinge uğruyor, buna karşı ne yapmamız gerekiyor bilmiyoruz.”

Aramızda bulunan avukat arkadaşımız bu gibi durumlarda ne yapılması gerektiği hakkında hukuki bilgi veriyor bize. Aramıza yeni katılan bazı arkadaşlar sözü alıyor. “Biz ilk defa böyle bir etkinliğe katıldık, hiç bu kadar keyifli geçeceğini düşünmemiştik” diyor. Bundan sonraki toplantılarda da bize katılmak istediğini dile getiriyor. Başka bir kadın arkadaşımız da “İyi ki Ekmek ve Gül grubundayım” diyor. Yeni katılan diğer bir kadın arkadaşımız ise “Çok güzel bir gündü buradaki kadınlarla tanıştığım için çok mutluyum. Hem günlük hayatın günlük işlerinden kaçıp eğlendik hem de güzel sohbetler yaptık” diyor.

YAŞAMAK İÇİN EKMEK, RUHUMUZ İÇİN GÜL İSTİYORUZ!

“Her güzel şey gibi bu güzel toplantıların da sonu gelmesin, görüşmeye devam edelim” isteklerinin yanında gelecek ayki buluşmamızda günübirlik kadın kadına denize gitmeyi teklif ediyorlar. Teklif oy çokluğuyla kabul ediliyor.

Artık akşam olmaya başladı, yavaş yavaş toparlanıyoruz. Sohbetler eşliğinde herkes birbirine yardım ederek otobüse biniyoruz. Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül isteyen kadınlar olarak bundan sonra yan yana durup mücadele sözü vererek evlerimize doğru yol alıyoruz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Adana Ekmek ve Gül İskenderun'da depremzede kadınl...

Adana Ekmek ve Gül Grubu depremzede kadınlara topladığı yardımları ulaştırdı. Depremzede kadınlar de...

Adana Ekmek ve Gül göçmen kız kardeşlerine sesleni...

Adana Ekmek ve Gül grubumuz Kız Kardeşlik Köprüsü sınır tanımaz diyor, göçmen kadınlarla dayanışma g...

Adana Ekmek ve Gül, Kız Kardeşlik Köprüsüyle dayan...

‘Ekmek ve Gül olarak tüm depremzede kadınların yanındayız’