Adana’dan istismar tepkisi
Ekmek ve Gül Adana okurları Küçükçekmece’ye bağlı Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel istismarı protesto etti.

Basın toplantısı yapan kadınlar istismar zanlılarının bir an önce bulunmasını istedi. Basın metnini okuyan Emine Bitireç, her güne bir taciz, istismar, tecavüz ya da şiddet haberi ile uyandıklarını belirterek “Cezasız bırakılan her suç, istismarı meşru kılmakta, suçluları cesaretlendirmektedir. Cinsel istismar failleri derhal yakalanarak tutuklanmalıdır. Gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız” dedi.

“GİZLİLİK KARARI DEVLETİN SORUMLULUĞUNU GİZLİYOR”
Gizlilik kararlarının, çocuğun üstün yararına kullanılmasından uzak olduğunu dile getiren Bitirgeç, “Daha çok kamuoyu tepkisini azaltmak, yargı sürecinin nasıl geçtiğini kamuoyunun bilmesini önlemek, yalnızca faillerin değil devletin sorumluluğu olduğu gerçeğinin üstünü örtmek için kullanıldığını da pek çok örnekten ne yazık ki biliyoruz” dedi.
“FAİLLER YERİNE PROTESTO EDENLER GÖZLATINA ALINIYOR”
Yetkililerin failleri cezalandırmak yerine bu duruma tepki gösteren kadınları baskılamayı tercih ettiğini dile getiren Bitirgeç, “Bugün Taksim’de konu ile ilgili oturma eylemi yapan kadının gözaltına alınması bunun en yakın örneği. Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evlendiriliyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı” diye konuştu.
TARSUS İÇİN ÇAĞRI
Tarsus’ta, 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etmekle suçlanan cami imamının yargılandığı davanın yarın görülecek duruşmasını da hatırlatan Bitirgeç, “Bizler çocuk istismarına, tacize, tecavüze karşı tüm kadınları mağdurlar ile dayanışmaya ve bu olayların peşini bırakmamaya çağırıyoruz. Tarsus’taki davada sanık tutuksuz yargılanmaktadır. Tutuksuz yargılama kararı karşısında ailenin duruşmada tepki göstermesi üzerine, Mahkeme Başkanı aileyle alay eder gibi ‘Beraat kararı bile çıksa suçsuz olduğunu göstermez’ sözlerini sarf edebilmiştir. İşletilmeyen ve istismar suçunu görmezden gelen adalet sisteminden hesap soruyoruz; tüm taleplere ve delillere rağmen sanık neden hala tutuklu yargılanmamaktadır?” dedi.



“İSTİSMAR DAVALARININ PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Cinsel saldırı ve istismar suçlarının en özensiz yürütülen, çocukların ve kadınların adli süreçlerde ikincil haksızlıklara tekrar tekrar maruz kaldıkları bir suç tipi haline geldiğine dikkat çeken Bitirgeç, “Cinsel suçlar çoğunlukla yargı aşamasına gelmeden ört bas ediliyor. Şikayet edildiğine, polis, savcı, mahkeme şikayetleri ciddiye almıyor, başvuruda bulunan kadına ve çocuğa ön yargılı bir bakış sergileniyor, delil toplanmıyor ya da faili tutuklama tedbiri uygulanmıyor. Adil olmayan yargı sistemi, cezasızlık, iyi hal indirimleri yeni cinsel suçlara teşvik edici bir döngüye sebep oluyor” dedi. Bitirgeç, “Sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız” dedi.

İlgili haberler
Bursa’da kadınlar “bayana özel vagona” karşı

Bursa’da “Bayan yolculara öncelikli vagon”lar kadınların tepkisine neden oldu. Kadınlar “ayrı vagon...

Küçükçekmece’de kadınlar istismara karşı sokakta:...

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde yaşanan çocuk istismarına karşı kadın örgütleri ve vatandaşlar Kü...