Ağaç A.Ş. işçileri insanca yaşamak için süresiz eyleme çıktı
Birleşik Tarım Orman Sendikası üyeleri çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle Saraçhane'de bulunan İBB binası önünde toplandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç A.Ş'de çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası üyeleri koşullarının düzeltilmesi talebiyle Saraçhane'de bulunan İBB binası önünde toplandı. Süresiz eylem kararı alan işçiler İBB'nin Boğaziçi A.Ş. ile imzaladığı sözleşmedeki hakları talep ediyor.

Park, bahçe, sahil, yol kenarları dahil İstanbul'da birçok yerin temizliğini ve bakımını yapan Ağaç A.Ş. işçileri insanca yaşayacak ücret için eyleme çıktı. Yılın Mart ve Eylül ayında zam alabilen işçiler asgari ücretin yılda iki kez belirlendiği süreçte en az 3 ay asgari ücrete çalıştıklarını anlattı. Temmuzda belirlenen asgari ücretten sonra ücretlerinin yol ve yemek parasını çıkınca asgari ücretin dahi altına düştüğünü söyleyen işçiler, zam için eylüle kadar beklemek istemiyor. İBB iştiraki Boğaziçi A.Ş.'ye bağlı işçilerin Genel-İş ile imzaladığı sözleşmedeki hakları talep eden Ağaç A.Ş. işçileri farklı şantiyelerden Saraçhane önüne gelerek Boğaziçi A.Ş. sözleşmesinde yer aldığı gibi 45 saat çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesini ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.

"YEMEĞİMİZİ EVDEN GETİRİYORUZ"

Çalışma koşullarından bahseden ve Ağaç AŞ.’ye bağlı çalışan kadınlar, “Biz sabah ezanıyla kalkıp işe geliyoruz. 06.00’da iş alıyoruz, 8 saat çalışıyoruz. Dikenlerin, toprağın içinde bizim işimiz. Kollarımız, bacaklarımız dikenlerle dolu, yara bere. Havaların çok sıcak olduğu zamanlarda dışarı çıkmayın uyarıları yapıldığında da biz iş başındaydık. Bazen sıcaktan korunmak için kısa süreli ağaçların altına giriyoruz. Fıskiyelerle üstümüzü ıslatıp, biraz serinlemeye çalışıyoruz” diyor. Yemek verilmediğini ancak 2 bin lira yemek ücreti verildiğini anlatan kadınlar, “Günlük 80 lira yemek ücreti alıyoruz. 80 liraya dışarıda hiçbir şey yenmiyor. İstanbul'da 80 liraya yemek yemek mümkün değil. Biz de evden ekmek arası peynir ya da akşamdan yaptığımız yemekleri getiriyoruz yanımızda. O bile daha pahalıya denk geliyor. Bir peynir bile 80 liradan başlıyor” şeklinde anlatıyorlar.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMAR: Kadın istihdamının yüzde 32,5’i kayıt dışı,...

Her 10 kadın işçiden yalnızca 1’i sendikalı, kayıt dışı istihdamı da dahil edildiğinde kadınlarda ge...

‘Belediye kadınların kreş talebine öncelik vermeli...

Kadınların ortak isteği çocukları kreşe gönderebilmek. Ama özel kreşler ateş pahası. Menemen’de kadı...

Mamak Belediyesi emekçileri ile görüşmeler: Ne çok...

Henüz gerçekleşmemiş taleplerimiz, hayata dair kaygılarımız hatta hayal kırıklıklarımız olsa da ilk...