Aliağalı kadınlar: Son nefesimize kadar İstanbul Sözleşmesini savunacağız
Aliağa’da oğlu tarafından vurulan Ayten Ç. için kadınlar açıklama yaptı: ‘İstanbul Sözleşmesinden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği.’

Aliağalı kadınlar oğlu tarafından vurulan ve yaşam mücadelesini sürdüren Ayten Ç. için basın açıklaması düzenledi. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesinden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği. Biz kadınlar son nefesimize kadar haykıracağız İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Ayten’in vurulduğu Sedef tekelin önünde bir araya gelen Aliağalı kadınlar adına açıklamayı ise Eren Saran okudu. Saran, “Dün burada Aliağa’nın göbeğinde bir kadın, kendi oğlu tarafından öldürülmek istendi. Dün burada seneler evvel boşanan ve yaşamını kurtarmak için yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan bir kadın, öz oğlunun eline tutuşturulan silahla öldürülmek istendi. O silah, adına namus, töre dedikleri gerici zihniyetin silahı oldu ve hem Ayten’in hem sevdiği adamın hem de ona yardım etmek isteyen esnaf komşusu Hasan’ı hedef aldı” diyerek sözlerine başladı.

Behçet ve Hasan’ın yaşamını yitirdiğini Ayten’in ise hala yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Saran, “Gencecik bir kadın, güpegündüz herkesin gözleri önünde öldürülmek istendi. Onu öldürmek üzere Ödemiş’ten buraya kadar gelen karanlık, önce bıçakladı, ardından yardım çığlıklarına rağmen üzerine kurşun yağdırdı. Bir çocuğu annesini öldürmek üzere yetiştiren bu erkek egemen sistemin, kadının yaşamını hiçe sayan, kadını kendi namusu gibi gören, boşanma hakkını elinden alan bu anlayışın yok olması için Türkiye’de kadınlar haykırıyor” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN İMZA ÇEKEN ELİNİZ ÇEKTİ AYTEN’E TETİĞİ’

“Öldürülmek istemiyoruz, eşit özgür bir yaşam talep ediyoruz dedikçe her gün bir kadının daha kanlı görüntülerini görüyor, her gün bir kadının daha yardım edin çığlığını duyuyoruz” diyen Saran, kadınların seslerini ne yargının ne yerel yönetimlerin ne de iktidarın duyduğunu söyledi. Saran, “İstanbul Sözleşmesi hükümleri uygulansaydı bu kadar kadın katledilmezdi. Bizler İstanbul Sözleşmesi yaşatır dedikçe üç maymunu oynadınız. Öldürülen bütün kadınların kanları elinizdedir. İstanbul Sözleşmesinden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği. O tetiği çeken binlercesi ancak azmettiriciler sizlersiniz, İstanbul Sözleşmesini yok sayanlardır. Biz kadınlar son nefesimize kadar haykıracağız İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diye ifade etti.

Artan kadın cinayetlerine dikkat çeken Saran, ülkenin kadın mezarlığına dönüştüğünü belirterek, “Kadınlar bu ülkede korunamıyor. Katiller göstermelik cezalarla ödüllendiriliyor. Kadınlara karşı türlü ayrımcılığı destekleyen zihniyet tarafından öldürülüyorlar. Hayatın her alanında, evde, işte, sokakta mücadele eden biz kadınlar, sadece kendi hayatlarımız için değil şiddet gören, ezilen, sömürülen, tacize uğrayan, öldürülen her bir kadın için mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Kadınlar bu ülkede eşit ve özgür yaşayacağı güne kadar” dedi.

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Aliağa'da bir kadın oğlu tarafından vuruldu

Aliağa’da yaşayan Ayten Ç, Behçet K. ve Hasan T. isimli iki kişi, kadının oğlu tarafından vuruldu. B...

Kadın cinayetleri ve ‘Ne yapmalı?’

Kadın cinayetleri en büyük yaramız. Her ay onlarca kadın için çeltik atıyoruz ölümlere. Burhaniye’de...

Vahşileşen şiddetin arkasında ne var, önüne nasıl...

Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıra...