Antep’teki aile çalıştayında skandal öneriler: Kadın eve hapsedilmek isteniyor
Antep’te gerçekleşen aile çalıştayındandan kadınların kazanılmış tüm haklarını tasfiye edecek öneriler çıktı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çağrısıyla 81 ilde yapılan aile çalıştayları tamamlandı. Antep’te gerçekleşen çalıştaydan kadınların kazanılmış tüm haklarını tasfiye edecek öneriler çıktı. Açılış konuşmasını yapan Gaziantep Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Yıldırım, fazla sayıda çocuğu olan kadını korunmadığı, işe giden kadını çocuğunu bakıcıya bıraktığı için suçladı; yetmedi çocuk işçiliğinden bile kadınları sorumlu tuttu.

ÇALIŞTAYA İSLAMİ MODERASYON

Üç üniversiteden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda ağırlığı ilahiyat fakültelerinden isimler oluşturdu. Çalıştayın moderatörlüğünü de ilahiyat fakültesi dekanı yaptı. Gaziantep Barosu adına çalıştaya katılan Avukat Dilan Aydın moderasyonun tarafsızlıktan çok uzak olduğunu ve sürekli “İslam’da kadının yeri” vurgusu üzerinden konuştuğunu ifade etti. Aydın, Her çalışma grubunun oluşturdukları raporları sundukları sırada kadınların haklarını hedefe alan önerilere itirazlar yapılsa da bu itirazların moderasyon ve diğer katılımcılar tarafından bastırılmaya çalışıldığını aktardı.

Gaziantep İl Müftülüğünün de katıldığı çalıştayda moderatör; Aile Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün müftülükle daha fazla çalışması gerektiğini savundu. Moderatör, her mahallede Diyanetin bir kurumu olmasının kadınları manevi olarak rahatlatacağını ifade ederken; Av. Aydın, bahsedilen “manevi rahatsızlığın” sebeplerinin tartışılmadığını vurguladı.

NAFAKA HEDEF ALINDI

‘Aile, eşitlik ve adalet’ başlığını tartışacak çalışma grubunda katılımcılarından nafaka hakkının boşanmalar üzerindeki olumsuz etkisinin tartışılması istendi. Gaziantep Barosunu temsilen katılan avukatların da bulunduğu çalışma grubundan nafaka hakkının boşanmaya sebep olmadığı söylemi rapora geçirildi. Ancak Avukat Aydın raporun düzenlenmesi sırasında ifadelerin değiştirilmesinden kaygı duyduklarını anlattı. Aynı çalışma grubunda aileyi korumak için neler yapılabileceği üzerine yürütülen tartışmalarda baro temsilcileri Medeni Kanun’un uygulanmasının yeterli olacağını, sorunların yasadan değil; eşitlik ilkesinin uygulanmamasından kaynaklandığını ifade etti.

‘KADIN EV İÇİNDE KALMALI’

‘Aile, sosyal kalkınma ve refah’ başlıklı çalışma grubunda ise ailenin sosyal ekonomik kalkınması için kadının ev içinde çalışması gerektiği yönünde bir tartışma yürütüldü. Kadın istihdamının artırılması yönünde bir tartışma yürütülmeyen çalışma grubunda, “Esasında İslam da kadınla başlıyor; ‘en kutsal görevi’ diyor; bir kadının annelikten daha yüksek bir mertebesi olabilir mi?” denilerek kadınların temel görevinin çocuk bakımı olduğu ileri sürüldü. Bu grupta yürütülen tartışmalarda sık sık kadınların çalışmasına karşı söylemler kullanıldı.

KADINLAR SAVUNMASIZ BIRAKILMAK İSTENİYOR

Aileyi güçlendirmek amacıyla yapıldığı savunulan çalıştayda kadına yönelik şiddete karşı verilen uzaklaştırma kararlarının da kaldırılması tartışıldı. Moderatör “Uzaklaştırma kararı verilen erkek nereye gidecek?”, “Erkek evden çıkınca sorun bitecek mi?” şeklindeki ifadelerle tartışmayı yönlendirdi. Tartışmalarda uzaklaştırma kararının aileyi bölecek yanlış bir uygulama olduğu iddia edildi.

Çalıştaya Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığından temsilciler de katıldı. İl Emniyet Müdürlüğü adına çalıştaya katılan kişi boşanmanın toplumumuzda yeri olmadığını söylerken Avukat Aydın, emniyet müdürlüğünün, jandarma komutanlığının anayasal bir hakkı hedef alan söylemler üretebilme cüretini bulmasını ürpertici bulduğunu söyledi. Aydın, “Artık kadınının çalışma, anneliği seçme veya reddetme, aile kurma hakkı üzerine devlet ağzıyla bir söz söylenecek. Günün sonunda kadınların medeni hakları, sosyal hakları tartışmaya açılacak” dedi.

Pek çok ildeki çalıştaylarda LGBTİ karşıtlığı da öne çıkmıştı. Antep’te “LGBTİ” başlığı uyuşturucuyla beraber toplumun en büyük sorunu olarak ifade edildi. Bu ifade rapora da geçirildi.

SON ANDA DAVET
21 Eylül tarihli aile çalıştayının davet yazısı Gaziantep Barosuna 20 Eylül saat 16.30’da ulaştı. Avukat Dilan Aydın davetin mesai bitimine çok az bir süre kala gelmiş olmasına dair “Baroyu, hukuku dışında tutmanın amaçlandığını düşünüyorum. Hızlıca organize olup şans eseri katılabildik bu çalıştaya” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
81 ilde aile çalıştayları gerçekleştiriliyor ama n...

Hukuki düzenlemelerin doğrudan muhataplarından olan barolar Aile Bakanlığının düzenlediği çalıştayla...

Bir varoluş mücadelesi: Medeni haklarımız

Kadınlar için adeta bir var oluş mücadelesine dönüşen bu süreçte tek bir hakkımızdan dahi vazgeçmeme...

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi: ‘Aile değ...

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çağrısıyla 81 ilde yapı...