ATK Aysel Tuğluk raporunu sundu, cezaevinde kalıp kalamayacağı belirtilmedi
Hasta tutuklu Aysel Tuğluk için Adli Tıp Kurumunun hazırladığı rapor sunuldu. Raporda, hafif bilişsel bozukluk tespitine rağmen Tuğluk’un cezaevinde kalıp kalamayacağına dair bir detay yer almadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı demans teşhisi konulan hasta tutuklu Aysel Tuğluk hakkında Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu hazırlandı. Rapor, Tuğluk’un yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

4 Şubat tarihli raporda, 2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tuğluk için “Hafif bilişsel bozukluklar tespit edildi” denildi ancak hasta tutuklu Tuğluk’un cezaevinde kalıp kalamayacağına dair bir görüş belirtilmemesi dikkat çekti.

Raporun sonuç kısmında Tuğluk’un Kobanê Davasında yargılanmasında yer alan suçlamalar sıralanarak, “Suç tarihini kapsayan dönemde ceza sorumluluğunu etkileyecek mahiyet ve derecede herhangi bir akli arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbi bulgu ve belgeye rastlanmadığı” ifade edildi ve “Ceza sorumluluğunun tam olduğu kanaat ve mütalaa olunur” denildi.

Raporda ayrıca Tuğluk’un 1-4 Şubat arasında gözlem altında tutulduğu yer aldı. ATK Gözlem İhtisas Dairesi tarafından yazılan 25 sayfalık raporda Tuğluk hakkında Kocaeli Devlet Hastanesinin ve ATK’nin önceki değerlendirmelerine de yer verildi.

Tuğluk’un unutkanlığına dair ifadeleri de yer alan raporda Tuğluk’un cezaevinde odanın içinde tutulmazsa düşme riski olduğunu, 2-3 kez düştüğünü de ifade edildi.

‘ADLİ TIP SUÇ İŞLİYOR’

“Aysel Tuğluk’a Özgürlük İçin 1000 Kadın” kampanya grubu, rapora tepki göstererek, yetkili sağlık kurumlarının “cezaevinde kalamaz” raporlarını dikkate almayan Adli Tıp Kurumunun suç işlediğini belirtti.

Kampanya grubunun paylaşımlarında şu tepkiler ifadeler yer aldı:

“Aysel Tuğluk’un ağır hastalığına ilişkin yetkili sağlık kurumlarının “cezaevinde kalamaz” raporlarının dikkate alınması, hukuka, insan haklarına uygun bir karar vermesi gerekirken #AdliTıpSuçİşliyor ATK, bugün verdiği raporla Aysel’in yaşamını hiçe sayarak siyasi bir karar verdi.”

“ATK’nin görevi hukuk, adalet ve tıp etiğine uygun, insan sağlığını, yaşamını gözeten kararlar vermektir, siyasi kararları onamak değil! #AdliTıpSuçİşliyor Verdiği karar insan haklarına aykırıdır. Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılarak tedavi olmasını talep ediyoruz!”

DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR: CEZAEVİNDE KALMA KOŞULLARI DEĞERLENDİRİLMEDEN VERİLEN KARAR HUKUKEN ANLAMSIZDIR

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), mahkemenin hasta tutuklu Tuğluk hakkındaki başvuruda ATK’den cezaevinde kalıp kalamayacağına dair görüş istemediğine dikkat çekti. DİH tarafından yapılan açıklamada buna rağmen Aysel Tuğluk’un cezaevinde kalma koşullarının değerlendirilmesi gerektiği, cezaevinde kalıp kalamayacağına dair değerlendirme yapılmadan cezai sorumluluğuna ilişkin verilen kararın hukuken anlamsız olduğu vurgulandı.

Demokrasi İçin Hukukçular’ın seri paylaşımlarında şu ifadeler yer aldı:

“ATK raporu ile #AyselTuğluk için yargılamada iddia edilen fiillerin tarihi (09.09.2014-30.12.2020) itibari ile cezai sorumluluğuna ilişkin üstünkörü bir karar vermiştir.

ATK Raporuna göre, mahkeme ATK’dan fiillerin gerçekleştiği anda cezai sorumluluğun var olup olmadığı ve bugün tarihi itibari ile de Aysel Tuğluk’un savunma yapıp yapamayacağını sormuş ve ona göre sevk yapmıştır.

Mahkemenin ATK’dan Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun cezaevinde kalmasına elverişliliği ile cezaevi koşullarında kalmasının sağlık durumuna etkisine ilişkin bir sorusu ve talebi olmamıştır. ATK talebe rağmen Aysel Tuğluk’un savunmasını yapıp yapamayacağına dair karar vermemiştir.

Bu nedenle ATK’nın, mahkemenin savunmaya ilişkin sorusuna cevap vermeden, bugün itibari ile cezaevinde kalma koşullarına ilişkin de değerlendirme yapmadan verdiği karar hukuken anlamsızdır.

ATK raporunda kararın dışında tıbbi değerlendirme ve belirlemeler de vardır. ATK Aysel Tuğluk için “halihazırda Hafif Bilişsel Bozukluk tespit” etmiştir. Bireyin yargılamada savunma yapabilmesi için tam bir bilişsel duruma ve iradeye sahip olması şarttır.

Rapordaki tıbbi değerlendirme ve belirlemeler #AyselTugluk’un sağlık durumu nedeniyle cezaevinde kalmasının uygun olmayacağını göstermektedir. Tıbbi belirlemeler nedeniyle #AyselİcinGecOlmadan infazının durdurularak derhal tahliye edilmesi gerektiği ortadadır.”

NE OLMUŞTU?
Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, Türkiye ve Kürt siyasetinde ilk eş başkan olan Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın süredir Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuluyor. 13 Eylül 2017’de annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırı sonrasında sağlık sorunları yaşamaya başlayan Tuğluk’a demans teşhisi kondu. Cezaevinde yaşamını sürdürmekte zorlanan Tuğluk için Kocaeli Adli Tıp Kurumu (ATK) “Cezaevinde kalamaz” raporu verse de bu rapora karşı İstanbul ATK, “Cezaevinde kalabilir” raporu vererek Tuğluk’un tahliyesini engelledi. Durumu giderek ağırlaşan Tuğluk için kampanyalar başlatan kadınlar, Tuğluk’un özgür bırakılmasını talep etti.
Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlandı. 16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk’a “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verdi. Yapılan itirazlara rağmen, Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobane eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tuğluk için tutuklama kararı verildi.
Tuğluk, yargılanan isimler arasında bulunduğu Kobanê Davası kapsamında Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden ATK’ye sevki istenen Tuğluk 3 hafta süreyle ATK’de gözlem altında tutulacağı belirtilmişse de bu süre sadece 3 gün kullanıldı.
İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, daha önce hazırladığı raporda da “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirebileceği…” ifadelerine yer verilmişti.

aysel tuğluk ve 

İlgili haberler
6000 kadın imzasıyla Aysel Tuğluk başvurusu yapıld...

‘Aysel Tuğluk’a Özgürlük İçin 1000 Kadın’ imzasıyla yola çıkan, kadınlar, Kadıköy Postanesinden Adal...

Aysel Tuğluk ve hasta mahpuslar için kadınların ça...

Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalması uygun olmayan ancak tüm çağrılara rağmen tahl...

Aysel Tuğluk ve cezaevindeki hasta mahkumlar neler...

Aysel Tuğluk’un sağlık durumunu ve cezaevindeki siyasi tutukluların yaşadıklarını Eski HDP Diyarbakı...