Balıkesirli kadınlar: Haklarımızdan asla taviz vermeyeceğiz
Meclis’ sunulan 3. Yargı paketinde yer alan cinsel suçlara indirim düzenlemesine Balıkesir Kadın Platformu tepki gösterdi.

Koronavirüs tedbirleri doğrultusunda cezaevi koşullarının iyileştirilmesi amacı ile Meclis’e sunulan infaz indirimi düzenlemesinde cinsel suçlara indirim maddesi kadınlardan tepki görmeye devam ediyor. Gazetecilere, siyasi ve düşünce hükümlülülerine indirim ya da af öngörmeyen düzenleme çocuk istismarı dahil tüm cinsel suçlara, cezasının 3/2 oranı çekenler için serbestlik getiriyordu. Zaten yargılama esnasında oldukça küçük cezalar alan faillerin bir de böyle bir indirimden yararlanabilecek olmalarına kadın ve çocuk örgütleri tepki göstermeyi sürdürüyor.

İNFAZ PAKETİ CİNSEL SUÇ FAİLLERİNİ TEŞVİK EDECEK
“Haklarımızdan taviz vermeyeceğiz” diyen Balıkesir Kadın Platformu yaptığı açıklamayla şunları söyledi:

“Önümüze konulan tasarı bu haliyle meclisten geçerse, cinsel şiddet faillerinin salıverilmesiyle birlikte, her gün risk altında olan kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin karantina şartlarında daha da artacağını öngörmek zor değil. Bu infaz paketi sadece failleri cesaretlendirmekle kalmıyor, cinsel şiddete maruz bırakılanlara da hak aramaya kalkmayın mesajı veriyor. Hali hazırda bildirilemeyen veya üzeri örtülen kadınlara ve çocuklara yönelik istismar ve cinsel şiddet, faillerin suçunun hafifletilerek teşvik edilmesiyle daha da görünmez olacaktır. Mevcut düzenlemelerle ‘3-5 yıl yatıp çıkarım’ yaklaşımına sahip olan potansiyel saldırganların sayısı daha da artacaktır.”

DEVLETİN GÖREVİ ŞİDDETE KARŞI KORUYUCU ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALMAKTIR
“Oysa devletin görevi; toplumu ve bireyleri her türlü şiddete karşı korumak, mevcut yasalarımız ile Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi hükümlerini hayata geçirerek kadınların ve çocukların da güvenli yaşam hakkını sağlamaktır” diye devam eden Platform, “Devletin görevi ilk imzacısı olmakla övündüğümüz İstanbul sözleşmesinde belirtilen kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı koruyucu ve önleyici tedbirleri almak, destek sistemlerini oluşturmak ve hayata geçirmektir” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER FAİLLERİ DEĞİL MAĞDURLARI KORUSUN
Balıkesir Kadın Platformu haklarından taviz vermeyeceklerini aktarırken, “Tüm dünyada lanetlenen ve en ağır suç olarak kabul edilen cinsel suçlar kısmi de olsa affedilemez. Devletin cinsel şiddet suçlarında ceza indirimine gitmesi toplumun güven duygusunu ve adalet inancını sarsacaktır. Ceza infaz yasa tasarısında yer alan cinsel suçlara ilişkin infaz indiriminin tasarıdan çıkarılmasını talep ediyoruz. Yasal düzenlemeler failleri değil mağdurları korusun!” diyerek tepki gösterdi.


İlgili haberler
Salgını fırsat bilip, cinsel suç faillerini aklama...

3. Yargı Paketinde “infaz indirimi” dedikleri bir düzenleme ile 100 bin civarı mahpusun dışarı çıkma...

AKP’nin infaz indirimi paketi, cinsel suçları affe...

AKP'nin infaz indirimi paketi Mecliste grubu bulunan partilere sunuldu. Cinsel suçlardan hüküm giyen...

Üniversitelerden cinsel suçlara indirim düzenlemes...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu ve Uludağ Üniversitesi öğrencileri yayımladıkları açık...