Batıkentli kadınlar: ‘Şiddete dur demek için birlikte ses yükseltelim’
Ankara Batıkent’te kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Ankaralı kadınların yapacakları eyleme çağrı için sokaktaydı.

Batıkentli, Yenimahalleli bütün kadınları şiddete dur demek için ses yükseltmeye çağıran kadınlar, yaptıkları açıklamayla “25 Kasım Cuma günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Umutsuzluğu birlikte yok edip, cesareti kenetlenen ellerimizde hissediyoruz. Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var demek için seni de çağırıyoruz” dedi.

Açıklamada kadına yönelik şiddeti önleme yükümlülüğü olan devletin, kadınlara yönelttiği cezasızlık politikasıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarını hedef alan hukuksuz uygulamalarıyla şiddetin faili durumda olduğunu vurgulayan kadınlar, “Cinayetlerin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Gülistan’ı, İpek Er’i, Nadira’yı, Ceren’i unutmuyoruz. Kadın cinayetlerini olağanlaştıran erkek adalete itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” dedi.7

‘KADINLARA SOKAKLARI YASAKLAYANLAR ŞERİAT PROPAGANDASI YAPANLARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR’

“Yaşamak istiyoruz” diyen kadınlara sokakları yasaklayanların, aynı sokaklarda şeriat propagandası yapanların, nefret yürüyüşüne çıkanların güvenliğini sağladığını belirten kadınlar, “Gözaltılarla, tutuklamalarla kıramadıkları kadın iradesini, hapishanelerde çıplak aramayla, işkenceyle kırmaya çalışıyorlar. Kadın mücadelesine yönelik baskı ve yok etme politikalarına itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz. Coğrafyalara göre biçim değiştirse de erkek ve devlet şiddetinin aynı sistemden beslendiğini biliyoruz. Mirabel Kardeşler’in de, Mahsa Amini’nin de, Nagihan Akarsel’in de failini yüzyıllardır tanıyoruz. Bu yüzden gücümüzü birbirimizden, sınırları aşan dayanışmamızdan alıyoruz. İran’da özgürlüğü için mücadele eden, yaşamları ellerinden alınan, idamla yargılanan kadınların her bir saç teli için isyanı büyütüyoruz. İran’da, Türkiye’de dünyanın her yerinde yaşamlarımızı karartmak isteyenlere karşı Jin Jiyan Azadi çığlığını bir kar topu gibi büyüterek erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz! Kadını aileden ibaret görenler; boşanmaları zorlaştırıp, Aile İrşad Büroları eliyle kadınları susmaya zorluyorlar. Aileye hapsedilmeyi reddediyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini savunanlara itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” dedi.

Batıkentli, Yenimahalleli bütün kadınları şiddete dur demek için ses yükseltmeye çağıran kadınlar, geçtiğimiz yıllarda ilçelerinde yaşanan kadın cinayetlerini hatırlatarak şiddetin uzağımızda olmadığını belirttiler. “Geçen seneler, anne babaları Batıkent’te yaşayan Sibel Kaman ve Sibel Köksal ardında 4 er çocuk bırakarak katledildiler, Serhat mahallesinde yaşayan İstanbul’da ömrünün baharında olan Başak Cengiz, geçen hafta ise Ergenekon mahallesinde Zülfi Çeri koruma kararına rağmen ailesinin evinde katledildi. İki genç kızımızı korumak isterken öldürülen Haydarcan’ımızı, Çakırlar’da evinde şüpheli şekilde ölü bulunan Ceren Ünal’ı da unutmayalım. Hergün ama hergün eviçi şiddetle ilgili bir çok duyum gelmeye devam ediyor.. Biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin her türlüsü ile mücadele ettik, etmeye devam ediyoruz. Ankaralı kadınlar olarak; 25 Kasım Cuma günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Umutsuzluğu birlikte yok edip, cesareti kenetlenen ellerimizde hissediyoruz. Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var demek için seni de çağırıyoruz.”


İlgili haberler
Batıkent’te bir kadın buluşması: Keşke bu dayanışm...

Ankara, Batıkent Kardelen Mahallesi’nde bir araya gelen Ekmek ve Gül okuru kadınlar Avukat Sinejan K...

Batıkentli Kadınlar: Mahsa Amini isyanımızdır

Batıkentli Kadınlar İran’da ahlak polisinin katlettiği Mahsa Amini için Gimsa önünde açıklama yaptı.

Ankara Kadın Platformu 25 Kasım eylemi

Ankara Kadın Platformu tüm kadınları 25 Kasım’da Sakarya Caddesinde olmaya çağırıyor.