Bodrum Kadın Platformu seçim deklarasyonu: 'Eşit temsiliyet olmalı'
Bodrum Kadın Platformu açıkladığı yerel seçim deklarasyonunda; tüm kadınların, STK ve siyasi partilerin katılımına açık ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimseyen bir yerel yönetim istedi.

Yerel seçimlere ilişkin aday belirlemeleri devam ederken Bodrum Kadın Platformu yaptığı açıklamada, kadınların siyasetin nesnesi değil öznesi olması için eşit temsilin zorunlu olduğunu ifade etti. Eğitim Sen Bodrum Temsilcilik binasında bir araya gelen platform birleşenleri seçim deklarasyonunu açıkladı. Platform adına basın metnini okuyan Aynur Dik, Bodrum Belediyesi’nden beklentilerini açıkladı.

Kadın haklarının baskılanmasına yönelik tavrın, iktidarın ve eril siyasetin söylemlerinde ve uygulamalarında kendini gösterdiğini belirten Dik, “Her fırsatta kadını yok sayan bir dil kullanmaktan çekinmeyen iktidarın temsilcileri, bir gece kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden imzalarını çektiler. Kadınların mücadelesi ile kazandıkları bütün kazanımlara saldırdılar, saldırmaya devam ediyorlar. Biz kadınlara karşı geliştirdikleri söylemleri de haklarımıza yönelik eylemlerini de unutmayacağız” dedi.

'TÜRKİYE KADIN VEKİL ORANINDA OECD RAPORUNDA SONDAN ÜÇÜNCÜ'

OECD raporuna göre kadın vekil oranında Türkiye’nin sondan üçüncü olduğunu ifade eden Dik, “Listedeki 30 Avrupa ülkesinden yarısı OECD ortalamasının üzerinde yer alıyor. Almanya, Hollanda, Norveç ve Kolombiya’da bakanların yarısı kadın. 1 Ocak 2023 verilerine göre OECD ülkelerinde milletvekillerinin yüzde 34’ü kadın, Türkiye’de ise bu oran yüzde 17. Türkiye 42 ülke içinde sondan üçüncü” dedi.

Demokrasinin gücü ve öneminin eşit temsil ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Dik, eşit, adil ve kapsayıcı bir Türkiye isteniyorsa eşit temsilin siyasi partilerin de kırmızı çizgisi olması gerektiğini söyledi. Bodrum Belediyesinin 2019 seçimlerinde vaat ettiği Yerel Eşitlik Eylem Planını hayata geçirmekte yetersiz kaldığını hatırlatan Dik, “Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi'nin (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartını imzalamış olmasına rağmen, yerine getirilen eylemlerin işlevselliği konusunda yeterli değerlendirme mevcut değildir. Bodrum Belediyesi yerelde faaliyet gösteren tüm kadın dernekleri ve platformlarla işbirliği yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

'YEREL EŞLİK EYLEM PLANINA TÜM KADINLAR KATILMALI'

Platform olarak, kadınların yerel yönetimde eşit temsilini sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için çabalarının devam edeceğini dile getiren Dik, platform olarak Bodrum Beledisinden taleplerini şu şekilde sıraladı;

• Yerel Eşlik Eylem Planının izleme ve revize edilme sürecine tüm kadınların, parti ve STK temsilcileri ile bağımsız feminist kadınların katılımı sağlanmalıdır.
• Belediye, Yerel Eşitlik Eylem Planında taahhüt ettiği faaliyetleri eksiksiz yerine getirmelidir. Bu süreç şeffaf bir şekilde izlenmeli ve değerlendirilmelidir.
• Eşitlikçi ve şiddetsiz bir kent yaratma iddiası, bütün kadınları kapsayacak bir temsilciler koordinasyonu ile izlenmeli ve değerlendirmeye açık olmalıdır.
• Yerel Eşitlik Eylem Planının en önemli şartlarından biri olan "toplumsal cinsiyet eşitliği için politika oluşturma, planlama, uygulama, değerlendirme gibi tüm süreçlerde kapsayıcı ve etkin katılımın sağlanması" ilkesi Bodrum'da hayata geçirilmelidir.
• Bodrum Belediyesi, kadınların yerel yönetimde etkin temsili için farklı görüşlerden gelen bütün kadınları içeren bir toplumsal cinsiyet eşitliği koordinasyonunu benimsemelidir. 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Nasıl bir yerel yönetim lazım bize?

Yerel yönetim anlayışı temel olarak, kadınların yaşadıkları kenti; kendi ihtiyaçları doğrultusunda d...

Çayyolu Semt Meclisi kadın örgütlerini buluşturdu:...

‘Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz’ forum dizisinin üçüncüsünde mücadele alanlarında öncü ve lider o...

Yerel seçim kadınlar için neden önemli?

Kriz kadınları nasıl etkiliyor, kadınlar yerel seçimlerde neler talep ediyor? Emek Partisi Genel Baş...