Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri: Laik eğitimi hedef alan uygulamalardan vazgeçilmelidir
Bornova'da Emek ve Demokrasi Güçleri, ÇEDES projesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 'Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık için ÇEDES'e hayır' denildi.

İzmir Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri, laik eğitimi hedef alan ÇEDES projesine ilişkin Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık için ÇEDES'e hayır” yazılı pankart açılan açıklamada basın metnini Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Suğayip Vayiç okudu.

Vayiç, “ÇEDES Projesi, 1739 sayılı kanuna aykırı olarak eğitim hizmetinin yürütülmesini, gözetilmesini ve denetlenmesini Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile paylaşarak gözetim, yürütme ve denetim görevini ihlal etmektedir. MEB, böylece okulların çocuğun üstün yararı ve kamu yararına işlev görme niteliğini sekteye uğratmaktadır. ÇEDES Projesi, öğrencilerin hem okulda hem de okul dışı ve yaz tatillerindeki geçirdiği zamanları ele geçirerek okulu ve öğrencileri dini referanslı eğitim anlayışı ile siyasallaştırmaktadır. Sorumlu kurumlarca yeterince denetlenmeyen, kamusal alana açık olmayan bu alanlarda çocuğa yönelik yaşam hakkı ihlali, fiziksel şiddet, ekonomik şiddet ve çocuk ihmali ve istismarı olaylarının açık hale geleceği aşikardır” dedi.

'AYRIMCI UYGULAMALARA SON VERİLSİN'

Devletin laiklik anlayışı gereği farklı inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gerektiğini hatırlatan Vayiç, “Eğitim kurumlarının herhangi bir şekilde dini içerikli proje ve etkinliklerin mekânı haline getirilmesinin okullara ve eğitim sistemine olumlu anlamda en küçük bir katkısının olmadığı açıktır. Öğrencilerin inancı ya da kimliği nedeniyle ötekileştirilmesine ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalmasına neden olacak her türlü girişime son verilmelidir” diye konuştu.

ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Vayiç, “Milli Eğitim bakanlığı, eğitimde ayrımcılığa son vererek laik, bilimsel, parasız, kamusal eğitim ilkelerini hayata geçirerek eğitimin niteliğini arttıracak uygulamaları eğitimin paydaşları olan eğitim sendikaları, üniversiteler ve velilerin görüşlerini alarak programlamalıdır” diye ekledi.

'ÇEDES’E HAYIR' MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim hakkının, sağlık hakkının, yaşam hakkının sağlanması için okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeği her çocuğa verilmesi için zaman kaybetmeden gerekli bütçeyi ayırması gerektiğini belirten Vayiç, son olarak şunları söyledi; “Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez! Çocuklarımızın eğitim hakkının, sağlık hakkının, bir bütün olarak yaşam hakkının ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda başta halkımız olmak üzere, eğitim emekçilerimizi, velilerimizi, öğrencilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye çağırıyoruz. 16 Eylül Cumartesi günü saat 17:00’de Gündoğdu Meydanı’nda yapacağımız ‘ÇEDES’e hayır. Laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlık’ talepli büyük İzmir mitingimize bütün halkımızı davet ediyoruz.” 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMEP: Devlet eliyle apaçık nefret suçu işleniyor

Saraçhane'de gerçekleşecek nefret mitingine çağrı yapan videonun kamu spotu olarak yayımlanmasına EM...

MEB okul öncesinde ücretsiz yemeği kesti

MEB, kadınların mücadelesi sonucu okul öncesinde 1 öğün ücretsiz yemeği rafa kaldırdı. 5 ay bile sür...

İzmir’de karakolda epilepsi krizi geçiren Oya Ş.’y...

İzmir'de epilepsi hastası Oya Ş. Bornova Çamdibi Poli Karakolunda kötü muameleye maruz kadığı için e...