CHP Milletvekili Nermin Yıldırım Kara MEB'e sordu: Neden okul öncesinde ücretsiz yemek kaldırıldı?
"Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı" kampanyamız ile geçtiğimiz yıl kazanılan okul öncesinde ücretsiz sağlıklı yemek uygulamasının devam etmemesi yeniden Meclis gündeminde.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Millî Eğitim Bakanlığının anaokullarında tek öğün ücretsiz yemek uygulamasını kaldırılmasına dair soru önergesi verdi. Çocukların bu ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmesinin mümkün olmadığını belirten Nermin Yıldırım Kara, soru önergesinde günden güne artan eğitim ve gıda maliyetlerini işaret etti: “Ağustos 2023 TÜİK verilerine göre, eğitim harcamalarında yıllık yüzde 48,61 oranında bir artış yaşanırken gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yıllık yüzde 72,86 oranında bir artış yaşanmıştır. Eğitim-İş Bursa Şubesi’nin yeni öğretim yılına hazırlık sürecinde okula başlama maliyetlerini değerlendirdiği araştırmasında, okula başlama maliyetlerinde geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 126 oranında artış olduğu gözlemlenmiştir. Gün geçtikçe kötüleşen ekonomik koşullar ve artan maliyetlerden ötürü yeni başlayan 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında dar gelirli aileler, çocuklarının sağlıklı beslenmesini sağlayabilmek konusunda güçlükler yaşamaktadır.”

MANEVİ DANIŞMANA BÜTÇE VAR, ÇOCUKLARA YOK

Kamuoyunun baskısı ile kazanılmış hakkın tekrar geri alındığı vurgulayan Yıldırım Kara, “2022 yılında sivil toplum kuruluşlarının ve kamuoyunun tepkisi üzerine Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 25 Ocak tarihindeki onayı neticesinde çıkan genelge kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm çocuklara haftanın 5 günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi için uygulamalar başlatılmıştır. 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarısı sürdürülen bu uygulama, herhangi bir kamuoyu bilgilendirmesi yapılmadan kaldırılmış, anaokullarında öğrencisi bulunan velilere beslenme listeleri gönderilmeye başlanmıştır.” dedi.

Nermin Yıldırım Kara’nın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular şu şekilde:

◾2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarısında sürdürülen okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm çocuklara bir öğün ücretsiz yemek uygulaması hangi gerekçe ile kaldırılmıştır?
◾ 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarısında sürdürülen okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm çocuklara bir öğün ücretsiz yemek uygulaması, bu dönem Deprem bölgelerinde ve tüm okullarda ilgili çalışma yapıyor musunuz? Yapıyorsanız ne zaman başlayacaksınız?
◾ Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün web sitesinde yayınladığı, “Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Önerileri” adlı çalışmasında sunulan beslenme ve öğün önerilerinin sağlanabilmesi birçok aile ve öğrenci için ülkenin bulunduğu ekonomik şartlar içinde mümkün değilken bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı hangi düzenlemeleri yapmaktadır?
◾ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda okul öncesi eğitim programlarında ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedef olarak belirlenmesi web sayfasında usulen mi yayınlanmaktadır yoksa pratikte uygulanacak mıdır?
◾Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) gibi Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda hayata geçirilmesi planlanan ve “manevi danışman” atayan projelere ayrılan bütçe ne kadardır?
◾ Millî Eğitim Bakanlığı, ÇEDES programı çerçevesinde kaynak yaratmada herhangi bir sorun yaşamazken 2023-2024 eğitim öğretim döneminde tüm çocuklar için bir öğün ücretsiz yemek uygulaması için bütçe ayıracak mıdır?
◾ Eğitim çağındaki çocukların yetersiz beslenmeden kaynaklı bedenen ve ruhen yaşayacağı sorunlara karşı bakanlığınızın çözümü nedir?

Fotoğraf: CHP

İlgili haberler
MEB okul öncesinde ücretsiz yemeği kesti

MEB, kadınların mücadelesi sonucu okul öncesinde 1 öğün ücretsiz yemeği rafa kaldırdı. 5 ay bile sür...

Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...

Esenyalı’da kadınlar boş beslenme çantalarıyla oku...

"Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" demek için Esenyalı Kadın Dayanışma Der...