Çağlayan’da tekstil atölyelerinin olduğu iş hanında yangın çıktı
Hanların içinde birçok tekstil atölyesinin olduğu Çağlayan’da, 8 katlı Bilge Han iş hanında yangın çıktı. Atölyelerde çoğu sigortasız çalışan mülteci ve göçmen işçiler bulunuyor.

İstanbul Çağlayan’da Vatan Caddesi 34 numaradaki 8 katlı iş hanında yangın çıktı. Dumandan etkilenen 20 işçiye olay yerinde ilk müdahale yapılırken, durumu ağır olan 5 işçi ise hastaneye götürüldü.

8 katlı Bilge Han iş hanının bodrum katında bulunan trafoda meydana gelen patlamayla yangın yangının başladığı öğrenildi. Yaklaşık 500 işçi iş hanında mahsur kaldı. İtfaiye ve sağlık ekipleri hana gelerek atölyelerde çalışan işçileri tahliye etti. Dışarıya tahliye edilen işçilerden 20’sine olay yerinde müdahale edildi. Durumu ağır olan 5 işçi ise hastaneye kaldırıldı.

Olay sonrası konuşan işçilerin verdiği bilgilere göre çoğu sigortasız çalışan işçiler arasında Moğolistanlı, Türkmenistanlı, Afganistanlı ve Suriyeli mülteciler ve göçmenler bulunuyor. Geçen yıl da trafoda patlamanın olduğunu belirten işçiler, dışarıda olması gereken yangın merdiveninin ise içeride olduğunu söyledi.

BİR SÖMÜRÜ PAZARI ÇAĞLAYAN:
HAYAL BİLE KURAMAYANLAR BİR ARADA

Çocuk işçilerin büyüdüğü, sadece Türkiyeli işçilerin değil Suriyeli, Moğolistanlı, Türkistanlı işçilerin ekmeğini kazandığı, patronların da alabildiğine işçileri sömürdüğü, esnek, güvencesiz çalışmanın hüküm sürdüğü Çağlayan’da kadın işçiler çalışma koşullarını Ekmek ve Gül’e anlatmıştı.


ÖNLEM ALMAK BU KADAR ZOR MU?
Alınmayan önlemler, hiçe sayılan yaşamlar, patronların kâr hırsı işçilerin göz göre göre yaşamlarını yitirmesine sebep oluyor. Güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışmak isteyen işçiler; çalışırken sağlığını yitirmek, ölmek istemiyor. En basit önlemler dahi alınmadığı için yaşamlarından olan işçiler sadece iş kazaları değil meslek hastalıklarının da sona ermesini istiyor. Kadın işçiler çalışma yaşamı ve işyerlerinin kadın çalışan sağlığı göz önünde bulundurularak baştan aşağı değiştirilmesini ve kadın çalışan sağlığı için gereken tüm önlemlerin alınmasını istiyor. Sadece meslek hastalıklarının değil çalışma yaşamındaki her türlü eşitsizlik ve ayrımcılığın, psikolojik, fiziksel ve cinsel tacizin de önlenmesini istiyor. Biz de soruyoruz: “Önlem almak bu kadar zor mu?”
İlgili haberler
Tekstil işçisi Oya günde 12 saat makine pedalına b...

Tekstil işçilerinin şikayetlerinin başında bel, boyun ve bacak ağrıları geliyor. Uzun saatler oturar...

12 saat gece vardiyası, iş kazasına ‘yara bandı’

Akşam 7:30'da işe başlıyor, sabah 7:30'da mesai bitiyor. Çalışırken yaşadığı kazalar ustabaşı tarafı...

BİR SÖMÜRÜ PAZARI ÇAĞLAYAN: Hayal bile kuramayanla...

Çocuk işçilerin büyüdüğü, sadece Türkiyeli işçilerin değil Suriyeli, Moğolistanlı, Türkistanlı işçil...