Cansu Kaya’yı katleden faillere ayrı ayrı ceza verildi
Muğla’nın Ortaca ilçesinde 18 yaşındaki Cansu Kaya’yı katleden Necati Demir ve Mehmet Poyraz Çalhan’ın yargılandığı dava görüldü. Davada her iki sanık da ayrı ayrı cezalar aldı.

Muğla Ortaca’da Dalyan Mahallesi’nde 14 Haziran 2015’te garson olarak çalıştığı restorandan mesai bitimi ayrılan ve kendisinden haber alınamayan ve 3 gün sonra Dalyan Kanalı Çandır Geçişi mevkiinde suda cenazesi bulunan Cansu Kaya’yı katleden Necati Demir ve Mehmet Poyraz Çalhan’ın hakkında “kasten öldürme suçundan” açılan davanın duruşması Fethiye 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, failler Necati Demir, ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘nitelikli cinsel istismar’ suçundan 27 yıl, ‘kişiyi hürriyetten yoksun kılma’ suçundan 9 yıl, Mehmet Poyraz Çalhan’da ‘kasten öldürme’ suçundan 24 yıl, ‘cinsel istismar’ suçundan 12 yıl, ‘kişiyi hürriyetten yoksun kılma’ suçundan ise 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaya’nın aile avukatının cezaların artırılması için İzmir Bölge Adliye Mahkemesine yaptığı başvuru reddedildi. Bunun üzerine aile, Yargıtay’a başvurdu. Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, iki sanığın da Cansu Kaya’ya ayrı ayrı cinsel istismarda bulundukları belirtilerek hüküm kurulduğunu, ancak iki sanığa da verilen cezada herhangi bir artırım yoluna gidilmediğini vurguladı. Bu durumun bozmayı gerektirdiği belirtilen kararda, dosyanın yargılamayı yapan mahkemeye gönderilmesine hükmedildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmaya, Mehmet Poyraz Çalhan ile Necati Demir, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada Cansu Kaya’nın babası Osman ve annesi Gülen Kaya, ablası Burcu Kaya ve taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti dava sonucunda, Necati Demir’e ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘cinsel saldırıya teşebbüs ve kişiyi hürriyetten yoksun kılma’ suçundan toplam 28 yıl 8 ay 7 gün, Mehmet Poyraz Çalhan’a ise ‘kasten öldürme’ suçundan 22 yıl, ‘cinsel saldırıya teşebbüs ve kişiyi hürriyetten yoksun kılma’ suçundan 18 yıl hapis cezası verdi.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Cansu Kaya’nın babası Osman Kaya, “İnşallah af çıkmaz, hak ettikleri bu cezayı yatarlar. Diyecek bir şey bulamıyorum” dedi.

NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi’nde garson olarak çalıştığı restorandan 14 Haziran 2015 yılında, mesai bitimi ayrılan ve kendisinden haber alınamayan Cansu Kaya’nın 3 gün sonra Dalyan Kanalı Çandır Geçişi mevkisinde suda cenazesi bulunmuştu. Cansu, otopsinin ardından toprağa verilirken, incelenen işyeri ve MOBESE kameraları Cansu’nun son olarak Dalyan’daki restoranda garson olarak çalışan Necati Demir ve Mehmet Poyraz Çalhan ile Maraş Mahallesi Sağlık Ocağı Sokağı’nda yürüdüğü görüldü. Bunun üzerine gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Katledilen Cansu Kaya’nın davası 2 Nisan’a ertelen...

Yerel mahkemenin kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden görülmeye başlanan Cansu Ka...

Muğla'da kadın cinayeti| Bensu Narlı, Serhat Kanta...

Muğla'nın Milas ilçesinde, 23 yaşındaki Bensu Narlı, Serhat Kantaş tarafından tabancayla vurularak ö...

Muğla Kadın Platformu: Öfkemiz diri asla sessiz ka...

Kadın cinayetlerine ve İstanbul Sözleşmesinin İptal edilmek istenmesine tepki gösteren Muğla Kadın P...