Çavuşçugöl köyünde kömür ocağı yapımına kadınlar tepkili!
Konya'nın Ilgın İlçesinde ekili durumdaki tarım arazilerinin kamulaştırılarak kömür ocağı yapılmak istenmesine köylü kadınlar tepki gösterdi.

Konya Ilgın İlçesi Çavuşçugöl köyü yakınlarında ekili durumdaki tarım arazilerinin kamulaştırılarak kömür ocağı yapılmak istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Köylü kadınlar bölgede önceki yıllarda işletildikten sonra terk edilen maden sahasından çıkan tozlar nedeniyle sağlıklarının bozulduğunu, ürünlerinin yetişmediğini dile getiriyor.  

‘KAMU YARARI’ DENİLDİ, KÖYLÜLERE YARAMADI!

Evrensel gazetesinden Özer Akdemir’in haberine göre, Ilgın'a bağlı Çavuşçugöl beldesi, Bütünşehir yasasının ardından mahalle statüsüne geçmiş. 1. derece arkeolojik sit korumasında olan binlerce yıllık höyüklerin, göçmen su kuşlarının uğrak yeri Çavuşçugöl göletinin yakınlarındaki mahalle aynı zamanda Konya Altınova Projesi içinde de kalıyor. Mahalleye yakın bir yerde 2006 yılında TKİ tarafından işletmeye başlayan kömür ocağı, daha sonra özel bir şirkete geçerken, şirket 2012 yılında zarar etiği gerekçesi ile maden sahasını olduğu gibi bırakarak gitmiş. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru başka bir şirket tarafından bölgede, Çavuşçugöl mahallesi evlerine 200-300 metre mesafedeki bir arazide yine kömür işletmeciliği yapmak için arazi satın alma girişimleri olmuş. Ilgın kaymakamı, belediye başkanı ve şirket yetkililerinin bu yılın başlarında Çavuşçugöl köylülerine 200 dekarlık bir arazinin şirkete satılması yönündeki teklifleri köylüler tarafından reddedilmiş. Reddedilen bu tekliften on gün sonra ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile satın alınmak istenen araziler "kamu yararı" gerekçe gösterilerek kamulaştırılmış.

“Kamu yararı” gerekçesine köylüler “tarlalarımızı harabe haline getirecekler” diyerek tepki gösteriyor.


KADINLARIN EKİNLERİ ÖLÜYOR

Kömür ocağına e n büyük tepki de kadınlardan. Çavuşçugöl mahalle meydanında özellikle kadınların çoğunlukta olduğu köylüler tarafından yapılmak istenen basın açıklaması jandarma tarafından engellenen kadınlar, maden çalışmasına tepki gösteriyorlar. Kadınlar özellikle 8 yıl önce terk edilip gidilen maden alanının sağlıklarına ve ürünlerine verdiği zararlarını anlatıyorlar. Yetiştirdiği kazı, tavuğunun birer ikişer öldüğünü, serçelerin bile nefes alamayarak öldüğünü söyleyen bir kadın, "Gelin bahçemde duruyor ölüsü serçenin. Kumrular ölüyor, kuşlar ölüyor. İki fidan dikiyordum, bir patlıcan, bir biber onlar yetiyordu bana. Onlar bile ölüyor artık. Bu kömür ocakları geleli benim avlumda bahçe olmuyor. Bu kadar olmaz" dedi. Cumhurbaşkanına seslenen Çavuşgöllü kadınlar, "Sesimizi duy! Bizi böyle zor durumda bırakma. Seni biz kazandırdık! Bizim tertemiz topraklarımız, sularımız bitti. İçmeye su bulamıyoruz. Ciner Grubu geldi, buraya o kömür ocaklarını açtı. Bizim iki dönüm topraklarımızda biten ürünümüz bitmiyor artık. Ne yapalım biz? Nereye gidelim? Bir oturacak evimiz var"!..

‘KENDİ KÖYÜMDE NEFES ALAMIYORUM’

İzmir'de emekli olduktan sonra 5 sene önce köyüne döndüğünü söyleyen mahalleli bir kadın şunları söyledi; “Ben köyüme emekli olunca gelemiyorsam, nefes alamıyorsam bunun ne anlamı var? Gençlerimiz, yaşlılarımızın hepsi kanser. Gençlerimiz başka yerlere göçüyor, köyümüz verimli bir köy oysa. Arazilerimiz elden çıkarsa bizler neyle geçineceğiz. Devlet büyüklerimiz, çiftçilerimizi küstürmeyin lütfen. Çocuklarımızın geleceği ile oynamayın" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDE DE MADEN HASTALIK DEMEK
Mahalleli çocuklar için de maden ocağı hastalıklarla eş anlamlı hale gelmiş. Çocuklar, astım, kanser gibi hastalıkları olan akrabalarının adlarını sayarak, "Dedem kanser, Nigar halam kanser, Ahmet abim astım. Geleceğimiz mahvolmasın, kömür ocağı kapansın" diyor. 
İlgili haberler
Kirazlıyayla’da yaşam alanlarını savunan köylü kad...

Bursa Kirazlıyayla’da maden şirketine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken bu sabah köylü kadın...

Direnişteki Kızılcaköylü kadınlar tiyatro ile müca...

Daha önce hiç tiyatro görmeyen, tiyatroya gitmeyen, oyunculuk deneyimi olmayan kadınlar; mücadeleler...

Kızılcaköylü kadınlar yeni yılda JES istemiyor

5 aydır JES için gelen ekipleri köye sokmayan Kızılcaköylü kadınlar her türlü müdahaleye rağmen müca...