CHP'li Nermin Yıldırım Kara'dan MEB'in yönetmelik değişikliğine dair soru önergesi
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması üzerine anaokullarında mescid açılma zorunluluğu getiren yönetmelik değişikliğine dair soru önergesi verdi.

14 Ekim günü Resmi Gazete'de okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklikler yayımlandı. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, bu yönetmelik değişikliğine ve çocukların eğitime erişimine dair Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması üzerine Meclise soru önergesi verdi.

MEB'İN ÖNCELİĞİ ÖĞRENCİLERİN TEMEL İHTİYAÇLARI DEĞİL

Yapılan yönetmelik değişikliğinin ÇEDES gibi projelerin devamı olarak nitelendirilebileceğini söyleyen Kara, yönetmeliğin 81. maddesindeki değişiklik ile ibadethane ihtiyacının talebe bağlı olmaktan çıkartılarak okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında mescit zorunluluğu getirdiğini ifade etti. Bu değişikliğe dair Kara, "Kamuoyu nezdinde bu karar din ve vicdan özgürlüğü dışında ideolojik bir tercih olarak görülmektedir. Öğrencilerin beslenme, güvenlik ve sağlık gibi son derece ivedi sorunları bulunurken Millî Eğitim Bakanlığı’nın farklı öncelikleri olduğu anlaşılmaktadır." dedi.

ÇOCUKLARIN EĞİTİME DEVAM ETMESİ KEYFİYETE BIRAKILDI

Yine yönetmelik değişikliğinde eğitime devamlılığın velilere bırakıldığını belirten Kara, "Mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının okula devam edemediği, devam eden çocukların ise okulda yeteri kadar başarılı olamadığı, kazanmaları gereken birçok bilgi ve beceriyi benimseyemedikleri birçok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Diğer yandan; okulda bulunması gereken bu çocukların çocuk işçi olarak çalıştırılması da ekonomik ve toplumsal temelleri olan ve acil şekilde giderilmesi gereken bir hak kaybıdır." dedi. Karar alıcıların çocukların eğitime devam etmede karşılaştıkları sorunlarla mücadele etmeyi tercih etmediğini ifade etti.

Okul öncesinde daha öncesinde de gayri resmi olarak uygulanan kayıt ücretlerinin bu değişiklikle katkı payı adıyla resmileştirildiğini vurgulayan Kara, "Yaşanan enflasyonist ortam ve derinleşen yoksulluk neticesinde eğitimin ücretsiz hale getirilmesi gerekirken bu durum birçok aileyi daha da zor duruma sokacaktır." dedi.

Tüm bunların ışığında Kara, Milli Eğitim Bakanı'na şu soruları yöneltti:
    1- Bir öğün ücretsiz yemek, okul gıdası logosunun uygulanması gibi çok temel ihtiyaçlar gündemdeyken Bakanlığınızın önceliği okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında zorunlu ibadethane açmak mıdır?
    2- Mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının okula devamsızlıkları ve eğitim hayatlarındaki kopuş göz önüne alındığında; Bakanlığınız getirilen değişiklikle sorumluluk almaktan kaçınmakta mıdır?
    3- Eğitimine devam etmesi gereken mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının, çocuk işçi olarak çalıştırılması ve temel hak kayıpları yaşaması hakkında Bakanlığınıza ait çalışmalar ve planlamalar mevcut mudur? Eğer mevcut ise yönetmelikte yapılan değişiklik ile planlamalarınız ne kadar uyuşmaktadır?
    4- Ekonomik şartların günden güne kötüleşmesi ve yoksulluğun artması nedeniyle halihazırda temel ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çeken yurttaşlarımızdan okul öncesi eğitim için “katkı payı” adı altında ücret alınması eğitimin yaygınlaştırılmasına ket vuracaktır. Getirilen bu düzenleme ile yaşanacak mağduriyetler nasıl engellenecektir?
    5- Bakanlığınızca ÇEDES gibi projeler için bütçe ve planlama ayırılırken okul öncesi eğitime niçin yeterli bütçe ayırılmamakta ve yurttaştan katkı payı talep edilmektedir? 


Fotoğraf: Nermin Yıldırım Kara

İlgili haberler
ÇEDES bize ne söylüyor: Adım adım ‘dindar nesil’ p...

MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım,...

Okul öncesi dönemde din eğitimi

Erken yıllarda verilen dini eğitimle birlikte “günah” ve “cezalandırılma” kavramlarının kullanılması...

MEB'den yönetmelik değişikliği: Ne ücretsiz eğitim...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Okulöncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yeni düz...