Çiğli Hastanesi SES İşyeri Temsilciliği: Kamu kreşleri özel sektörün insafına bırakılamaz
SES Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilciliği, hastane kreş fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi: ‘Kamu kreşleri özel sektörün insafına bırakılamaz. Yapılan zammı kabul etmiyoruz.’

Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilciliği, hastane kreş fiyatlarını yapılan zamma tepki göstererek yazılı açıklama yaptı. “Kamu kreşleri özel sektörün insafına bırakılamaz. 7/24 açık, ücretsiz, nitelikli kreş talebimizi yineliyoruz” denilen açıklamada, yapılan zammı kabul etmedikleri ifade edildi.

Açıklamada, “Sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde ilk olarak özel kreş uygulamasına Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlanmış, ihale yoluyla özel kreş uygulamasının sonucu olarak kamu kreşleri de özel sektörün insafına bırakılmıştır. Sendikamızın yıllardır talep ettiği ve mücadelesini sürdürdüğü 7/24 açık, ücretsiz, nitelikli kreş talebinin tam da Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşananlar üzerine ne derece önemli ve vazgeçilmez bir talep olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır” denildi.

‘80’İN ÜSTÜNDE KREŞ ZAMMI KABUL EDİLEMEZ’

Her sene şubat ayında yeni fiyatlandırma yapılan hastane kreşinde bu sene yüzde 80’in üstünde bir artış yapıldığı aktaran SES İşyeri Temsilciliği, “Kreş sahibi ve hastane idaresi ile yapılan görüşmelerde TUİK rakamlarına göre bu zammın yapıldığı ifade edilmiştir. TÜİK’in açıkladığı rakamların güvenirliliği ayrı tartışma konusu iken, yine açıklanan enflasyona göre kamu emekçilerine yüzde 30.5 ücret zammı yapılmışken, ülkenin ekonomik koşulları düşünüldüğünde sağlık emekçilerinin maaşları kuşa dönmüşken, bir ayı aşkın süredir sağlık emekçileri alamadıkları haklar için eylemdeyken hastane kreşine böyle bir zam gelmiş olması kabul edilemez” dedi.

‘7/24 AÇIK, ÜCRETSİZ, NİTELİKLİ KREŞ İSTİYORUZ’

Temel tüketim ürünlerine, elektriğe, doğal gaza gelen zamlar düşünüldüğünde sağlık emekçileri ekonomik olarak iyiden iyiye yoksullaştığı ifade dilen açıklamada, “Kreş ücretine yapılan astronomik zam sonrası çocuklarını hastanenin kreşine nasıl göndereceği, bu ücreti nasıl ödeyeceğinin kaygısına düşmüştür. Ülkenin ekonomik koşullarında hakları verilmeyerek bu zorlu koşulların altında ezilmiş sağlık emekçilerine bir de çocuklarını güvenle bırakabilecekleri yer bulma kaygısı reva değildir ve kabul etmiyoruz. Konuyla ilgili gerekirse Sağlık Bakanlığı düzeyinde gerekli düzenlemelerin derhal yapılması gerekmektedir. 7/24 açık, ücretsiz, nitelikli kreş talebimizi de yeniden ve yeniden tekrarlayarak, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan kreş zammını kabul etmiyoruz ve işyeri temsilciliği olarak konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” denildi.

KREŞ NEDEN 24 SAAT AÇIK DEĞİL?
Ekmek ve Gül aracılığıyla taleplerini dile getiren sağlık emekçisi kadınlar 24 saat açık, , ücretsiz, nitelikli kamu kreşleri talep etmişti. Sağlık emekçilerinin her dönem TİS talepleri içerisinde de yer alan bu talebi ve gerçekte olanı SES İzmir Şubeden Başak Edge Gürkan şöyle anlatmıştı:
“Kamu kurumlarının çoğunda kreşler kapatıldı, bunlara hastanelerin bir kısmı da dahil. Şu haliyle kamu hastanelerinde hizmet veren kreşler var lakin ya kurum kendi işletiyor ya da ihale yoluyla özel kreşlere devrediyor. Bu kreşler ücretli ve bir kamu kreşi olarak ücretleri cep yakıyor. Kamunun kendine ait kreşlerde ücretler biraz daha düşük olsa da, özele devredilen kreşlerin fiyatları cep yakıyor ki, Sağlık Bakanlığı gelecek dönemde kendi bünyesinde çalıştırdığı kreşleri ihale yoluyla özel kreşlere devretmeyi planlıyor. Ücreti bir tarafa bu kreşler 24 saat hizmet vermiyor. 24 saat hizmet veren sağlık çalışanı, her nöbete geldiğinde, çocuğunu güvenle bırakacağı bir yer aramak durumunda kalıyor. Bir hemşire, ayda ortalama 7 ila 8 riskli birimde (acil, ameliyathane) çalışan bir hemşire, bu süre içerisinde 11-12 nöbet tutuyor. Bu gerçekliği düşününce nerdeyse ayın yarısında çocuğunu nereye bırakacağı derdini yaşıyor. Üstelik güvenle bıraktıklarını düşündükleri evlerde taciz, istismar vb. olayların yaşandığı da bildiğimiz bir gerçek.
Tam da bu noktada biz 24 saat hizmet verirken, hastane kreşi neden 24 saat hizmet vermiyor, sorusu çıkıyor ortaya. Çok haklı bir şekilde kadınlar hastanede bulundukları uzun zaman dilimleri içinde çocuğunun güvende olduğunu bildiği kamu kreşleri istiyor.” 

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Sağlık emekçisi kadınlar: Fatma Hemşire’nin acısın...

Nöbete giderken evde yalnız bırakmak zorunda kaldığı iki çocuğunu çıkan yangında kaybeden Fatma Hemş...

24 saat açık, ücretsiz kreş haktır!

Sağlık emekçisi kadınlar 24 saat açık, ücretsiz kreş talep ediyor. Saatlerce nöbet tutan ve çocuklar...

GÜNÜN TALEBİ: Bir sağlık emekçisi olarak 7/24 kre...

Pandemi süreciyle birlikte çocuklarının bakım sorununu daha yakıcı biçimde hisseden sağlık emekçiler...