Çiğli’de işçi kadınlardan 8 Mart öncesi ortak mücadele çağrısı
8 Mart öncesi EMEP Çiğli ilçe örgütü işçi kadınlarla söyleşide bir araya geldi. Kadınlar yaşadıkları sorunlara karşı tüm kadınlara mücadele çağrısında bulundu.

8 Mart öncesi Emek Partisi Çiğli ilçe örgütü işçi kadınlarla söyleşi düzenleyip sorunlarını ve taleplerini konuştu. EMEP Çiğil ilçe binasında yapılan söyleşiye farklı iş kollarından kadınlar katıldı.

Kadınlar yıllardır yaşadıkları şiddet, baskı, sömürü ve ayrımcılığın pandemi ortamında daha da arttığını söyledi. Kadınlar yaşadıkları sorunlara karşı tüm kadınlara mücadele çağrısında bulundu.

‘GELİRİMİZİ ARTTIRMAK İÇİN EKSTRA MESAİYE KALIYORUZ’

Pandemide sağlıklarına daha fazla özen göstermeye çalıştıklarını ancak buna uygun gıdalar alamadıklarını söyleyen tekstil işçisi bir kadın, “Geçinmeye çalıştık ama olmadı, yükümüz çok ağır. Markete gittiğimde çıkan hesaba şaşırıyorum. Çevremdeki herkes ek kartını falan kullanıyor. Gelirlerimizi arttırmak için ekstra mesaiye kalıyoruz. Ailemizle geçireceğimiz süreyi iş yerinde geçirmek zorunda kalıyoruz” dedi.

‘PAZAR MASRAFLARI ARTTI’

Binalara ve evlere temizliğe giden başka bir kadın işçi de “Virüsten dolayı apartmanlara temizliğe gitmeye korkan arkadaşlarım oldu. Bir iki arkadaş faturalarını ödeyemedi. Özellikle işsiz arkadaşlar hep evde oldukları için mutfak masrafları, diğer giderleri çok yükseldi. Pazar masrafları arttı. Kirayı ödeyemeyip evlerinden çıkmak zorunda olanlar oldu. Kadınların üzerine daha çok yük bindi” diye konuştu.

KADINLARDAN DANIŞMA VE MÜCADELE ÇAĞRISI

Pandemi döneminde büyük fabrikaların kârının arttığını belirten kadınlar, küçük işletmelerin kapalı olduğu dönemlerde siyasilerin kongreler düzenlemeye devam etmelerine de tepki gösterdi. Pandeminin etkilerinin evlerde en çok çocuklara yansıdığını söyleyen kadınlar, çocukların asosyal olduğunu, telefonlara gömüldüğünü ve birçoğunun pedagog yardımı almaya başladığını belirtti. Kadınlar ayrıca yaygın test ve hızlı aşı talebinde bulundu. Kadınlar son olarak danışma içerisinde olmanın önemine vurgu yaparak, mücadele çağrısında bullundu.

Fotoğraf: Aliye Ceylan

İlgili haberler
İzmirli kadınlardan işçi kadın buluşması: Güvencel...

İzmir Kadın Platformu ‘Güvenceli iş, güvenceli gelecek’ talebiyle işçi kadın buluşması yaptı. Eski S...