Çocuğuma bakabilecek birini bulsam neden çalışmayayım?
Türkiye’de sadece ev işleri ile uğraşmak zorunda kaldığı için çalışma hayatının dışında kalan 9 milyon 770 bin kadından biri olan İkitelli'den Leyla anlatıyor...

Türkiye’de sadece ev işleri ile uğraşmak zorunda kaldığı için çalışma hayatının dışında kalan 9 milyon 770 bin ev kadınından biri de İstanbul İkitelli’den Leyla. İki çocuğu olan Leyla, çocuklarına bakacak kimse olmadığı için çalışamıyor. Çalışmak isteyen Leyla yaşam koşullarını, çalışabilmesi için gerekli koşulları şöyle anlatıyor:

“Evimiz küf kokuyor, kombi çalışmıyor. Evimde ne koltuk var ne başka bir şey. Kombi çalıştıramıyoruz. Ev soğuk oluyor, çocukları çok giydiriyorum ona rağmen hastalandılar, 2-3 haftadır hastalar hala. Ev soğuk olduğu için annemlere kaçıyoruz. Evde durmuyoruz çocuklar hasta olmasın diye. Pazara da en son ben giderim, her şeyi de alamıyoruz. Sebze alamayınca meyveye yöneliyoruz. Kırmızı et hiç aldığım yok. Genel olarak tavuk eti alıyoruz, o da uçmuş gitmiş zaten. İndirime girince alıyoruz onu da.  Markete gittim un falan aldım bir baktım 250 TL tuttu. Artık aşmış gitmiş, bir şey alamıyoruz ki. Siyah ve yeşil zeytin alırdık önceden, şimdi siyahını zor alıyoruz. Kira 1050 veriyorum ama temmuzda zamlanacak. Eşim asgari ücret arıyor. Çocuklarımın biri üç buçuk biri bir yaşında. Ben de çalışırsam, meyve tek alıyorum, sebze de alabilirim. Çocuğuma bakabilecek birini bulsam neden çalışmayayım? Çocuklarıma bakacak birini bulsam her türlü çalışırım ama kreş olsa… Normal bakıcıya da veremem ama kreş olsa bırakırdım. Kreş olmadan nasıl olacak? Herkese de bırakamazsın, güvenemezsin. Annem desen zavallı kendine ancak bakıyor. Yardım paralarına muhtaç olmam ben çalışsam, ben kendime de çocuğuma da yeterim ama…  İkitelli'de adamakıllı bir kreş yapsınlar ben de çalışayım. İhtiyaçlarımı da görmüş olurdum psikolojik olarak da rahatlardım. Her mahallede bir kreş yapılmalı. Parkı falan her şeyi içinde olacak. Şu mahallede var, şu mahallede yok olmaz. A’dan Z’ye her şeyin düşünülüp yapılması lazım. Yarı ücretli olsun ama adamakıllı baksınlar. Biz de çalışalım. Hem psikolojik hem de maddi olarak kötü oluyoruz ve sınırdayız.”

9 MİLYON KADIN EV İŞLERİ VE BAKIM YÜKÜ YÜZÜNDEN ÇALIŞMA HAYATININ DIŞINDA KALIYOR
Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre işsizlik sorunu 30 milyonu aşkın vatandaşı çalışabilir durumda olduğu halde istihdam dışında bırakırken pek çok alanda olduğu gibi işsizlik de en çok kadınları vurdu. Yaklaşık 10 milyon kadının, ev işleri ile meşgul olduğu için iş gücüne dahil olamadığı, yani çalışamadığı belirlenirken, işsiz olan erkeklerde ise bu sayı sıfır.
9 milyon 770 bin ev kadını sadece ev işleri ile uğraşmak zorunda kaldığı için çalışma hayatının dışında kaldığı Türkiye'de artık iş bulabilme ümidini yitirmiş 1 milyon 645 bin kişinin 864 binini de kadınlar oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) İş Gücü İstatistikleri'nin 4. çeyrek sonuçlarına göre, kadınlar ve gençler, çalışma hayatından uzaklaşamaya devam etti.

İllüstrasyon: Ivan Haidutski/Ouch!

İlgili haberler
İş mi çocuk mu ikilemine çözüm: Ücretsiz, nitelik...

Biz, ‘İş mi çocuk mu’ ikileminden kurtulup işe gitmek, çocuklarımızı da ücretsiz, nitelikli, güvenli...

Çocuklarını evde yalnız bırakmak zorunda kalan sağ...

SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy: Hastanelerin 24 saat ücretsiz hizmet veren kreşler açılm...

Kucağımda bebekle işsiz kaldım

‘İlk vaka açıklanmadan 20 gün önce doğum yaptım. Tekrar işimin başına geçmeyi beklerken, pandemi ile...