‘Çocuklar yarı aç gidip geliyor okula, ne yapılacaksa yapalım’
Tahsine Saran, Davutlar, Güzelçamlı' da okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek kampanyası için yaptıkları dağıtımlarda gözlemlediklerini anlattı.

Davutlar, Güzelçamlı’da bulunan 3 ilkokulun (Güzelçamlı Mustafa Kemal İlkokulu, Davutlar Feriha Ruhi Karakaş İlkokulu, Davutlar Kazım Dirik İlkokulu ) önünde stant açıp broşürlerimizi dağıttık. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı diyerek imza toplayarak, buradan ses, güç verdik. Her okulun önünde velilerin ilgisi ve duyarlılığı yoğundu. Veliler hiç tereddüt etmeden bu sese destek verdi.


İLK İMZASINI ÇOCUKLARI İÇİN ATTI

Veliler çocuklarının beslenmelerini hazırlamakta zorlandıklarını, beslenmeye ne koyacaklarını şaşırdıklarını söylüyor. Sohbet ederken velilerin bir çoğu “Bir değil ki iki, üç çocuk var. Geçim zor okul masraflarını karşılayamıyoruz. Çocuklar yarı aç gidip geliyor okula. Ne yapılacaksa yapalım.” diyor.

Feriha Ruhi Karakaş İlkokulunda Antep’ten gelmiş depremzede Melek ile karşılaşıyoruz. Buraya bir yakının yanına gelmiş. Henüz kayıtlarını Antep’ten buraya aldırmadıkları için hiç yardım alamamışlar. Eşi bir sitede bahçıvanlığa başlayan Melek, ailesiyle geçici ve eşyası olmayan bir evde kaldığını söylüyor. “Ev kiraları on binden başlıyor. Yakınlarımızın yardımıyla idare ediyoruz.” diyor Melek. Şimdilik tek isteğinin biraz eşya ve başlarını sokacak bir ev olduğunu ifade ediyor. Kendisini ziyaret etmek ve dayanışmak istediğimizi söyleyip ayrılıyoruz yanından.

Daha sonra karşılaştığımız Güler ise imza atmak istediğini söylüyor ama “Okuma yazmam yok, hiç imza atmadım.” diyor. Eşi geldiğinde onun yerine atabileceğini ifade ediyor. Eşi geldiğinde söylüyoruz, “O bilmez.” diye karşılık veriyor bize. Biz de ilk defa burada imza atsın diyerek razı ediyoruz. Güler, imzasını ilk olarak çocukları için kullanıyor. Kadınlara değdikçe onların nasıl değiştiğini, onların da sevincini gözlerinden görüyorsunuz.


KADINLAR SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMEK İSTİYOR

Bu okulun önünde velilerin bir talebi daha öne çıkıyor. Beklerken güneşten, yağmurdan ve trafikten korunmak için okulun önünde kapalı bir durak istiyorlar. Veli Naciye Ekelik konuyu okul idaresine ve muhtara söylediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söylüyor, “Birlikte bir şeyler yapalım, ben kadınları toplarım.” diye de ekliyor.

Dersten çıkan öğrencilere “Sizin beslenmeniz için buradayız.” deyince imzalarını büyük bir coşkuyla atıp teşekkürlerini bize sarılarak gösteriyorlar. Feriha Ruhi Karakaş İlkokulunda tanıştığımız kadınlarla telefonlaşıyoruz ve tabiiki de resimlerimizi çekip daha sonra buluşmak üzere ayrılıyoruz.


‘DEVLET BİZİM ÇOCUKLARIMIZI GÖZDEN ÇIKARTMIŞ DURUMDA’

Güzelçamlı Mustafa Kemal İlkokulundaki çalışmamızda çocuklarını okula getiren erkek velilerden, “Bu işlerden vazgeçin, yemek veriliyor. Bunlar hep bir tezgah.” deyip tepki koyan oldu. Gene bir erkek veli “Kız, erkek bir aradalar. Bunların ayrılması lazım önce.” diyerek tepki gösteriyor. Kadın veliler pek kulak asmadan imzalayıp destek oldular.

Davutlar Kazım Dirik İlkokulundaki çalışmamızda velilerin ilgisi ve desteği yoğun oldu. “Çocuklara beslenme verilmeli, devlet bizim çocukları zaten gözden çıkarmış durumda.” diyorlar. Okullarının pislikten geçilmediğini, tuvaletler ve okulun temizlenmediğini öğreniyoruz. Milli Eğitim okula hizmetli vermiyormuş. Veliler, “Önceden veliler, para verip tutuyorduk. Artık velilerin para verecek durumları da yok, vermiyorlar.” deyip, okulu kendilerinin temizlediklerini ifade ediyor.


SORUNLAR DİLE GETİRİLİYOR, YETKİLİLER ÇÖZMÜYOR

Burada tanıştığımız veli Evrim, hafta sonları bile okulu kendilerinin temizlediklerini söylüyor. “Kış geliyor kaloriferi yakacak eleman lazım. Artık Milli Eğitim mi devlet mi, çözmesi lazım.” diyor. Bu okul tam gün eğitim veriyor. Okulun bulunduğu yer cadde üstü, çocuklar direk caddeye çıkıyor. Veliler saat 12’de geliyor, çocuklarını alıyor ve yemeklerini bahçede yediriyor. Giriş saati 1’e kadar da çocukları caddeye çıkmasın diye bekliyorlar. Çıkışta da saat 14.30’da tekrar çocuklarını almak için okul civarında bekliyorlar. Okulun konumu gerçekten çok tehlikeli. Orada olduğumuz sürece velilerle birlikte çocuklara göz kulak oluyoruz. Veliler eskiden okul önünde demir parmaklık olduğunu ama onu da kaldıklarını belirtiyorlar. “Söylüyoruz ama çözüm üretmediler. Okulun temizliği ve yol sorunu çözmede öncelikleri Kuşadası’ndaki okullar.” diyorlar. Veliler, Davutlardaki okulların yok sayıldığını düşünüyor. Buradaki velilerle de sorunlarımızın çözümlerini birlikte düşünmek için ileride buluşma sözleri alarak ayrılıyoruz.

Evet Ekmek ve Gül'ün yaptığı bu kampanya Türkiye'nin her yerinde ses getirdi. Eğitimdeki sorunlarımızın da ücretsiz yemeğin de ötesine taştığını gözlemliyoruz. Ancak sorunlarımızı bir araya gelerek, örgütlenerek çözeceğiz. Bizde buradan imzalarımızla #Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek her çocuğun hakkı diyoruz, bütçeden hakkımız olanı istiyoruz.

Fotoğraflar: Tahsine Saran/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

Halkın yüzde 90'ı okullarda bir öğün ücretsiz yeme...

Metropoll Türkiye'nin Nabzı Kasım 2022 raporunda "1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek" talebine yer verdi...

1 öğün ücretsiz yemek kampanyası kadınları buluştu...

Ekmek ve Gül okurları ve Tüm Öğrenci Velileri Derneği ortak bir etkinlik düzenlendi İzmir’de. Konu s...