‘CSUN’u biz batırmadık, bedelini de ödemeyeceğiz’
Aylardır ücretleri ödenmediği için direnişte olan 380 CSUN işçisi: ‘CSUN’u biz batırmadık, bedelini de ödemeyeceğiz’ dedi.

İstanbul Tuzla’da bulunan Aydınlı Serbest Bölgede kurulu, güneş paneli üreten Çin sermayeli CSUN fabrikasında aylardır ücretleri ödenmeyen işçiler bu kez İŞKUR önünde eylem yaptı. Yaşadıkları mağduriyeti anlatarak iktidara seslenen işçiler, “Patronların değil işçinin mağduriyetlerinin giderilmesi için adaleti sağlayın” dedi.

CSUN fabrikasında, yaklaşık 6 aydır patronların ekonomik sıkıntıları gerekçe göstermesiyle üretim yapılmıyor. Ancak üretimin durduğu fabrika kapatılmadı ve işçiler de işten çıkarılmadı. 3 aydır ücretleri ödenmeyen işçiler 18 Haziran’dan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri direnişini bu kez de İŞKUR önüne taşıyarak iktidara seslendiler.

Alacaklarının ödenmesini ve haklarını isteyen işçiler “Biz işimizden memnunduk, fabrikanın yeniden üretime başlamasını ve işimize geri dönmeyi istiyoruz. Ama alacaklarımız ödenmediği için mağdur oluyoruz. Ücretlerimizin ödenmesi için devletin işçiden yana olmasını, adaleti sağlamasını istiyoruz” dedi.

KRİZİN FATURASI İŞÇİYE KESİLİYOR
İşçilerin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “CSUN işçileri, patronların keyfi tutumları yüzünden ve aylardır yaşamış oldukları sıkıntıyı görmeyen iktidar yetkilileri yüzünden ekmek alacak para bulamayacak duruma geldi” diye konuşarak şu çağrıda bulundu: “Bir işverenin çalışanlarına bu derece mağduriyet yaşatmasına kimse göz yumamaz. Haziran ayından bu güne kadar fabrikada işveren üretim yapmıyor, maaşları ödemiyor. Yaklaşık üç ay boyunca arkadaşlarımız kısmen ve kısa vadeli yaşamış olduğu sorunlar bugün daha da arttı. İktidar patronları değil, işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için gereken hukuksal girişimlerde bulunmalı, adaleti sağlamalı.”

BAYRAMI BİLE PARASIZ GEÇİRDİK
Ekmek ve Gül’e konuşan kadın işçiler yaşadıklarını şöyle anlattı: “6 aydır çalışmıyoruz, üç aydan beri de maaşlarımızı alamıyoruz. Ne bir açıklama yapıp bilgi veriliyor ne de sözlerini tutuluyorlar. Sürekli ödeme yapmak için gün veriliyor ama yatırılmıyor, bizi oyalıyorlar. Ne kiramızı ödeyebiliyoruz ne faturalarımızı ne de bankalara dert anlatabiliyoruz. Bakanlığı arıyoruz hiç bir şekilde olumlu bir sonuç alamıyoruz. Tek yaptıkları şey bir takip numarası vermek, oradan takip etmemiz isteniyor. Hakkımız olan maaşlarımızı alana kadar direneceğiz. Gerekirse Çin’e kadar gideceğiz.”

İşçiler, fabrikanın kapanmadığını ve çıkışlarının verilmediğini, bu nedenle de ellerinin kollarının bağlı kaldığını, hâlâ işçi olarak göründüklerini ama ücretlerini alamadıklarını hatırlatarak “Dayanamayanlar işten çıkıyor, onlar da tazminatlarını alamıyorlar. Çoluk çocuğumuz var, maaşları alamadığımız için geçinemiyoruz. Bayramı bile parasız geçirdik” diyor.



İlgili haberler
Keskinoğlu’da koşullar ağırlaşıyor ama ücretler ve...

Manisa’daki Keskinoğlu Tavukçulukta çalışanların büyük çoğunluğu kadın. İşçiler çalışma koşullarının...

İşten çıkarılan metal işçisi kadından Flormar işçi...

Kayseri'de, 2 aya yakın süredir çalıştığı fabrikadan hiçbir sebep gösterilmeden çıkarılan metal işçi...

CSUN işçileri nöbette: ‘Belirsizlik bütün hayatımı...

6 aydır üretimin durduğu CSUN’da Mayıs ücretleri de ödenmeyen işçiler nöbete başladı. Bir kadın işçi...