Depremin 13. gününden notlar | Hâlâ en büyük sorun açlık
Kendileri de depremzede olan, depremin ilk gününden bu yana dayanışma ağlarında yer alan, özellikle de kadınlara yardım ulaştırmaya çalışan Ekmek ve Gül gruplarından kadınların aktardığı notlar…
  • 10 ili yıkan depremlerin üzerinden 13 gün geçmesine rağmen Adıyaman ve Hatay'da en büyük sorun hâlâ açlık. Yemeğe ulaşamama kadınların en büyük sorunu. 

  • Adıyaman'ın köylerinde devletin hâlâ ulaşmadığı köyler var. Köylüler bir yandan çok öfkeliyken bir yandan da imece usulü yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Adıyaman merkezi ise tarikat ve cemaat vakıflarına teslim edilmiş durumda. Hatta kendi çadırkentleri bile var. Adıyaman özellikle dini vakıfların yoğunlukta olduğu bir il.

  • Yemek dağıtım sıralarında ise yemek çok az konuyor. 6 kişilik ailesi olanlar çocukları için yemek almak istediğinde inandıramıyorlar. Yemek dağıtım sıralarında "Yemin ederim çocuklarım için istiyorum" sözü çokça duyuluyor. Hangi yemek yardımına ne zaman ulaşabilirlerse o zaman yiyebiliyorlar. Çocuklar açısından da çok sağlıksız ve düzensiz bir beslenme söz konusu hâl böyle olunca.

  • Hatay İskenderun'da da benzer bir durum söz konusu. İnsanlar yiyecek yemek istiyorlar. Ve yiyeceğe düzenli ve sürekli ulaşabilmek istiyorlar. 

  • Adıyaman'da tuvalet büyük bir sorun çünkü hâlâ kadınların erişebileceği seyyar tuvaletler yok. Merkezde camiideki tuvaletler hem güvenli değil hem de artık çok pis. İnsanlar ihtiyaçlarını boş buldukları yerde gidermek zorunda kalıyor. Bu özellikle kadınlar için uzun süre tuvalet ihtiyaçlarını tutmak anlamına geliyor.

  • 13 gündür iç çamaşırını değiştirmeyen kadınlar var. "Sutyen var mı?" diye sormak için yardım dağıtan kadınları boş yerlere götürerek yine kısık sesle sorabiliyorlar. Duş almak için hasarlı binalara girip hızlıca duş alıp çıkıyorlar.

  • Yıkımın ardından yemektir, temizliktir, çocuk bakımıdır yine kadının üstünde. "İş yapmaktan acımı yaşayamıyorum" diyor Adıyaman'da bir kadın.

Yani 13 günün sonunda depremzedeler hâlâ düzenli bir şekilde sağlıklı yemeğe erişemiyorlar!

BUGÜN YANSITTIKLARIMIZ

Antep'te depremin ardından soğuk ve koşullar nedeniyle tek göz evine geri dönmek zorunda kalan Suriyeli Emira anlatıyor: Duvarlar çatlak, geçim derdi yaman 

Adıyaman'dan depremzede bir kadın isyan ediyor: "Hâlâ cenazelerimiz var enkaz altında. Nerede Adıyaman milletvekilleri? Onlar sıcacık yataklarında uyuyor."

Hayatı yeniden kuruyoruz: Depremzede çocuklar için ‘Gökyüzü Çadırı’ Bakırköy’den yola çıktı

İzmir Kadın Platformu: Sorumlulardan hesap sorulması için mücadeleyi büyüteceğiz 



Deprem bölgesindeki kız kardeşlerimizin yaralarını sarmak, depremde birleşen ellerimizi hayatı yeniden kurarken de hiç ayırmamak için #KızKardeşlikKöprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz. Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN  
İlgili haberler
Depremzede çocuklar için ‘Gökyüzü Çadırı’ Bakırköy...

Antep'teki depremzede çocuklar için Gökyüzü Çadırı kurmak üzere çağrı yapan Emek Partisi Bakırköy İl...

Depremin 12. gününden notlar | Yoksulluk katlanara...

Depreme maruz kalan ancak depremin ilk gününden bu yana dayanışma ağlarında görev alan, özellikle de...

Depremin 11. gününden notlar | Hâlâ çözülemeyen so...

Depreme maruz kalan ancak depremin ilk gününden bu yana dayanışma ağlarında görev alan, özellikle de...