DİSK'ten Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu toplantısına katılmama kararı
DİSK, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının geri çekilmemesi halinde davet edildikleri Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu toplantısına katılmayacak.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının geri çekilmemesi halinde Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonu’na katılmayacaklarını duyurdu.

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çekilme kararı alındığını hatırlatan Çerkezoğlu, “Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddet en üst perdeden devam ederken evde, sokakta, işyerinde kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve mücadele edilmesi amacıyla hazırlanan ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Kovid-19 salgınıyla birlikte evlere kapanmanın neticesinde ev içi şiddetin arttığı böylesi bir dönemde hükümetin her türlü eşitsizliği, adaletsizliği, ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak için İstanbul Sözleşmesi'ni etkin bir şekilde uygulaması gerekirken imzacısı olmaktan çekilme kararı kabul edilemez” dedi.

Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından "Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Üye Seçimine Dair Karar” yayımlanarak, DİSK'in de davet edildiği komisyon ile İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararının perdelenmeye çalışıldığını ifade etti.

Çerkezoğlu şunları söyledi:

“Adı geçen Meclis Araştırması Komisyonu'ndan gelen toplantı davetine İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararının geri çekilmemesi halinde katılmayacağımızı bildiriyoruz. Sözleşmeler, koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlerdir ve sözleşmeyi tek taraflı olarak ortadan kaldırma tutumu değişmeden söylenecek sözlerin, bağıtlanacak sözleşmelerin de hiçbir hükmü olmayacaktır. TBMM'nin oybirliğiyle kabul ettiği, kadınların önemli bir kazanımı olarak kabul edilen bir sözleşmeyi tek bir imza ile, tek taraflı olarak ortadan kaldıran yaklaşımdan vazgeçilmediği müddetçe bu komisyona katılmamız mümkün değildir.”

Kadınların ikincilleştirilmesine ve kadınlara karşı cinsiyetçi tutumlara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Çerkezoğlu; “Kadın hareketinin geçmişten bugüne en önemli kazanımlarından biri olan İstanbul Sözleşmesi'ni ve hem kendi yaşamlarımızı hem de kız kardeşlerimizin yaşamlarını savunmaya devam edeceğiz. Bir kez daha söylüyoruz ki İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Sendikaları, meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, kadınlardan yükselen sesi büyütmeye, başta İstanbul Sözleşmesi ile ILO'nun 190 sayılı Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya ve sözleşmeye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yaşamak haktır, İstanbul Sözleşmesi, kadınları ve kız çocuklarını yaşatır” dedi.

Fotoğraf: Onur Güden/DHA

İlgili haberler
Daha önce kurulan şiddet araştırma komisyonlarının...

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu ikinci toplantısında Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü...

Şiddeti araştırma komisyonunda ölen kadınların ism...

Araştırma komisyonunda şiddet nedeniyle ölen kadınların isimlerinin yazdığı dövizi büyük bir öfkeyle...

Nafaka gaspı, arabuluculuk, uzlaştırma… Komisyonda...

Meclis Komisyonunda şiddette arabuluculuk, uzlaştırma, nafaka hakkının kaldırılması ve tedbir kararı...