Esenyalı’da işçi kadınlar: Kıdem gasbına karşı birlikte mücadele edelim
Farklı iş kollarından çalışan kadın işçiler Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya geldi. Kıdem tazminatı hakkının gasbedilmek istenmesini konuşan işçi kadınlar birlik çağrısı yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla farklı iş kollarından kadınlar kıdem tazminatını tartışmak üzere bir araya geldi. Ağırlıklı olarak metal ve tekstil işçilerin olduğu toplantıda avukat Orhan Atan kıdem tazminatı ile ilgili işçileri neler beklediğini anlattı.  

Kıdem tazminatının fona devredilmesi Türkiye’de uzun süredir tartışılıyor. Daha önce de gündeme gelen kıdem tazminatı, kimi zaman işçilerin tepki göstermesi sonucu ertelendi. Bu dönem pandemiyi de fırsat bilen patronlar, pandemi bahanesi ile bu durumu kendi lehine çevirmeye çalışıyorlar. Kıdem tazminatının fona devredilmesinde ısrar eden patronlar, işçilerin kalan son haklarını da elinden almak istiyor.

BİRLİKTE MÜCADELE İLE HAKKIMIZ BİZDE
Atan konuşmasına başlarken son 30-35 yıldır işçilerin haklarının ileriye ya da geriye dönük yasalarla gasbedildiğini söyledi. Bunlara ‘mezarda emeklilik yasası, arabuluculuk, zaman aşımının 10 yıldan 5 yıla düşürülmesi’ gibi birçok örnekler vererek konuşmasını sürdürdü.

“Şimdi de kıdem tazminatı gasbına hazırlanan patronlar işçilerin çok ciddi mücadelelerle kazanmış olduğu bu hakkı elinden almak istiyor” diyen Atan, bu nedenle işçilerin birlikte hareket etmesi, ortak bir mücadele ile örgütlenmesi gerektiğini aktardı.

TEHDİTLER ÇOKTAN BAŞLADI, AVUKAT SORULARI YANITLADI
Toplantıda söz alan bir metal işçisi 7 yıldır çalıştığı fabrikada mobbinge ve tacize uğradığını aktardı. İşçi sözlerine “Rapor aldığımda işe gitmediğimde bana inanmıyor ve sosyal medyadan beni takip ediyor. Pazar günleri gezmelerime karışıyor ve beni işten çıkarmakla tehdit ediyor. 7 yıllık emeğim olduğu için işten kendi isteğimle çıkamıyorum bu durumdan çok rahatsız oluyorum ve çok korkuyorum” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Yine söz alan başka bir tekstil işçisi “Sanki patronlar kıdem tazminatının fona devredilmesini istemiyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Böyle toplantılarda iyi ki bir araya geldik. Çünkü bu algı oldukça yaygın” dedi.

Başka bir tekstil işçisi ise “Pandemiyi fırsat bilerek ikramiyelerimizi kestiler. Şu an bu haldeyken kıdem tazminatımız elimizden alındığında bizi daha büyük bir güvencesizlik bekliyor. Bu nedenle böylesi buluşmaları daha çok yapmamız gerekiyor” diyerek konuşmasını bitirdi.

NE YAPACAĞIZ?
Avukat Atan son olarak “Ne yapacağız?” sorusunun cevabına “Bunları tartışabileceğiniz bir platform lazım. Bir dayanışma, birlik, bilgi alışverişi gerekiyor. Kıdem tazminatı işçilerinin mücadelesi ile kazanıldı. Mücadele ile kazanılmış bu hakkımızı mücadele ederek elimizden gitmesini engelleyebiliriz” dedi.


İlgili haberler
Esenyalı’da kadınlar kıdem tazminatının gasbına ka...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri halk pazarına çıkıp bildiri dağıtarak ‘Kıdem tazminatımıza...

Kıdem tazminatı kadın işçiler için neden önemli?

Kocaeli’den Ebru Yiğit kıdem tazminatının gaspını, bu gaspın kadınları nasıl etkileyeceğini ve işçil...

Kıdem tazminatı tek umudumuz, umudumuzu vermeyiz

Hükümet kıdem tazminatının fona devri planını sonbahara erteledi ancak gündeminden çıkarmış değil. M...

METAL İŞÇİSİ KADINLAR: Kıdem tazminatı bizim gelec...

Pandemi döneminde salgını önlemek yerine yine kıdem tazminatını fona devretme planları yapan iktidar...

Zaten mezarda emeklilik dayattınız, kıdemi de çok...

Kimisi zor koşullar altında çalışmaya kıdem hakkını düşünerek katlanıyor, kimisi kıdem tazminatını a...

İşçi kadınlar kıdem tazminatının gasbına öfkeli: Ç...

Kıdem tazminatının gasbı ile ağır koşullarda çalışan kadın işçiler daha ağır ve güvencesiz çalışma k...