EŞİK laiklik ilkesinin kabulünün yıldönümünde açıklama yaptı: Laik medeni hukuktan vazgeçmiyoruz
Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK laiklik ilkesinin kabul edilmesinin yıl dönümünde açıklama yaparak ‘Laiklikten vazgeçmeyeceğiz’ dedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK laiklik ilkesinin, anayasal bir ilke olarak kabul edilmesinin (5 Şubat 1937) yıl dönümünde “Laiklik ilkesi vazgeçilmezimiz” diyerek açıklama yaptı. EŞİK açıklaması şöyle:

Laiklik sadece din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil, eşit yurttaşlık hakkı demektir, kadın erkek eşitliği demektir. Boşanma hakkından miras hakkına, eğitimden çalışma hakkına dek tüm toplumsal yaşamın aklın ve bilimin kurallarına göre düzenlenmesidir.

Laikliğin kabulü kolay olmadı. Hatalarıyla, eksiklikleriyle hayata geçirilmesi de kolay olmadı. Bedeller ödendi, ödeniyor. Kadınlar da hayatlarının ve haklarının laik kurallar ile belirlenmesi için nice bedeller ödedi ve ödemeye devam ediyor. Bugün özellikle iki kadını saygıyla, minnetle anıyoruz.

Kendi inançlarını herkese dayatmaya çalışan muktedirlere boyun eğmeyen, kıyafetiyle, şarkılarıyla, şiirleriyle, sanatlarıyla direnen, saklanmayan, geri adım atmayan, bedel ödemeyi göze alarak duruşundan taviz vermeyen tüm kadınları dayanışmayla selamlıyoruz.

Eğitim, çalışma, evlenme/boşanma, miras hakkı gibi, spor, sanat, siyaset yapma gibi tüm yaşamsal haklarını laik hukuk sistemi içinde kullanmak için mücadeleye devam eden kadınlar olarak laiklikten vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.

Kadını toplumsal hayattan koparmaya yönelik cinsiyetçi ve eşitlik karşıtı söylemler, anayasal ilkeleri, yasaları yok sayan fiili uygulamalar ve “reform” adı altındaki yasa paketleri ile parça parça ortadan kaldırılmak istenen laik medeni hukuktan VAZGEÇMİYORUZ…

#LaiklikİlkesineDokunmaUygula

#AnayasayaDokunmaUygula

#YasalaraDokunmaUygula


İlgili haberler
Kadınların kazanımı olan laik, bilimsel eğitim yok...

Mersin Kadın Platformu uyum haftası başlayan eğitim-öğretim müfredatına dair açıklama yaptı. Kadınla...

Laikliğin İsmail Kahraman ile imtihanı

Laik hukuk yerine dinsel hukukun geçerli olduğu koşullarda da kadınların artık hukuken bile eşit ins...

Tarikat, cemaat, AKP ve geleceğimiz

Çocuklarla evlenmenin meşrulaştırılması, taciz ve tecavüzün suç listesinden çıkarılması, kadınların...