Eskişehirli kadınlar: ‘İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Aynur yaşayacaktı’
Hicazi Sülükoğlu tarafından 12 yerinden bıçaklanarak katledilen Aynur Sülükoğlu için eylem yapan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, ‘Haklarımız ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz’ dedi.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, 28 Ağustos 2020 tarihinde Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eşi Hicazi Sülükoğlu tarafından 12 yerinden bıçaklanarak katledilen Aynur Sülükoğlu için bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı Aynur Sülükoğlu’nun yaşayacağını ifade eden kadınlar, “Özgürlüğümüzü, haklarımızı ve hayatımızı korumak için yan yana durmaya, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz”  

Eskişehirli kadınlar, 28 Ağustos 2020 tarihinde Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eşi Hicazi Sülükoğlu tarafından 12 yerinden bıçaklanarak katledilen Aynur Sülükoğlu için bir araya geldi. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun (EDKP) çağrısı ile Kanatlı AVM önünde buluşan Eskişehirli kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Aynur Sülükoğlu yaşıyor olacaktı. Aynur Sülükoğlu ve katledilen tüm kadınlar için isyandayız” dedi.

Kadınlar adına basın metnini Pınar Çelik Arpacık okudu. ‘Seni aldatacağım’ dediği için Aynur’u öldürdüğünü söyleyen katilin savunmasını bugüne kadar erkek şiddetine yitirdikleri diğer bütün kız kardeşlerinin davalarından bildiklerini söyleyen Arpacık, namus, kadınlık görevi, erkeklik gururu gibi bahanelerle bu ülkede her gün kadınların öldürüldüğüne dikkat çekti. “Bu nefret ikliminde, kadınların üzerine ölüm yağan bu günlerde artık nefes alamıyoruz! Öfkemiz, üzüntümüz ve acımızla sokağa çıkıyoruz ve çığlık çığlığa bağırıyoruz: ‘Bu kadın katili çeteyi dağıtacağız.’ Bu ülkede her gün kadınlar sistemli olarak, taamüden katlediliyor! Erkek şiddetiyle aramızdan ayrılan kadınların isimlerini ezbere sayıyoruz. O isimlere Aynur Sülükoğlu da eklendi şimdi. Oysa İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, Aynur hayatta olabilirdi” diyen Arpacık, hakları, hayatları için İstanbul Sözleşmesi uygulansın dediklerini kaydetti.

‘BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İstanbul Sözleşmesi’nin etkin şekilde uygulanmasını değil, kaldırılmasını gündeme getirenlerin Aynur’u öldüren katilin azmettiricileri olduğunu vurgulayan Arpacı, “Bize, ülkenin tüm kadınlarına yarın bir gün gazetelerin 3. sayfasında bir cinayet haberinde adımızın ve fotoğrafımızın yer alacağını hissettirenler bu cinayetin sorumlularıdır. Biz kadınlar yaşamak istiyoruz! İstanbul Sözleşmesi’nde kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, insanın cinsiyeti üzerinden şiddete maruz bırakılmasının önlenmesi hedeflenmektedir. Aynı sözleşmede şiddete uğrayanların korunması ve şiddet uygulayanların cezalandırılması için somut, hukuki ve toplumsal adımlar tanımlanmış, devlete açık ve net yükümlülük verilmiştir. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ederek intihar etmesine sebep olan uzman çavuş Musa Orhan elini kolunu sallayarak cezaevinden çıkamazdı.

Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin iptali üzerinden oluşturulan gündemin ortadan kalkmasını değil, sözleşmeye göre devletin yapmakla yükümlü olduğu tüm koruma, önleme, tazminat, çok dilli ve anadilinde destek, eşitlik politikaları geliştirme ve uygulama sorumluluğunu yerine getirilmesini istiyoruz!” dedi. Arpacı kadıların taleplerini sıraladı:

■ İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilsin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası’nın uygulanmasındaki eksiklikler giderilsin, kadına yönelik şiddete karşı acil önlem planı yapılsın.

■ Kadınların 7/24 ulaşabileceği, farklı dillerde hizmet veren, ücretsiz, sadece kadın yönelik şiddet alanında çalışan bir Alo Şiddet Hattı kurulsun.

■ Cinsel şiddetle mücadele koordinasyon ve kriz merkezleri kurulsun.

■ “Dijital şiddet ve ısrarlı takip” ceza yasalarında tanımlansın

■ Kadınların namus saikiyle öldürülmesi suçun nitelikli hali sayılsın ve daha fazla ceza verilsin

■ Kadınların rahatça 7/24 ulaşabileceği kadın danışma merkezleri kurulsun ve yeterli sayıda sığınak oluşturulsun.

■ Nafaka tartışmalarına, boşanma süreçlerinde arabuluculuk ve kadına şiddet suçlarında uzlaşma uygulamalarına, boşanma süreçlerinin zorlaştırılmasına, kadınların kazanılmış haklarına yönelik tüm tartışmalara son verilsin.

Haklarının ve hayatlarının pazarlık konusu olmadığını belirten Arpacı, “Özgürlüğümüzü, haklarımızı ve hayatımızı korumak için yan yana durmaya, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İlgili haberler
Eşini bıçaklayarak öldüren Hicazi Sülükoğlu tutukl...

Eskişehir Sivrihisar’da tartıştığı eşi Aynur Sülükoğlu’nu 12 yerinden bıçaklayarak öldüren Hicazi Sü...

Eskişehir’de kadın zinciri: 'İstanbul Sözleşmesi’n...

Eskişehir'de kadınlar, Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısı ile İsmet İnönü Caddesi'de bi...

Eskişehirli kadınlar: Çocuklarımızı karanlığınıza...

Eskişehirli kadınlar, haziran ayında Meclise getirilmesi planlanan çocuk istismarcılarının evlilik y...