Gazeteci Zeynep Irmak Öcal ‘Yeni anne oldun sahada çalışamazsın’ denilerek işten atıldı
Anne olduğu gerekçe gösterilerek işten atılan Gazeteci Zeynep Irmak Öcal, Evrensel’e konuştu: Erkeklere taş çıkartacak kadar çalışıyoruz ama görünmüyor. Onlar baba oldukları için işten çıkarılmıyor!

Samsun’da DHA’da çalışan Gazeteci Zeynep Irmak Öcal, anne olduğu için işten çıkarıldı. Gazetemize konuşan Gazeteci Öcal; aralık ayında bebeğini dünyaya getirdikten sonra nisan ayında işe dönmeyi planladığını ancak DHA Genel Müdürü tarafından “Sen anne oldun, sahada aktif görev yapamazsın, süt iznin olur” denilerek işten çıkarıldığını söyledi. Bunun cinsiyetçilik olduğunu belirten Öcal “Aslında gazeteci kadınlar olarak işimizle mesleğimizle ilgili bizim bir sorunumuz yok. Bizi sorun yapan bizim çalışamayacağımızı düşünen ne yazık ki sığ düşünen erkekler. Biz çalışıyoruz biz işimizin başındayız. Hatta erkeklere taş çıkartacak kadar çalışıyoruz. Ama sadece sırf kadın olduğumuz için görünmüyor.” dedi.

‘YENİ ANNE OLDUN, SAHADA GÖREV YAPAMAZSIN’

Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) 2.5 senedir telifli olarak çalışan Gazeteci Zeynep Irmak Öcal, anne olduğu için işten çıkarıldığını anlattı. Öcal; aralık ayında izne ayrıldığını ve nisan ayında yeniden işe dönmek üzere konuştuğunu belirterek, nisan ayının başından beri kendisinin işten çıkarılmasının DHA’nın gündeminde olduğunu anlattı. Öcal “Genel Müdürümüz benimle çalışmak istemiyormuş. Nedeni de ben yeni anne olmuşum, sahada aktif görev alamazmışım, çocuğum varmış, hasta olurmuş… Bölge müdürümüz, büro şefim, İstanbul’dan tanımadığım yöneticiler benim için bayağı mücadele etmişler aslında. Ben bunları sonradan öğrendim.” dedi.

‘ÇOCUĞUN HASTA OLUR, ONUNLA İLGİLEN’

Öcal neden işten çıkarıldığını öğrenmek üzere genel müdürü de aradığını anlattı. Öcal, Genel müdürle aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: “Gayet kibarca konuştum. Bana ‘Ben sahada daha aktif görev yapacak biriyle çalışmak istiyorum.’ dedi. ‘Ama benim aktif görev yapmayacağımı nereden biliyorsunuz?’ diye sordum. ‘Bunu seninle tartışmayacağım. Sen zaten telifli muhabirimizsin, ben seninle çalışmak istemiyorum, sen yeni doğum yaptın, çocuğun hasta olur, iznin olur, çocuğunla ilgilen dedi. Tam cümleleri de net hatırlayamıyorum ama böyle cümleler kurdu. Sahada senden daha aktif görev yapacak biriyle çalışmak istiyorum Samsun’da dedi.”

‘GAZETECİ KADINLARIN DEĞİL, SIĞ DÜŞÜNEN ERKEKLERİN SORUNU VAR’

Bu yapılanın cinsiyetçilik olduğunu ancak gazeteci kadınların işleriyle ve meslekleriyle ilgili bir sorunu olmadığını dile getiren Gazeteci Zeynep Irmak Öcal şöyle devam etti: “Aslında gazeteci kadın olarak bizim bir sorunumuz yok işimizle mesleğimizle ilgili. Bizi sorun yapan, bizim çalışamayacağımızı düşünen ne yazık ki sığ düşünen erkekler. Biz çalışıyoruz, biz işimizin başındayız. Hatta erkeklere taş çıkartacak kadar çalışıyoruz. Ama sadece sırf kadın olduğumuz için görünmüyor. Erkekler baba oldukları için işten çıkarılmıyor. Ama kadınlar anne oldukları için bahaneler öne sürülerek bir çırpıda işten çıkarılıyor. Ben hiç görmedim ‘Sen baba oldun çocuğunla ilgilenirsin, çocuğun hasta olur çocuğunu hastaneye götürüsün’ diye işten çıkarılan bir erkek. Ama ben sırf anne oldum diye, çocuğum hasta olduğunda çocuğumla ilgilenecekmişim diye ben işten çıkarıldım. Ben ne ilkim ne son olacağım ama umarım son olur. Tek temennim bu.”

‘GECEMİ GÜNDÜZÜME KATTIM’
Telifli olmasına rağmen gecesini gündüzüne katarak çalıştığını aktaran Öcal “Sel oldu selde görev yaptım, Cumhurbaşkanı geldi, bakan geldi, hepsini takip ettim. Bölgenin her noktasında görev aldım ben. Kendi işimmiş gibi çalıştım.” dedi. Yıllardır bir gazeteci olarak kendisinin ses kaydı aldığını, haber yazdığını, haber takip ettiğin belirten Öcal “Sözün bittiği yerdeyim. Çok ilginç şimdi ben haber konusu oluyorum, haber yapılıyorum. Yıllarca aynı şeyi ben yaptım. Şimdi haber konusu oldum.” dedi.
Öcal ayrıca, Demirören Haber Ajansı Sinop Temsilcisi Deniz Özen’in de bir video ile kendisine destek olduğunu belirterek “Sağolsun benimle birlikte Sinop’taki arkadaş da bir video çekip bana destek oldu.” dedi.
TGS KADIN VE LGBTİ+ KOMİSYONU: DEMİRÖREN MEDYA’YI KÖHNE ERKEK YÖNETİCİ AKLINI DEĞİŞTİRMEYE DAVET EDİYORUZ 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da Zeynep Irmak Öcal’ın işten atılmasına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. ILO 190’a işaret edilen açıklamada “Zeynep Irmak Öcal’ın yalnız değildir. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi. Açıklama şöyle:

Türkiye’nin bir vakitler ana akım kabul edilen, önemli sayılan gazetelerini, haber kanallarını, haber sitelerini satın alarak medya tekeline dönüşen Demirören Medya, ne gazeteciliğe ne de gazetecilere saygı duyduğunu bir kez daha gözler önüne sererek, dört ay önce anne olmuş bir gazeteci kadının işine, anneliğini gerekçe göstererek son verdi.
İki yıldan uzun süredir Demirören Haber Ajansının Samsun temsilciliğinde çalışan meslektaşımız Zeynep Irmak Öcal’ın işsiz bırakılması, Demirören Medyanın iş ahlakıyla bağdaşmayan pek çok yaygın uygulamasının önemli bir örneğidir.
Dört aylık doğum izni biter bitmez işinin başına dönmek isteyen Zeynep Irmak, iki yıldan uzun zamandır DHA tarafından sigortasız çalıştırılmaktadır. İşverenin bu “suç”una bulduğu kılıf, telif sözleşmesidir ancak haftada altı gün, gecesini gündüzüne katarak tam zamanlı çalışan, felaket bölgelerinden yayın yapan bir gazeteciyi telif sözleşmesiyle çalıştırdığını iddia etmek en hafifinden art niyetli bir tutumdur. Sigortasız çalışmak, tüm sosyal güvencelerden mahrum kalmak anlamına gelmektedir. Demirören Medya’nın bu pervasızlığının nedeni, Zeynep Irmak’ı sigortasız çalıştırmasının verdiği rahatlıktır. Onun, Basın İş Kanunu’yla tanınmış haklara sahip olmadığına inanmalarıdır.
Bu noktada Demirören Medya’ya hatırlatmak isteriz ki, Zeynep Irmak Öcal yalnız değildir. Arkasında Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu ve tüm kadın meslektaşları vardır. Zeynep Irmak’ın tüm haklarını aldığından emin olana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.
Şunu da hatırlatmak isteriz ki, iş ilişkisi kurduğunuz bir gazeteci kadını, sigortalı olsun olmasın haklı gerekçe göstermeden işten çıkaramazsınız, anne olduğu için hiç çıkaramazsınız. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 No’lu Sözleşmesi bunu emreder, garanti altına alır.
Demirören Medya, Zeynep Irmak Öcal’ı yıllarca sigortasız çalıştırdığı yetmezmiş gibi bir de “Siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur” deme utanmazlığını göstererek işsiz bırakmıştır. Biliyoruz ki Demirören Medya için bu utanmazlık ilk değil. 2019 Ekim’inde sendikamıza üye oldukları için tazminatsız işten çıkarılan meslektaşlarımız arasında da bir anne adayı vardı. Hatta işsiz kaldığını doğuma girerken öğrendi. İşveren tepkimiz üzerine daha sonra bu kabul edilemez uygulamadan dönmek zorunda kaldı.
Demirören Medya’yı çalışan-işveren ilişkisini kölelik düzeni ile karıştırmamaya, köhne erkek yönetici aklını değiştirmeye davet ediyoruz.


Fotoğraf, Zeynep Irmak Öcal'ın kişisel arşivinden alınmıştır.

İlgili haberler
ILO 190 ve kadın gazeteciler

ILO 190’ın kadın gazeteciler için önemini, kadın gazetecilerin işyerlerinde maruz kaldığı şiddeti, T...

Türkiye'de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlall...

CFWIJ kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddete dair kapsamlı bir rapor yayınladı. 2020 yılına kı...

Kadın gazetecilere yönelik en çok şiddet Türkiye,...

Temmuz ayında; 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen üç...