Gebze’den kadın işçiler: ‘Şiddete, yoksulluğa karşı birlikte adım atmamız gerekiyor’
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne doğru Gebze'de konuştuğumuz metal ve petrokimya işçisi kadınlar, "Durup beklemek yerine, bir adım atmamız gerekiyor" dedi.

25 Kasım öncesi DİSK Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonun çağrısıyla Gebze Kent Meydanında bir araya gelen işçi kadınlar Ekmek ve Gül’e konuştu. 25 Kasım günü de alanda olacaklarını söyleyen kadınlar "25 Kasım ve diğer bütün günlerde de kadınlar meydanlarda, birlik olmalı" dedi.

"BU YOKLUKTA GEÇİNMEK ÇOK ZOR"

Petrokimya işçisi bir kadın yoksulluğa vurgu yaparak, "Kadınlar özgür yaşamalı, her istediğini yapmalı. Birlik olmalıyız. Yoksulluk aldı başını gitti, aldığımız parayla da geçinemiyoruz. Fabrikalarda da kadınlara biraz daha özen gösterilmesi gerekiyor, kadınlar üretiyor çünkü. Önce şu zamların önünü durdursunlar, artık aldığımız maaş da yetmiyor. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz. Bir de kadın cinayetlerini artık durdursunlar, önlemler çok yetersiz, bunun bir çözümü olmalı" dedi. Başka bir petrokimya işçisi kadın ise, "Kadına şiddete hayır diyorum. Bu yoklukta geçinmek çok zor, iki kişi bile çalışsa çok zor. Çocuk okutuyoruz, ev kirasıydı derken inşallah bu zorluklarımız bir an önce biter de her şey yoluna varır" diye konuştu.

"EŞİT, ÖZGÜR VE ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM TALEBİMİZ"

Metal işçisi bir kadın ise, kadınların birlik olması gerektiğini söyledi. "Söylenilen bütün her şeyin tamamen gerçekleşmesini istiyoruz" diyen metal işçisi kadın, "ILO 190 onaylansın, İstanbul Sözleşmesinden de asla vazgeçmiyoruz. Kadın cinayetleri durdurulsun istiyoruz, bunun için meydanlardayız. İşçi kadınların belki evdeki kadınlara göre daha çok savaşı var ama hiç birimiz ayrı değiliz. Evde çalışanın da, fabrikada çalışanın da baskısı aynı, yapan kişiler de aynı. 25 Kasım ve diğer bütün günlerde de kadınların meydanlarda, birlik olmasını çok isterim. Durup beklemek yerine, bir adım atmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. Bir başka metal işçisi kadın ise, "Kadının talebi özgür yaşamak olur. Dayak yemeden, şiddet görmeden, tecevüze uğramadan yaşamak ister. Önlemler de tabi ki yeterli değil" dedi. Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Kadın Komisyonu temsilcisi Gamze Fırat ise, "Bütün alanlar, meydanlar bizim. Varolma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Evlerde, sokaklarda her yerde kadınlar olarak varız, var olmaya devam edeceğiz. Kadın işçiler bu hayatta eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam talebinde bulunuyor. Yaygınlaştırılması gereken kreşler, bakımevleri gibi taleplerimizde bu meydana çıktık, taleplerimizi bir kez daha dile getirdik" ifadelerini kullandı.

"KENDİMİZE GÜVENİRSEK HER ŞEYİ BAŞARABİLİRİZ"

Annesiyle beraber eyleme gelen genç bir kadın öğrenci de düşüncelerini paylaştı. "Öncelikle kadınlar kendini koruyabilmeli" diyen genç kadın, "Evde bir sürü şiddet oluyor, bu insanların cahil düşüncesiyle alakalı, bunların hepsi eğitimsizlik yüzünden. Biz korkuyoruz artık erkeklerden. Bu da tamamen yönetimle alakalı, yönetimin değişmesi gerekiyor. Her şey çok pahalı. Biz öğrenci olduğumuz halde kantinden bir su bile alamıyoruz doğru düzgün. Ben 17 yaşımda KADES uygulamasını telefonuma indirdim. Kadınların en ufak bir tehlike anında bu uygulamayı kullanmaları gerekiyor. Kadınlar tek başına ayakları üzerinde durmaktan korkuyor, biraz kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz" dedi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel


İlgili haberler
Gebze BMİS Kadın Komisyonu çağrısıyla işçi kadınla...

Gebze Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu çağrısıyla BMİS üyesi kadın işçiler Gebze Kent Meydanı'nda b...

ILO 190: İş yerinde şiddete karşı bir dayanak

ILO 190 iş yerinde şiddet ve taciz konusunda yazılmış en kapsamlı metin. Biliyoruz ki işyerlerinde d...

Metal işçisi bir kadın işyerinde tacizi anlatıyor:...

Fabrikada aynı vardiyada çalıştığı bir erkek işçinin tacizine, eski eşinin de şiddetine uğrayan kadı...

Şiddetsiz bir hayat işyerinde ve her yerde birleşm...

Belediyelerde çalışan kadınlar işyerlerinde maruz kaldığı şiddetin farkında mı, neler yaşıyor, yaşad...

İşyerinde şiddet, ayrımcılık ve İstanbul Sözleşmes...

İstanbul Sözleşmesi, işyerinde de şiddetin önlenmesi bakımından bir araç. İşyerinde kadına yönelik ş...