Günün şiddet tablosu: İşkence, öldürme, rehin alma, istismar
Henüz günün yarısına bile gelmemiştik bu haberi hazırlarken. Ülkenin dört bir yanında can yakan, öfke uyandıran pek çok kadına yönelik şiddet haberi yağdı üstümüze. Kadınları korumak bu kadar mı zor?


SURİYELİ KADIN 15 GÜN BOYUNCA DEMİRLE, KIZGIN YAĞLA İŞKENCE GÖRMÜŞ
Kahramanmaraş'ta Suriye uyruklu 35 yaşındaki Mahmut Mikbani, 30 yaşındaki eşi Minel Ratıb Elarabi'yi eve kilitleyip 15 gün boyunca demirle dövüp, kızgın yağ dökerek işkence yaptı. Vücudunda 100'den fazla sigara yanığı ve bıçak izi bulunan kadın, tedavisinin ardından koruma altına alındı.
Ülkesindeki iç savaştan kaçıp Maraş’ın Onikişubat İlçesi'nin Hacı Bayram Mahallesi'ne yerleşen Mahmut Mikbani ve Minel Ratıp Elarabi’nin 5 çocuğu var. Eşine sürekli şiddet uygulayan Mikbani, kadını iple bağlayıp çığlıklarının duyulmaması için de ağzını bantladı. 15 gün boyunca eşine çocuklarının gözleri önünde işkence etti. Demirle dövülüp vücudunda sigara söndürülen, bıçakla yaralanan ve üzerine kızgın yağ dökülen Elarabi, sesini kimseye duyuramadı.
20 Eylül'de Mahmut Mikbani oğlunu okula götürmek için evden ayrılınca, Minel Ratıb Elarabi, yanına aldığı 2 aylık bebeği ile komşularının kapısını çaldı. Türkçe bilmeyen Elarabi, vücudundaki yaraları göstererek yaşadıklarını anlatmaya çalıştı.
Yapılan tetkiklerde sağlıklı bir insanda 11-14 arasında olması gererken hemoglobin değerinin Elarabi'de aşırı kan kaybı nedeniyle 5'e düştüğü belirlendi. En küçük kan kaybında hayatını kaybetme noktasına gelen Elarabi'ye 5 ünite kan verildi.
2 gün yoğun bakımda kalan Minel Ratıb Elarabi, kırılan sol kolu için ameliyata alındı. Bacakları, ayakları, yüzü, sırtı başta olmak üzere vücudunda 100'den fazla sigara ve bıçak yarası, kızgın yağ yanığı ve darp izi tespit edilen Elarabi, tedavi sürecinin ardından hayati tehlikeyi atlatıp kendine geldi. Elarabi yaşadıklarını şöyle anlattı:
Suriye'deyken de döverdi beni. Daha önce az döverdi ama ailem buradan yeniden Suriye'ye gidince daha çok dövmeye başladı. Ailem buradayken eşim bana seslenemiyordu. En son ablamla konuştum ama o konuşmamı istemiyordu. Bundan dolayı aramızda tartışma çıktı ve yağı kızdırıp üzerime döktü, demirle dövdü. Beni iple bağlayıp 15 gün dövdü, kimseyi çağıramayayım diye ağzımı da bantladı. Eşim üzerime kızgın yağ dökerken iki çocuğumun üzerine de sıçradı, onlar da yaralandı. 15 gün dayak yedim. Oğlumu okula yazdırmak için okula götürünce, ben de evden kaçtım. Türk komşularımın yanına gittim onlar bana yardım etti. Türkçe bilmediğim için işaretle yaşadıklarımı anlattım onlar da polisi aradı."

Daha önce polise şikayetçi olduğunu ancak bir şey yapılmadığını da söyleyen Minel Ratıb Elarabi, şimdi devlet korumasına alındı. Mahmut Mikbani ise 4 çocuğuyla birlikte kayıplara karıştı. 


İŞÇİ HANIM, FABRİKANIN ÖNÜNDE ESKİ EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
31 yaşındaki Hanım Birgül Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrikada işçiydi. Bir süre önce boşandığı erkek tarafından, gece vardiyası çıkışında servis beklerken 4 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.
Hanım, ağır yaralı olarak 112 Acil Servis ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Olayın ardından kaçan H.K., evinde yakalanıp, gözaltına alındı.


İSTİSMAR SUÇU VAR, KARAR VAR AMA TUTUKLAMA YOK!
Bolu'da 51 yaşındaki Abdullah Ç., komşusunun zihinsel engelli kızı 24 yaşındaki Z.K.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılandığı davada beraat etti; gerekçe ise Adli Tıp’ın “Kızın kendisini savunabilecek durumda ve olayların sonuçlarını algılayacak zekaya sahip olduğuna ilişkin” hazırladığı rapor oldu.
Bu olay Abdullah Ç.’nin ilk istismar suçu değildi. Komşusunun zihinsel engelli kızı Z.K.'ye geçen yıl Şubat ve Ağustos aylarında cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktığında, aynı sokakta oturan 13 yaşındaki R.K. de Abdullah Ç. ‘nin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söylemişti.
Mahkemede daha önce, "Söylenenlerin hepsi iftiradır. İkisi de bana iftira atıyor. Benim böyle bir şey yapmama ne gerek var?" diye savunma yapan Abdullah Ç. yaklaşık 6.5 ay tutuklu kaldıktan sonra, 8 ay önce tahliye edilmişti. Son duruşmada ise Z.K.'ye karşı işlediği suçtan beraat etti. 13 yaşındaki R.K.'ye karşı, 'sarkıntılık' ve 'cinsel taciz' suçlarından ise 4 yıl 10 gün hapis cezası verildi.
Sanık Abdullah Ç. için tutuklama kararı verilmedi.
Z.K. ve R.K., yaklaşık 8 ay önce sanığın tahliye edildiği duruşmadan sonra adliye önünde gözyaşlarına boğulmuştu.


ŞİDDET UYGULADI, UZAKLAŞTIRMA CEZASI ALDI, AMA...
Antalya'da, şiddet uyguladığı gerekçesiyle uzaklaştırma cezası alan 31 yaşındaki İbrahim A., sabah saatlerinde geldiği evde eşi 30 yaşındaki Raziye A. ve oğlu 4 yaşındaki R.A.'yı rehin aldı. Raziye A., pencereden yardım istedi. Komşularının ihbarı üzerine bölgeye gelen Özel Hareket Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yaklaşık 2 saat boyunca İbrahim A.’yı ikna etmeye çalıştı. Sonrasında kadını ve çocuğu bırakan İbrahim A. gözaltına alındı.


İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

Vahşileşen şiddetin arkasında ne var, önüne nasıl...

Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıra...

Şiddete karşı tabela kurumlar değil, işleyen mekan...

Aile Bakanı'nın şiddetle mücadele için 'müjde' olarak sunduğu uygulamalardan biri de Kadın İzleme Me...