HDP’li Remziye Tosun kadın katliamlarını Meclise taşıdı
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, kadına dönük artarak devam eden cinsel saldırı, katliam, taciz ve şiddeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, kadın katliamlarını, taciz ve şiddeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu. Tosun, kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ettiğine değinerek, 2019 yılında da bu artışın hız kesmeden devam ettiğinin altını çizdi. Tosun, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılının ilk 6 ayında 214 kadın erkekler tarafından katledildi. Sadece haziran ayı içerisinde 40 kadın katledildi. Platformun 2019 yılının ilk 6 ayı için hazırladığı raporda katledilen kadınların 100’ünün aile bireyleri tarafından katledildiği, 63 kadının ise katillerinin kimler olduğu tespit edilemediği belirtilmiştir.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun maddesinin etkili olarak uygulanmadığını, birçok kadının koruma taleplerinin yerine gelmediğini belirten raporda kadına yönelik cinayetlerin artmasında bu kanunun etkili uygulanmamasının etkisi olduğu belirtilmektedir” dedi.


Tosun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:

* Bakanlığınız kadın örgütleri tarafından hazırlanan bu bilgilere sahip midir? Kadın örgütleri tarafından ortaya çıkarılan bu raporların sonuçlarına dair analizler yapan ve çözüm üretmeye çalışan bir mekanizmanız var mıdır?
* Giderek artan kadın cinayetleri neden önlenememektedir? Bu cinayetlerin önlenmesi için etkili politikalar üretiyor musunuz?
* Kadına yönelik şiddet, cinayet vakalarının önlenmesi için ne gibi çalışmalar yürütmektesiniz? Bu çalışmaların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
* Kadın cinayeti davalarını takip ediyor musunuz? Kadınların aleyhine yorumlanan ceza indirimleriyle ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?"
* Şiddet gören birçok kadının koruma talepleri ya yerine getirilmemekte ya da etkili koruma programları uygulanmamaktadır. 6284 sayılı kanun maddesinin etkili olarak uygulanmamasının gerekçesi nedir?
* Bu sorunun çözülmesi için bu sorun kapsamında mücadele veren kadın örgütleri ve kadınlarla görüşüyor musunuz?
İlgili haberler
Züleyha Gülüm, kadın cinayetlerine ilişkin meclis...

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetteki artışa dikkat çeken HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, M...

Eskişehir: Kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden...

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, kadın mücadelesi ve kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kad...

Paris’te kadın cinayetleri protesto edildi

Fransa’nın başkenti Paris’te yüzlerce kişinin katıldığı gösteride, kadına karşı şiddet protesto edil...