HDP’li vekil Taşdemir, Aile Bakanı Yanık’a İstanbul Sözleşmesini sordu
HDP’li vekil Taşdemir, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme kararını Aile Bakanına sordu: ‘Sözleşme’den neden rahatsız oldunuz, çekilme kararının asıl gerekçesi ne?’

HDP’li Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık tarafından yanıtlanması üzerine İstanbul Sözleşmesine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

İstanbul Sözleşmesinin hükümet kararınca tek taraflı feshedilmesinin ardından kadınların tepkisini ve Sözleşmenin kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesine yönelik en etkili insan hakları mekanizması olduğunu hatırlatan Taşdemir soru önergesinde, Bakan Yanık’a Sözleşmeden neden rahatsız olduklarını ve çekilme kararının asıl gerekçesini sordu.

Sözleşmeden çekilme sonrasında karakollarda keyfi uygulamaların arttığına dikkat çeken Taşdemir’in yanıtlanması üzerine sunduğu soruları şöyle:

 ■ Son beş yıl içerisinde kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür? Kaç kadın şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçmiştir? Katledilen kadınların kaçı tölere edildiği için istatistiklere yansıtılmadı?

 ■ İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı alındığı günden beri kaç kadın öldürülmüş, kaçı erkek şiddetine maruz kalmıştır?

 ■ Son beş yıl içerisinde 155,156 ve 183’e aile içi şiddete maruz kalması nedeniyle çağrıda bulunan ve tehdit aldığı gerekçesiyle kuruma başvurusunda bulunan kadın sayısı kaçtır? Kaçı ile ilgili soruşturma açılmıştır?

 ■ İstanbul sözleşmesinin iptalini, kadına yönelen erkek şiddetini, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini protesto eden, demokratik gösteri hakkını barışçıl yollardan kullanan kadınları darp etme, gözaltına alma emri kim tarafından alınmaktadır?

 ■ İstanbul Sözleşmesinden çekilme sonrasında, yaşadığı erkek şiddetine karşı can güvenliğini sağlamak amacıyla karakollara giden kaç kadın uzaklaştırma başvurusu alabilmiştir?

 ■ Kadınların güvende hissetmedikleri, her an bir erkeğin şiddetine maruz kalabilecekleri bir ülkede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olmanın sorumluluğunu yerine getirecek misiniz?

 ■ Etkin uygulanmadığı halde İstanbul Sözleşmesini imzalamış olmak ülkeye ne gibi rahatsızlıklar vermekteydi? Çekilme kararının asıl gerekçesi nedir?

Fotoğraf: Taşdemir'in arşivi

İlgili haberler
Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

Şiddete uğrayanlar devlet kapısından döndürülüyor

Şiddet mağdurlarına verilen cevaplar, halen yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’...

Sözleşme uygulanmadı, Zeliş yıllarca şiddet sarmal...

Zeliş’in yıllar boyunca yaşadığı şiddet kadınları şiddetten koruyan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayı...