İHD İzmir Şubesi: 98 kadın ve 65 çocuk hak ihlaline uğradı
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi son sekiz aydaki kadın hak ihlalleri raporunu açıkladı. İHD, sekiz ayda Ege Bölgesinde 98 kadın ve 65 çocuğun hak ihlali yaşadığını söyledi.

İHD İzmir Şubesi, dernek binasında kadın ve çocuk hak ihlallerinin bilançosunu basın toplantısı ile açıkladı. İHD Kadın Komisyonundan Cemile Karakaya yaptığı açıklamada, “1 Ağustos 2014’te İstanbul Sözleşmesi olarak anılan kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi yürürlüğe girmesine rağmen, ülkemizde kadına yönelik hak ihlalleri, yasal düzenlemelerin kadınları korumaya yetmediğini ve uluslararası sözleşmelerin yükümlülüklerin yerine getirilmediğini görüyoruz” dedi.

Kadına yönelik şiddeti hasta kadın tutsaklar açısından da değerlendirdiklerini ifade eden Karakaya, “İHD’nin verilerine göre hapishanelerde 402’si ağır olmak üzere 1154 hasta tutsak bulunuyor. Hâlâ Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde bulunan Sise Bigöl tek başına yaşam ihtiyaçlarını karşılayamadığı halde tahliye edilmiyor. Ayrıca savaş mağduru sığınmacı kadınların, sınırdışı edilen kadınların akıbeti konusunda nasıl bir çalışma yapıldığı bilinmemektedir” şeklinde ifade etti.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin Ege Bölgesinde son sekiz aylık bilançosunu açıklayan Karakaya, yaralamadan cinsel tacize, hakaretten darp ve cinayete kadar açıkladığı sayısal verilerin toplamında 98 kadın hak ihlali yaşandığını bildirdi. Çocuklarda ise yaşanan darp, taciz, ölüm, evlilik, cinsel istismar gibi verileri de açıklayarak toplam 65 çocuk hak ihlali olduğunu belirtti.

Karakaya son olarak taleplerini sıralayarak, “Cezasızlığın kaldırılması, uluslararası sözleşmelere uyulması ve iyi hal indirimi ile cezalarda indirim yapılmaması” dedi.

İlgili haberler
365 gün 365 ihlal

365 gün önce KHK ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği, derneğin kapalı bulunduğu 365 güne ilişkin çocu...

İhlaller adeta ikinci bir cezalandırma yöntemi

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneğinden Duygu Doğan, cezaevlerindeki kadın ve çocuklar ile LG...

GÜNÜN RAKAMI: Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat art...

CHP’li Necati Tığlı’nın hazırladığı Türkiye’de Kadın Cinayetleri Raporuna göre son 14 yılda kadın ci...