İnönü Üniversitesinde meme kanseri dalında birinci seçilen görsel neyi gösteriyor?
Kadınların yaşadıkları hastalıkları ‘eksik’ olarak nitelendirilen ve ‘eksik kalmayın’ çağrısı ile yarışmaya giren ve ödül alan bu afiş, zihniyetteki eksikliklerini nasıl kapatacak?

İnönü Üniversitesinde, Görsellerle Hastalıklar 2018 Yarışması’nda Erhan Yalur’a ait Meme Kanseri dalında 1. seçilen afiş, kadın bedenine meme kanseri hastalarına ve kadınlara travma niteliğinde.

Kadınların hikayesine reva görülen bu afiş, “Eğitimde Hikayenin Gücü” ve “Görsellerle Hastalıklar” yarışmasıyla reklam konusu edildi. Türkiye’de her yıl meme kanserine yakalanan 15 bin kadının hanesine “eksiklik” olarak yazılan bu görsel, kadınlara “Hayatımızdan bir eksik olun” dedirtecek nitelikte.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından açıklanan ödüllerle birlikte amacın eğitim alanında materyali artırmak ve hikaye olarak gücünü artırmasının hedeflendiği belirtiyor. Peki, Kadınların yaşadıkları hastalıkları “eksik” olarak nitelendirilen ve “eksik kalmayın” çağrısı ile yarışmaya giren ve ödül alan bu afiş, zihniyetteki eksikliklerni nasıl kapatacak?

Tıp alanında materyal eksikliğinin böyle afiş ve görsellerle “tamamlanması” konusunda kadınların söyleyecek binlerce yıllık yaşanmışlıkları var.

“Görsellerle Hastalıklar dünyada örneği olmayan bir yarışma. Böyle devam ettiğimiz takdirde umarım güzel materyaller çıkacak” derken sizler de gördüklerinize inanabiliyor musunuz? Kadınların bildiğimiz bir hikayesi var, o da hor kullanılan ve hakimiyet altında tutulmaya çalışılan bedenlerinin en başta da fikirlerinin özgürleştirilmesiiçin, eşit haklar elde edebilmek için verdiği mücadelesidir. Bunun hikayesi ise eril zihniyetin yarışma konusundan öte bir var olma ısrarıdır. Eğer kadınlara kulak verecek olursanız, onların hastalıklı zihniyetlerle uğraştığı dört başı mağrur bir hikayesi var!

GRAFİKER ERHAN YALUR’DAN AÇIKLAMA
Grafik tasarımcı Erhan Yalur tepkiler üzerine Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Bu afişte ‘Eksik olmayın’ ifadesii kullanarak kadınların eksik olduğunu ima etmedim. Tam aksine sağolun, eksik olmayın manasındada kullandım fakat malesef bizim ülkemizde sürü psikolojisi ile hemen linç kampanyası yapılma çabasından rahatsız olarak, bir açıklama yapmak istedim. Amacım kimseyi üzmek yada kırmak değil, bu işte başlığın direkt eksikliğe vurgulandığını görerek başlığı değiştirmeye karar verdim” dedi.

İlgili haberler
GÜNÜN CİNSİYETÇİLİĞİ: Okul cephesine cinsiyetçi şi...

Berlin’de bir okulun cephesine yazılan cinsiyetçi şiire öğrenciler tepki gösterdi, rektörlük şiiri k...

GÜNÜN CİNSİYETÇİLİĞİ: Olmaz olsun böyle hafıza!

Sözüm ona hafıza teknikleriyle YKS Edebiyat öğreten bu kitap, kadınlara yönelik cinsiyetçiliği ve ay...

GÜNÜN CİNSİYETÇİLİĞİ: Bir kadına daha yer yokmuş!

Bülent Ecevit Üniversitesi’nde görevli akademisyenin ‘bir kadına daha’ kamara bulunamadığı için bili...