İskenderun Kadın Platformundan çağrı: Şiddetle mücadelede eylem planı hazırlansın
İskenderun Kadın Platformu, Meclis'teki tüm partileri şiddetle mücadele konusunda Yol Haritası/Eylem Planı çıkarmak için ortak çalışmaya davet etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi (Committee on Equality and Non-Discrimination), İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartışan Türkiye ve Polonya gibi ülkelere yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Komitenin 11 Eylül 2020 tarihinde düzenlediği video konferansın ardından yayımlanan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin tüm dünyada kadınların şiddetten korunması için en gelişmiş ve en kapsamlı uluslararası yasal standart olarak kabul edilmekte olduğu vurgulandı.

‘DESTEK VERİN’

Açıklamada, bu olumsuz tutumların İstanbul Sözleşme’nin amaçları ile hükümleri hakkındaki kasıtlı ve yanlış beyanların sonucunda ortaya çıktığı kaydedildi.

Yine İstanbul Sözleşmesi’ndeki (şiddet riski altında olan kadınlar ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınlara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak gibi) hedeflerin, halihazırda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile de tanınan temel haklar arasında olduğu ve bu hedeflerin kasıtlı olarak çarpıtılmaya çalışıldığı belirtildi.

Komite, tüm üye devletlere, tüm parlamenterlere, sivil topluma, bölgesel ve uluslararası örgütlere 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddete bir son verilmesinde oynadığı hayati role verdikleri desteği pekiştirecek etkinlikler düzenlemeleri çağrısında bulundu.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN GEREKTİĞİ İLKELERİ HAYATA GEÇİRİN’

Komite’nin bu çağrılarını desteklediklerini belirten Eşitlik İçin Kadın Platformu bileşeni olan İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, hem devlete hem de tüm sivil toplum örgütlerine 25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi için etkili adımlar atılması çağrısı yaptı.

Av. Sert, bu konuda Meclis Başkanlığı’na, Meclis’teki tüm siyasi partilere ve milletvekillerine İstanbul Sözleşmesi'ne dair şu çağrılarda bulundu:

• İnsan hakları temel standartlarına itiraz anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyalarına karşı durmaya;

• Çalışmalarında İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye;

• İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı olan GREVIO’nun 15 Ekim 2018 tarihli Türkiye raporundaki tavsiyeleri uygulamaya;

• Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM’de özel bir oturum düzenlenerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda (Sözleşme’nin 70. Maddesi gereği) görevleri olan parlamenter denetim mekanizmasını işletmeye; TBMM’deki tüm partilerle ortak bir Türkiye şiddetle mücadele Yol Haritası/Eylem Planı çıkarılması için çalışmaya davet ediyoruz" denildi.

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi hakkında yalanlar ve gerçekler

İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve Sözleşmeye dönük karalamalar sürerken, Şişli Ekmek ve Gül Grubu...

İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarımızdan, talepleri...

‘Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesini Uygula!’ Kampanya Grubu yaptığı açıklamayla somu...

İşyerinde şiddet, ayrımcılık ve İstanbul Sözleşmes...

İstanbul Sözleşmesi, işyerinde de şiddetin önlenmesi bakımından bir araç. İşyerinde kadına yönelik ş...