‘İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılara karşı mücadeleyi birlikte örelim’
Demokrasi İçin Birlik yaptığı açıklamayla İstanbul Sözleşmesine saldırılara tepki gösterdi, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılara ve kaldırma girişimlerine tepkiler büyüyor. Kadın ve demorasi örgütleri sokağa çıkarak, açıklamalar yayımlayarak tepkisini dile getiriyor ve İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine izin vermeyeceklerini dile getiriyor. Son olarak Demokrasi İçin Birlik ve Cumhuriyet Kadınlar Derneği yaptıkları açıklamalarla Sözleşme’ye dönük saldırılara tepki gösterdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEMEZ

Demokrasi İçin Birlik: “Kadına karşı şiddetin nedeni, kadın erkek eşitsizliği ve kadınlara yönelik ayrımcılık. İstanbul Sözleşmesi, ardında milyonlarca kaybedilmiş kadın hayatı olan bu hakikati vurgulayan, şiddetin kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılmalarıyla önlenebileceğine işaret eden ilk uluslararası sözleşme olarak çok önemli bir kazanım.

Sözleşmeyi hayata geçirmek için adım atmayan, tam tersine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı eliyle kadınların boşanmasının zorlaştırılması ve kadının ev içi şiddete mahkûm edilmesi için sistemli çaba gösteren iktidar, İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinden kurtulduğu zaman, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunması Yasası’nın temel dayanağını da çökertmiş olacak.

İktidar, çocuk istismarından, nafakanın kaldırılmak istenmesine, kadınların gülmesi ve giyinişlerine kadar geniş bir alanda nüfusun yarısını oluşturan kadınları denetim altına almak istiyor. Amaç Sözleşme’yi feshederek kadınların kolunu kanadını kırmak.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesi, aynı zamanda hukuk devletinin, anayasanın yerine konmak istenen, medeni hukuku ilga edecek yeni gerici ve dinci sistemin de göstergesi.

Demokrasi güçleri bu gerici saldırılara halkın katılımına dayalı bir mücadeleyi birlikte örmeyi başarırlarsa karşı koyabilir. Bugün, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmak istenmesine karşı mücadele tüm demokrasi mücadelesinin odağında duruyor.”

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANINA ÇAĞRI
Cumhuriyet Kadınları Derneği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Çelik’e çağrı yaptı:
Toplumda ve kadın örgütlerinde kaygı uyandıran ve olumsuz tepkilere neden olan bu girişimin, kadın mücadelesi içindeki demokratik kitle örgütlerinin görüşleri alınmadan, oldubitti havasında sonuçlanmasını son derece yanlış bulmaktayız. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak kadın sorunlarıyla mücadeleyi samimiyetle yürüttüğünüzü bildiğimizden, şahsınızın da aynı düşünce içinde olduğuna inanıyoruz.
Bu düşünceyle, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili söz konusu gelişmeleri değerlendirmek ve görüşlerimizi doğrudan aktarmamıza fırsat tanımak üzere, kadın kitle örgütleriyle bir araya gelme girişiminde bulunmanızı diliyoruz…”
“İstanbul Sözleşmesi’nin neden feshedilmek istendiği konusu açıklanmaya muhtaçtır. Ayrıca, Sözleşmeden çekilmemiz durumunda, 6284 sayılı Kanun temelinde olumlu sonuçlar vermeye başlayan Bakanlığınız eşgüdümündeki çalışmaların ne yönde etkileneceği sorusu da gündeme gelmektedir.
İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'ne saldırı karşısında haklarım...

İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılara karşı sözümüzü birleştirmek, hayatlarımıza birlikte sahip çı...

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’yle imtihanı: Kadınlar...

AKP iktidarı kadınların elinden İstanbul Sözleşmesi’ni aldığı zaman, kadınların düzene karşı mücadel...

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak, kadınların canıyl...

‘İstanbul Sözleşmesi’nden bir ‘öcü, aile yıkan şeytan’ yaratma çabasını yıllardır ilmek ilmek örüp s...