İşten atılan Oppo işçileri sendikaya öfkeli: Haklarımızı istiyoruz, sendika yanımızda olsun
500 işçinin işten atıldığı Oppo önünde açıklama yapan işçiler haklarını alana kadar direnişlerine devam edeceklerini söylerken bugün fabrika önüne gelen Türk Metal Sendikasına tepkiliydi.

İstanbul Tuzla’da bulunan akıllı telefon üretiminin yapıldığı Oppo’da çalışan 500’ü aşkın işçi hammadde teminatı ve stokların dolması gerekçe gösterilerek 8 günlük izne çıkarılmıştı. İşçiler 8 günün ardından telefonla aranarak, dolar krizi ve hammadde teminatı sorunu gerekçeleriyle işten çıkarılırken, dün fabrika önünde eylem yapmıştı. İşçiler bir süre önce Türk Metal’e üye olarak sendikalaşma çalışması yürütmeye başlamıştı.

İşçiler bugün de fabrika önündeydi. Türk Metal Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Serdar Gül de işçilerle görüşmek için fabrika önündeydi. “Haklarımızı almak için gerekiyorsa direniş yapacağız” diyen işçiler Türk Metal Sendikasının da kendilerine sahip çıkmasını, haklarını almasını istedi. Sendika işçilerin işe geri dönme talebine ilişkin ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.

‘SADECE DENEME SÜRECİNDEKİ İŞÇİLER ATILDI’ İDDİASI

Türk Metal Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Serdar Gül, “Biz 2021 ocak ayından, fabrika açıldığından itibaren örgütlenme çalışmasına başladık. Mart-nisan ayı itibarıyla sayıya ulaştık ve yetki tespitinde bulunduk. Yetki tespitini çalışma bakanlığından aldıktan sonra işveren itiraz etti. Hemen hemen 8 aydır mahkeme sürecimiz devam ediyor. Henüz yetkiyi alıp fabrikaya giremedik” dedi. Başlangıçta deneme süresindeki 150 işçinin işten çıkarıldığını ifade eden Gül, daha sonrasında 2, 3, 4 aylık işçilerin küçülmeye gidiyoruz denilerek iş çıkışlarının verildiğini söyledi. Toplamda 350 işçinin çıkarıldığı dile getiren Gül, “Eski işçilerin hiçbirine dokunmayacağız demişlerdi. İşveren işlerin durduğunu, vardiyaların kapandığını, 6 ay boyunca işçi alımı olmayacağını söyledi bize. Üretimin tek vardiya olacağını beyan ettiler. Biz de çıkarılan arkadaşlara destek için buraya geldik” diye konuştu. 2 Ocak günü fabrikanın alım ilanı verdiğini hatırlattığımız Şube Başkanı Gül, bununla ilgili işverenle görüştüklerinde “Otomatik olarak ilan yenileniyor” cevabı aldıklarını dile getirdi.

SENDİKA BAŞKANI ‘600 İŞÇİNİN ATILDIĞI RAKAMI ABARTI’ DEDİ

“İşçiler 6 aydır geceli gündüzlü nefes almadan çalıştıklarını söylüyor. Karda kışta işsiz bırakıldılar. Devletten teşviğini alıp, işçileri çalıştırıp sonra işçileri böyle kapının önüne koymak nasıl oluyor” sorumuza Gül, “Biz yetki aldık ama henüz fabrikaya girmedik. Biz bu fabrikanın üretimine bir gün bile giremedik. ‘600 kişi falan atıldı’ diyorlar. Bu çok abartı bir sayı böyle bir sayı verilmesin. İşten çıkarılanlar da deneme süresindeki arkadaşlar” şeklinde cevap verdi. Sendikanın daha önce “Hiçbir işçi buradan atılmayacak. Atana hesabını sorarız” sözlerini hatırlattığımız Gül şöyle konuştu: “Sendika gelmeden önce işçiler devamsızlık yaptığı gerekçesiyle atılıyordu. İstirahat alanı atıyordu. Biz ön protokol yaptık işverenle, kesinlikle üye olan arkadaşların mahkeme sonucu çıkana kadar atılmayacağını söyledik. Ancak burada toplu iş küçülmesine gidiyor. Şu an onunla ön protokolle alakalı olmayan bir durum yaşanıyor.”

İşçiler fabrika önünde toplanmaya başladıktan sonra sendika şubesinde toplantı yapma çağrısı yapan sendikaya karşı işçiler açıklamanın fabrika önünde yapılmasını istedi. Sendikayı fabrika önünde kendilerine açıklama yapmaya zorlayan işçiler burada Şube Başkanı Gül ile görüştü. İşçiler bazı arkadaşlarının Arçelik fabrikasında çalışmaya başladıklarını ifade ederken Şube Başkanı Gül, “Sendikaya geldiler. Arçelik fabrikasına ben yönlendirdim. İşe çok ihtiyacı olanlar var. Kimin acil işe ihtiyacı varsa iş için oraya hemen yönlendirebilirim. Sizi şubeye çağırmamın sebebi de bu. Bundan sonrasında neler yapacağız, nasıl bir yol çizeceğiz bunları konuşalım” dedi. Bir kadın işçi ise “Herkesin ihtiyacı var. Ben iki çocuk annesiyim. Böyle olmaz, bu kış günü bizi sokakta bırakamazlar. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi. Sendika başkanı ve işçilerin karşılıklı konuşmaları devam etti. Kadın işçiler sendikayı aradıklarını, sendikanın desteğini istediklerini söylerken, sendikanın kendilerinin yanında olmadığını belirtti. “Sizi aradık ama bize dönüş bile sağlamadınız” diyen kadın işçiler sendikadan bir çözüm beklediklerini söyledi, Sendikaya “Bizim için ne yapacaksınız, ne olacak bundan sonra, bizim yanımızda olacak mısınız” diye sordu. Sendika başkanı “Oturalım konuşalım birlikte diyorum” dedi. “Hadi ben Arçelik’e girdim Oppo yaptığı ile mi kalacak” diye soran işçiye Sendika Başkanı Gül “Birlikte konuşalım işte” dedi. İşçiler haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini söyledi. Kadın işçiler işe görüşmeye gelen işçiler olduğunu dile getirirken, sendika bunun mümkün olmadığını tekrar etti.

KADIN İŞÇİDEN SENDİKAYA: ÇÖZÜM OLARAK NE YAPACAKSINIZ
Bir kadın işçi ise “Hepimizi köle gibi günlerce çalıştırıp, mesailere bırakıp depolarını doldurup hepimizi kapının önüne koydular” diye öfkeyle seslendi. Kadın işçi şöyle devam etti: “Hani görüşmüyoruz diyorsunuz işverenle, bu kadar işçinin çıkarıldığından nereden haberiniz var. Ben de dahil bu kadar işçiye çözüm olarak ne yapacaksınız? Biz işimizi almadan kesinlikle direnişten vazgeçmeyeceğiz. Çoğu insan uzaktan geliyor, kimse bize ‘Paran var mı’ diye bile sormuyor. Siz bize destek verseniz 600 kişi de buraya gelir. Sizin bizim arkamızda olduğunuzu düşünmüyorlar. O yüzden buraya gelmiyorlar” dedi.
SENDİKA YÖNETİCİLERİ ESENYALI DERNEĞİ BAŞKANI ADİLE DOĞAN’IN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği adına iki gündür işçilerin yanında olan Dernek Başkanı Adile Doğan’ın “Sendika sizin yanınızda olmak zorunda. Siz burada direnme kararı almak istiyorsanız sendika sizin yanınızda olmalıdır. Siz ne istiyorsunuz sendika onu yapmak zorunda, sendika sizin” sözleri üzerine Sendika yöneticileri Adile Doğan’ın üzerine yürüdü. Bunun üzerine işçiler sendikaya tepki gösterdi. “Biz burada etylem yaparken siz yoktunuz, Adile Doğan yanımızdaydı” diyen işçiler “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.


İŞÇİLER AÇIKLAMA YAPTI: PAZARTESİ GÜNÜ DE FABRİKANIN ÖNÜNDE OLACAĞIZ

Konuşmalardan sonra işçiler fabrika önünde açıklama yaptı. Pazartesi günü fabrikanın önünde olacakları çağrısı yapan işçiler adına açıklama yapan Ali Aktaş, “Biz Oppo’da çalışmaktayız. Oppo’dan tüm haklarımızı istiyoruz. Adaletsiz bir şekilde işten atıldığımızı düşünüyoruz. Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Serkan Başkan yanımıza geldi, bize destek oldu. Bize iş imkanı sağlayacağını söyledi. Ama sağlansa da sağlanmasa da biz eylem yapmaya devam edeceğiz. Sendikanın da yanımızda olmasını bize destek vermesini istiyoruz. Oppo’dan bütün haklarımızı istiyoruz. Sonuna kadar buradayız” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İşten atılan Oppo işçileri direnişe geçti

Tuzla’da bulunan akıllı telefon üretiminin yapıldığı Oppo’da işten çıkarılan 500 işçi fabrika önünde...

Grevdeki sağlık emekçileri direnişteki Bakırköy iş...

İnsanca çalışma koşulları ve yaşanacak bir ücret için Türkye’nin dört bir yanında iş bırakan sağlık...

Bakırköy Belediyesi işçilerinden mektup var: Heyec...

Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçisi kadınlar, direniş alanından umutlarını, mücadelelerini, talepler...