İzmir’de yaşayan İranlılar: İran’da laik, demokratik ve özgür yaşamak istiyoruz
‘İran’da yaşanan ölüm ve dehşete son verilmesi için toplandık’

İzmir’de yaşayan İranlılar, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan rejim karşıtı protestolarla dayanışmak için Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi.

“Zan zendegi azadi”, “Kadın yaşam özgürlük” ve rejim karşıtı sloganların atıldığı açıklamada, protestoları anlatan dans performansı sergilendi.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Destina R., “İran’da yaşanan ölüm ve dehşete son verilmesi için toplandık. Din dil, ırk, mezhep ayrımı olmaksızın laik, demokrat ve özgür yaşamak istiyoruz” dedi.

‘BU DEHŞET BİTSİN ARTIK’

İran’daki protestoların 70 gümdür devam ettiğini hatırlatan R., “İran’ın özgür ve bağımsız basını olmaması nedeniyle dünya bundan habersiz. İran rejimi inkar politikası sürdürse de halkın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla açı gerçeği tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Nihayet bu çabaların sonucunda Birleşik Milletler İnsan Hakları Konseyi İran’a araştırmacı heyet göndermek istiyor, ancak rejim yalanları ortaya çıkmasın diye buna da izin vermiyor” diye konuştu.

Protestolara katılan yüzlerce insanın öldürüldüğünü ve binlercesinin ise tutuklandığını söyleyen R., “Gazetecilerimiz, hekimlerimiz, hukukçular, aydınlar, aktivistler, sanatçılar, lise ve üniversitesi öğrencileri ve hatta milli sporcumuz tutuklu ve çoğu fiziksel ve psikolojik işkence görüyor. Bu dehşet bitsin artık, seyirci kalmayın. Lütfen İran’ın özgürlük feryadının duyulması için destek olun. Susmuyoruz, durmuyoruz, zalimlerden korkmuyoruz. Kadın yaşam özgürlük” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül