Kadınlar bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için buluştu: Sesimiz daha gür çıkmalı
İstanbul Esenyurt’ta Ekmek ve Gül okur grubunun çağrısı ile buluşan kadınlar bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebini tartıştı.

İstanbul Esenyurt’ta Ekmek ve Gül okur grubu, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesine ilişkin forum düzenledi. Kıraç Cem Kültür Evi Konferans Salonunda yapılan foruma Kuruçeşme Mahallesi’nde yaşayan kadınlar katıldı. Forumun moderatörlüğünü Duygu Cankan yaptı. Foruma katılan kadınlar, çocuklarına beslenme koymakta zorlandıklarını ifade ederek bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebinin aciliyetine dikkat çekti. Kadınlar, bu talep için örgütlenme ve daha gür ses çıkarma çağrısı yaptı.

‘MEYVEDEN, İÇECEKLERDEN KISTIM’

Dört çocuğu olan 35 yaşındaki Sebiha, 6 bin TL kira ödüyor. Ekonomik krizle alım gücünün düştüğünü söyleyen Sebiha, durumunu “Sosyal yardıma başvurdum, durumumu anlattım. İnsan utanıyor söylemeye ama bin 650 TL yardım çıktı. Her şey ateş pahası, günlük zam yapılıyor. Bu pahalılıkta çocuğumuza beslenme koymakta zorlanıyoruz” dedi. En büyük çocuğunun 6. sınıfa gittiğini, en küçüğünü maddi durumdan dolayı okula yollayamadığını söyleyen Sebiha, “Her akşam ‘Yarın beslenmelerine ne koysam?’ diye düşünüyorum. Meyveden kıstım, içeceklerden kıstım. Çocuklar istiyor, zararlı diyerek bir şekilde ikna ettim” diyerek anlattı.

Çocukların arkadaşlarında gördükçe meyve istediğini söyleyen Sebiha, “İstiyorlar ama alıp koyamıyorum. Alamadığımda öyle üzülüyorum ki anlatamam. Benim çocuğumun diğerlerinden ne farkı var? Tabii bazı aileler çocuklarına hiçbir şey koyamıyor. Bunu da görüyoruz. Beslenme çok zorluyor velileri. Özellikle benim gibi 3 çocuğu okula gidenleri daha da zorluyor. Bir öğün ücretsiz yemek verilmesi devleti zor durumda bırakmaz” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ OKULDA AÇ KALMASIN’

İkisi okula giden 6 çocuğu olan Bedia da kirada yaşıyor. Eşinden boşanan ve çocuklarıyla yalnız yaşayan Bedia, 2 oğlunun uyuşturucu nedeniyle cezaevinde olduğunu söyledi. Devlet ve komşuların yardımıyla ayakta kaldığını söyleyen Bedia, gündelik işlerle geçim sağlamaya çalışıyor. Kıt kanaat geçindiğini dile getiren Bedia, “Aşırı derecede zorlanıyorum. Sadece çocukların okul beslenmesi değil, evde de gıda sorunu yaşıyoruz. Hep yokluk içindeyiz. Ay sonunu nasıl getireceğiz, faturaları nasıl ödeyeceğiz? Ben tek başıma mücadele ediyorum. Sıkıştığım yerde belediyeden de destek istiyorum” dedi.

Geçinemedikleri için 17 yaşındaki oğlunun okulu bıraktığını anlatan Bedia, “Liseye gidiyordu. İki vesait kullanması gerekiyordu, yol parasına gücümüz yetmedi. Bütün gün de aç durulmaz. Çocuğun cebinde günlük 100 TL olması lazım. Sıkıntılar içinde çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Çocuklarımız iyi beslenemiyor, dersleri iyi değil. Bir çocuğun karnı doyarsa kafası çalışır. Gerçekten bu haftayı nasıl kurtarırım diye düşünüyorum. Artık hafta sonu gelsin okullar tatil olsun diyoruz. Biz de çocuklarımızın ihtiyaçlarını dört dörtlük karşılamayı istiyoruz ama elde avuçta yok. Öğretmen beslenmeye ceviz koy diyor. Cevizin kilosu ne kadar? Bir sorsana; bütçen var mı, alabiliyor musun? Çocuklarımız kantine gittiği zaman sadece kokluyor ve bir şey alamadan dönüyor. Bazen beslenme koyabiliyorum, bazen de koyamıyorum. O zaman da 3’e kadar aç kalıyor. Devletimiz artık sesimizi duysun, bir öğün ücretsiz yemeği versin, çocuklarımız okulda aç kalmasın” dedi.

‘ÜZÜLMESİN DİYE ANNEME SÖYLEMİYORUM’

Bedia’nın 6. sınıfa giden kızı da “Kantin çok pahalı. Ben kantinden bir şey alamıyorum. Canımız bir şeyler çekiyor ama sadece bakıyorum. Annemin durumu olmadığı için canım bir şey çekse de anneme söylemiyorum, üzülmesin diye. Ama kardeşimin canı bir şey çekerse ben onun için ne yapar eder bulurum. Hırsızlık da yaparım” diyor. Başka bir kız çocuğu da “Bazen suyum bitiyor, kantinden su bile alamıyorum. Gün boyu susuz kalıyorum, dayanamayınca tuvaletin musluğundan su içiyorum” diyor.

‘KURU EKMEKLE NASIL BAŞARILI OLSUNLAR?’

Yirmi yıldır Kuruçeşme’de oturan Suzan, “Çocuklarım şu anda liseye gidiyor. Sağlıklı beslenme çok maliyetli. Biz her şeye vergi veriyoruz da bizim niye bir talebimiz gerçekleşmesin? Devlet bizim çocuklarımıza bir öğle yemeğini çok gördü. En basiti bir tost 30-35 TL. Okullar ticarethaneye dönmüş durumda, kantinler ateş pahası. Çocuklarımız için bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz. Çocuklarımız iyi beslenmiyorlar, kuru ekmekle derslerinde nasıl başarılı olabilirler? En azından bir öğün sağlıklı beslenme talebi için sesimizi gür çıkarmalıyız. Devlet bir adım atmalı” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Maltepe'de kadınlar 1 öğün ücretsiz yemek için imz...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği'nden kadınlar okullarda 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek iç...

‘Devlet üç çocuk yapın diyor ama 1 öğün yemek verm...

Ankara’da kadınlar birlikte kış hazırlığı yaparken mahkum bırakıldıkları yaşama sitem ediyor: ‘Hazır...

Biz kadınlar yan yana geldikçe bir çok şeyi başarı...

'Daha önce başardık! Şimdi yeniden başarabilir ve bütün okul kademelerinde çocuklarımız için bir öğü...