Hacettepe’de bir kadın öğrenci ölümle tehdit edildi: ‘Güvenli kampüsler istiyoruz’
Hacettepe’de bir kadın öğrenci, KYK yurtlarında yaşanan ihmalleri protesto eyleminin ardından, kendini ‘Ülkü ocakları teşkilat başkanı’ olarak tanıtan erkek tarafından tehdit edildi

Hacettepe Üniversitesinde bir kadın öğrenci, KYK yurtlarında yaşanan ölüm ve ihmallere karşı gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından kendini “Ülkü ocakları teşkilat başkanı” olarak tanıtan A.T isimli bir kişi tarafından tehdit edildi.

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu Üniversite toplulukları ve öğrencilerinin KYK yurdunda yaşamını yitiren Zeren Ertaş için 31 Ekim’de Beytepe Kampüsü’nde basın açıklaması yaptığı hatırlatıldı. “Ölmeye Değil Okumaya Geldik. Karanlığa Teslim Olmayacağız” çağrısıyla yapılan açıklamanın ertesi günü, eyleme çağrı yapan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi topluluğunun üyesi bir kadın öğrencinin, kendini “Ülkü ocakları teşkilat başkanı” olarak tanıtan A.T tarafından tehdit edildiği belirtildi. A.T.’nin “Sen kimsin, amacın ne, sınıf grubunda kimseyi galeyana getiremezsin getirirsen biz de getiririz” dedikten sonra “Biz 70’lerde 80’lerde çok kan döktük yine dökeriz.” ifadeleriyle kadın öğrenciyi tehdit ettiği ifade edildi.

Kadınlar Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne, “Üniversitemizin öğrencisi bir kadını kaybedeli iki gün olmamışken üniversite öğrencisi kadınların tehdit altında okumaya devam ettiği kampüsleri mi cevap olarak öğrencilerinize gösteriyorsunuz?” diye sordu.

‘GÜVENLİ KAMPÜSLER İSTİYORUZ’

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları (HÜKÇAT) tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Güvenli Kampüsler İstiyoruz,

Şiddete ve tehdide Karşı Rektörlüğü Adım Atmaya Çağırıyoruz! Üniversitemiz öğrencisi, arkadaşımız İzzah ve KYK yurdunda ihmaller sonucu kaybettiğimiz Zeren için okulda düzenlenen açıklamaya sınıf grubunda çağırı yapan topluluğumuz üyesi kadın arkadaşımız kendisini ‘ülkü ocakları teşkilat başkanı’ olarak tanıtan A.T tarafından tehdit edildi. Şahıs arkadaşımıza “Sen kimsin, amacın ne, sınıf grubunda kimseyi galeyana getiremezsin getirirsen biz de getiririz” gibi söylemlerde bulunurken “Biz 70’lerde 80’lerde çok kan döktük yine dökeriz.” diyerek arkadaşımızı alenen tehdit etmiştir. Topluluğumuz üyesi bir kadına uygulanan bu şiddet kabul edilemezdir.

Üniversite sıralarında bir kız kardeşimizi daha kaybetmemek için mücadelemizi yükselteceğiz. Zeren’i ihmaller sonucunda kaybettik. Bu ülkede artan sorunları karşısında yalnız kalan, üzerindeki baskılar nedeniyle ölüme sürüklenen kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin bir kız kardeşimizi daha kaybetmek istemiyoruz diye yan yana geldiği günün ardından, biz kız kardeşimiz daha’ kanla’ tehdit ediliyor!

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne soruyoruz:

■ Kaybettiğimiz kız kardeşimizin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde bu söylemlerin rahatlıkla söylenmesi karşısında üniversitemizin kadın öğrencilerine cevabınız nedir?

■ Kadın ölümlerinin arttığı, ölüme sürüklenen genç sayısının yükseldiği, yurtlarda ihmallerin, alınmayan önlemlerin büyüdüğü bu dönemde nasıl adımlar atacaksınız?

■ Üniversitemizin öğrencisi bir kadını kaybedeli iki gün olmamışken üniversite öğrencisi kadınların tehdit altında okumaya devam ettiği kampüsleri mi cevap olarak öğrencilerinize gösteriyorsunuz?

‘HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Bizler üniversitelerimizde demokratik haklarımızı kullanmaya, kendi sesimizi fikirlerimizi taleplerimizi dile getirmeye, şiddetin tacizin karşısında olmaya, kız kardeşlerimizin hayatını savunmaya devam edeceğiz. Üniversiteler şiddetin, çetelerin değil; tüm öğrencilerindir, topluluklarındır. Tüm Hacettepelileri yaşanan bu şiddet karşısında bir arada olmaya; Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünü ise öğrencilerin güvenliğini tehdit eden bu şahıslar ve yapılanmalara karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi yaşamına son verd...

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İzzah Elif Zamir Khan’ın yurt odasında cansız bedeni...

Üniversite öğrencileri: Gençler geleceksizlik yüzü...

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Eli...

'Üniversitelerdeki psikolojik destek merkezleri ye...

Eskişehir'de 5 gün içinde iki üniversite öğrencisinin intihar etmesi üzerine Eskişehir'den üniversit...