‘Kadınlar iktidarın barbar zihniyetine teslim olmayacak’
Kadınlara dönük operasyonlar ve Rojbin Çetin’in darp edilmesine karşı yapılan basın açıklamalarında kadınlar, ‘Kadın düşmanı politikalarda ısrar eden iktidar zihniyetine teslim olmayacağız’ dedi.

Diyarbakır’da 26 Haziran’da evine yapılan baskında Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in darbedilmesine karşı tepkiler sürüyor. 

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği üyelerine ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerine dönük tutuklamalara ve Edremit önceki dönem Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin’e yapılan köpekli ve fiziki darba ilişkin yazılı açıklama yaptı.

KESK Mardin Şubeler Platformunda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada kadınlar, “Hakikate yürüyen kadınlar sizin baskı ve işkencelerinize boyun eğmeyecekler” yazılı bir pankart ve gözaltına alındığı zaman işkenceye maruz bırakılan Çetin’in fotoğraflarını taşıdı.

Açıklamayı platform adına platform üyesi Eylem Amak okudu. Kürt kadınların son süreçte iktidar tarafından hedef alındıklarını söyleyen Amak, “Kürt kadınlarından korkan iktidarın işkenceden tutuklamaya kadar her alanda baskı kurmaya çalıştığını” vurguladı.

‘İŞKENCECİLER GEREKLİ CEZAYI ALSIN’
Açıklamada iki gün önce Sevil Rojbin Çetin’in yapılan ev baskınında saatlerce işkenceye maruz bırakıldığını dile getiren Amak, “Rojbin arkadaşımızın kapısı kırılmış, köpeklerle içeriye giren polisler tarafından bilerek köpeklerle işkence yapılmış ve gözleri bağlanarak yarı çıplak soyulmuş halde fotoğrafları çekilmiştir. Uğradığı işkence sonrasında arkadaşımızın iki bacağı köpekler tarafından ısırılmış, dudakları patlamış, vücudunun birçok yerinde morluklar oluşmuş ve belinde ayakkabı izlerinin olduğu görülmüştür. Arkadaşımızın uğradığı insanlık dışı muamele ve işkence bizzat fotoğraflarla da kanıtlanmıştır. Fotoğraflar bize gösteriyor ki, artık kötülükte sınır tanımayan AKP iktidarı, bütün insan haklarını hiçe sayarak evlerde işkence dönemine geçmiştir. Biz kadınlar biliyoruz ki bu kararı veren AKP iktidarının ta kendisidir. Gözaltılarla ve tutuklamalarla kadın mücadelesini bastıramayan AKP iktidarı, şimdi de işkencelerle mücadelemizi boğmaya ve sindirmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

‘İKTİDAR ZİHNİYETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ’
Kadınların bütün bu baskı, işkence, gözaltı ve tutuklamalara rağmen alanlarda olmaktan ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini ifade eden Amak, mücadeleyi daha da büyütme çağrısında bulundu. Amak, şunları söyledi: “Bizleri susturamayacak ve kadın mücadelesini sindiremeyeceksiniz. Hiç şüphesiz, yaşatılan bu kötülüklere karşı yürüttüğümüz kadın mücadelemiz örgütlenerek daha da büyüyecek ve eninde sonunda dünyaya sevgiyi, barışı ve iyiliği biz kadınlar getireceğiz. Buradan bütün demokratik kitle örgütlerini ve insanlıktan yana olan herkesi Rojbin arkadaşımız şahsında tüm kadınlara uygulanan insanlık dışı muameleye karşı durmaya ve bu suçu işleyenler gerekli cezayı alana kadar mücadele etmeye çağırıyoruz. Barbarlıkta, zorbalıkta, haydutlukta, gaspta, kadın düşmanı politikalarda, talanda ısrar eden iktidar zihniyetine teslim olmayacağız. Evrensel değerler bu topraklarda hakim olana kadar, halklarımızla birlikte mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.”


ADANA: KADINLAR KAZANACAK
Adana’da da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, Sevil Rojbin Çetin’e dönük işkenceyi basın açıklaması ve oturma eylemiyle protesto etti. Kadınların HDP Adana il binası önündeki basın açıklaması polis tarafından engellenince açıklama, bina girişinde yapıldı. Çetin’in fotoğraflarını taşıyan kadınlar, köpekli işkenceyi alkış ve zılgıtlarla protesto etti. Basın açıklamasını, HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçgin yaptı. Seçgin, Çetin’e yapılan işkencenin belgelendiğini ve işkenceyi kamuoyuyla paylaşan Çetin’in avukatına soruşturma açıldığını anımsattı.

Seçgin, “Sorumluları hakkında derhal gerekli işlem yapılmalıdır. Bizler kadınları yıldırmaya dönük baskılarınıza asla boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Sokakta, evde, hayatın her alanında işkenceyi bir yönetim biçimi olarak dayatanlar kaybedecek, kadınlar, direnenler kazanacak” dedi. Açıklama oturma eylemiyle son buldu.


‘KIZIMIN MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUM’
HDP Hakkari Kadın Meclisi Sevil Rojbin Çetin’in ailesini ziyaret ederek desteklerini sundu. Robin Çetin’in annesi Refika Çetin, “Kızımın karalı mücadelesini selamlıyorum” dedi.


İlgili haberler
EMEP: Sevil Rojbin Çetin’in yanındayız, işkencecil...

Diyarbakır'da gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin'in yanında olduklarını belirten EMEP Gen...

Gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin darb...

DTK’ye yönelik soruşturma kapsamında dün Diyarbakır'da gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin...