Koruma kararı vermeyen karakol: Devlet her kadının başına polis dikemez
Emniyet’in, koruma kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı haberlerini yalanladığı gün Adana’dan bir kadın savcılık yazısına rağmen koruma kararı alamadı.

Emniyet Genel Müdürlüğünün İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına dair Cumhurbaşkanı kararının ardından koruma kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı haberlerine “gerçek dışı” diye açıklama yaptığı gün Adana’da bir kadın savcılık yazısına ve tehditler aldığı yönünde beyanda bulunmasına ve şikayetçi olmasına rağmen karakoldan koruma kararı alamadan ayrıldı. Şiddet mağduru olduğu ve tehditler aldığı için ismini yazmadığımız kadını olası bir tehlikeye karşı avukatlar evine bıraktı.

Av. Firdevs Avşar, müvekkiline tehdit almasına rağmen koruma sağlanmadığını belirterek “Hiçbir yasal gerekçesi olmayan bu fiili durumla hem yürürlükte olan 6284 sayılı Yasa’nın hem de savcının almış olduğu kararın çiğnenmiş olması karşısında şaşkın olsak da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir kadın bu hukuk dışı uygulamaların insafına bırakılmamalıdır” dedi.

KARAKOL: BAŞINA GELECEKLERDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ

Emniyet Genel Müdürlüğü salı günü yaptığı açıklamada karakola başvuran kadınların “Aile mahkemesine başvuracaksınız” denilerek geri çevrildiği haberlerine “gerçek dışı” demişti. Açıklamanın yapıldığı salı günü darp raporu ile karakola giderek şikayetçi olmak ve uzaklaştırma kararı almak isteyen bir kadın, polislerin “Artık bu işlere biz bakmıyoruz” açıklamasıyla karşılaştı. Bunun üzerine karakola giden avukatı Firdevs Avşar da aynı cevapla karşılaştı. Polis ve amirlerle görüşmesi neticesinde karakolların “artık” uzaklaştırma kararı vermediği, şikayet alabilecekleri yanıtını aldıklarını ifade eden Avşar, “Ancak uzaklaştırma kararı verilmemesinden dolayı müvekkilin başına gelebileceklerden sorumlu olmadıklarını ifade ederek hızlı sonuç alabilmemiz için savcılığa yönlendirdiler” dedi.

‘NEREYE İSTERSEN ORAYA ŞİKAYET ET’

Şikayet dilekçesi ile gittiği savcının da durumu şaşkınlıkla karşıladığını ifade eden Avşar, Ardından savcının “Şikayetçinin uzaklaştırma taleplerinin karşılanmasına” ve “Şikayetçinin can güvenliğinin sağlanması için gerekil önlemlerin alınmasına” karar vererek müvekkilin karakolda ifadesinin alınması için polis merkezine yazı yazdığını söyledi. Gittikleri karakolda amirlerin, uzun tartışmalar neticesinde ifade almayı kabul etseler de uzaklaştırma kararı vermemekte ısrar ettiklerini dile getiren Avşar, şunları söyledi, “Kendilerine zaten savcının uzaklaştırma kararı verdiğini, polisin karar vermesine gerek olmadığını, yapmaları gerekenin savcının talimatını uygulamak olduğunu aktardığımda da yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını, devletin her kadının başına bir polis dikemeyeceğini söyleyerek savcının talimatını uygulamaktan imtina ettiler. Hatta ifadeyi alan polis memuru ‘Savcının talimatı beni bağlamaz. Nereye istersen oraya şikayet et’ dedi. İfadenin ardından polis merkezinden koruma kararı alamadan ayrılıklarını anlatan Avşar, şiddet mağduru olan ve tehditler alan müvekkilini olası bir tehlikeye karşı bir başka avukat arkadaşıyla evine kadar bıraktığını söyledi.

‘KADINLAR HUKUK DIŞI UYGULAMALARIN İNSAFINA BIRAKILMAMALIDIR’

Koruma kararı almakta imtina edilmesinin şiddete uğrayan kadınların mağduriyetine neden olduğunu ifade eden Avşar, “İstanbul Sözleşmesi feshedilmiş olsa dahi şiddete uğrayan kadınların korunması için önemli bir yasa olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hâlâ yürürlükte olup bu kanunla mahkemelere, savcılıklara ve özellikle acil durumlarda polise, şiddete uğrayan kadının korunması konusunda geniş yetkiler veriliyor. Ancak uzaklaştırma kararını da içeren bu yetkiler sözleşmenin feshinden sonra özellikle polis tarafından üstlerinden talimat geldiği gerekçesiyle uygulanmıyor. Son haftalarda birçok şehirde birçok meslektaşımız şiddete uğrayan kadınların polis tarafından kanuna rağmen karakollardan geri çevrilmesi gibi sorunlarla karşılaştığını, özellikle uzaklaştırma kararı gibi tedbirlerin alınması konusunda polisin görevini yapmaktan imtina ettiğini aktarıyor. Hiçbir yasal gerekçesi olmayan bu fiili durumla hem yürürlükte olan 6284 sayılı Yasa’nın hem de savcının almış olduğu kararın kararın çiğnenmiş olması karşısında şaşkın olsak da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir kadın bu hukuk dışı uygulamaların insafına bırakılmamalıdır” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Şiddete uğrayanlar devlet kapısından döndürülüyor

Şiddet mağdurlarına verilen cevaplar, halen yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’...

Koruma ve tedbir taleplerinin uygulanmaması Meclis...

HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu, Ekmek ve Gül’ün de gündeme taşıdığı, şiddet gören kadınların korum...

Koruma ve tedbir yükümlülükleri uygulanmıyor!

Şiddet gören mülteci kadınların sığınma talebi “Şikayet yoksa sığınmaevi de yok” cevabıyla reddedild...