‘Krizin olmadığını söyleyenler gelsin de bizi görsün’
Mamak’ta kışlık hazırlığı yapan kadınlarla sohbet ediyoruz. Bu yıl her zamankinden daha fazla hazırlık yaptığını söyleyen kadınlar, ‘Krizin olmadığını söyleyenler bizi dinlesin bir de’ diyor.

Mamak’ta emekçilerin yoğun yaşadığı bir sokaktan geçerken yere oturmuş işlerini yapan, sohbet eden kadınları görüyoruz. Bir şey ayıklıyorlar. Yaklaşıp, soruyoruz kadınlara: “Bu kadar çuval fasülyeyi ne yapacaksınız?” diye. Kadınlar hep bir ağızdan ekonominin kötüye gittiğini hazırlık yaptıklarını anlatıyorlar. Kimisi “ Çocuk okutuyoruz. Bu zamanda kolay değil” diyor.

Yazın bolluk zamanı olduğunu, sokaktan geçen meyve sebze satıcılarından kim uyguna verirse pazarlık yapa yapa aldıklarını söylüyorlar. Bu yıl daha çok hazırlık yaptıklarını vurguluyor kadınlar. Aralarından bir tanesi “Ben 40 kilo domatesten menemen yaptım” diyor kahkahasıyla birlikte. Kadınlar, geçen yıl her şeyin pahalı olduğunu, bu yıl daha pahalı olacağını, hiçbir şeyin iyiye gitmediğini, bu yüzden ne kadar hazırlık yapılırsa, ne kadar çok sebze kurutulur, kışlık hazırlanırsa o kadar iyi olduğunu anlatıyorlar. Hep birlikte yan yana gelerek işlerin de birlikte üstesinden geldiklerini ekliyorlar. Yanlarından ayrılırken içlerinden biri şöyle sesleniyor: “Dişimizden tırnağımızdan artırmaya çalışarak geçinmeye çalışıyoruz. Bizi de yazın da krizin olmadığını söyleyenler görsün.”

İlgili haberler
Kriz kış hazırlığını da, aşureyi de vurdu

Aşure dağıtan tüm kadınların yüzünde hep aynı gülümseyiş var. Bazen birbirimize selam dahi veremeden...

Antep’te kara kış hazırlığı

Turşu nasıl kurulur, salça yapmanın püf noktaları nedir sorularıyla çıktığımız Antep sokaklarında ce...

Krize, işsizliğe, yoksulluğa karşı tek çare örgütl...

‘39 yaşında bir kadının yapabileceği işler genellikle sigortasız işler oluyor. Evde yaptığımız işler...