LGBTİ+ Onur Haftası: ‘Yasakları tanımıyoruz'
İstanbul’da İstiklal Caddesinde yapılmak istenen Onur Yürüyüşü’nde Valiliğin ve polisin engelleme çabalarına tepki vardı: ‘İstanbul Valiliği ayrımcılık uygulayarak suç işliyor.’

Valiliğin Onur Yürüyüşünü yasaklamasına rağmen Taksim'deki Mis Sokak’ta toplanan yüzlerce kişi 'Onurumuzla buradayız, yasakları tanımıyoruz' dedi.

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü öncesinde, polis Taksim’i TOMA ve barikatlarla adeta abluka altına aldı. İstiklal Caddesi’ne giriş yapan her sokak polis tarafından kapatıldı. LGBTİ+ bireylerin İstiklal caddesine girişlerine izin verilmedi. Polisle yapılan görüşmeler sonucu Mis Sokak'ta basın açıklaması yapıldı. Mis Sokak’ta bir araya gelen yüzlerce kişi, ‘Nerdesin aşkım buradayım aşkım’, ‘Susma haykır eşcinseller vardır’, ‘Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret’ sloganları attı.

‘VALİLİĞİN KARARI NEFRETİN PARÇASIDIR’
Valiliğin yasağına tepki gösterilen açıklama şöyle:

“Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayarak suç işledi. Ankara Valiliğinin getirdiği süresiz yasak ve yıllardır Onur Yürüyüşlerine yönelik engeller göstermiştir ki, bu yasaklar eylemlere değil, varoluş biçimlerine yöneliktir. Valiliğin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir. Onur yürüyüşleri tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıdır. Bizi engellemeye yönelik tüm beyhude çabalara rağmen onurumuzla buradayız ve bu yasakları tanımıyoruz.
Valiliğin yasak kararında gösterdiği güvenlik bahanesi tek kelime ile komiktir. Yürüyüşlerimiz yasaklanmadan önce on üç yıl boyunca barışçıl bir şekilde düzenlendi. Bu yürüyüşler her geçen sene daha da kalabalıklaştı ve varoluşundan itibaren nefretle yüz yüze yaşayan biz LGBTİ+’ler için kendimizi güvende hissedeceğimiz ve sesimizi duyurabileceğimiz alanlar açılmasına aracılık etti. Bu barışçıl yürüyüşlerin aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi.
Bizler her yıl olduğu gibi bu yıl da burada, bu sokaklardayız. Kahkahalarımız, bağırışlarımız ve sloganlarımız hala bu sokaklarda yankılanıyor. Binlerce insanın katıldığı ve görünürlüğümüzü kutladığımız yürüyüşlerimizi çok özlüyoruz. Bugün burada varoluşumuzun verdiği onurla ve onurumuzun verdiği güçle bizlere sınırlar çekmeye çalışanlarla alay ediyoruz.”

İlgili haberler
Kaos GL: LGBTİ hakları insan haklarıdır!

Kaos GL, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Günü dolayısıyla Türkiye’deki y...

Onur Haftası sınırları aşıyor!

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bu yıl 25 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında Taksim ve Kadıköy çe...

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yine yasak!

İstanbul Valiliği, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasakladı. Onur Haftası Komitesi karara tepki gö...