Mahkemede istismarı inkâr eden erkek aileye ‘kuma verin sorunu çözelim’ demiş
Kilis’te 15 yaşındaki çocuğu istismar edip hamile kalmasına sebep olan ve tutuksuz yargılanan Mehmet Arzık mahkemede çocuğu suçladı. Aileden de kız çocuğunu kuma olarak istediği iddia edildi.

Kilis’te henüz 15 yaşındayken E.Ö’yü sistematik bir şekilde istismara maruz bırakan Mehmet Arzık, şikâyet üzerine tutuklanıp 12 gün sonra serbest bırakılmış, sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. Dün Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında sanığın çelişkili ifadelerine rağmen sanık Mehmet Arzık tutuksuz yargılanmasının devamına karar verilerek duruşma 5 Nisan’a ertelendi. Duruşmaya dair konuşan E.Ö.’nün avukatı İbrahim Demircioğlu savcının mahkemeyi baskı altına aldığını belirterek adil bir yargılanmanın olmadığını ifade etti.

‘SAVCI MAHKEMEYİ BASKI ALTINA ALIYOR’

Demircioğlu, davayla ilgili takipsizlik kararının kesinleşmemesine rağmen savcının takipsizlik kararının kesinleştiğini aktardığını belirterek “Bir kovuşturmaya yer yok kararı, takipsizlik kararını yani savcının vermiş olduğu bir kararın kesinleşip kesinleşmediğini savcı bilir. Takipsizlik kararı kesinleşmediği halde ‘kesinleşmiş’ dedi. Ayrıca Bölge Mahkemesi kendisini görevlendirdiği halde, kendisini Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesinin görevlendirdiğini söyledi. Dolayısıyla savcı mahkemeyi baskı altına alıyor. Sanık müdafii gibi davranıyor. Savcı hakkında suç duyurusu talebinde bulunduk, mahkeme reddetti” dedi.

İSTİSMARCIYA HAK ETTİĞİ CEZA VERİLMEYECEK

Sanık Mehmet Arzık’ın çelişkili ifadelerine rağmen tutuksuz yargılanmasına karar verildiğini belirten Demircioğlu, cinsel istismara uğrayan E.Ö.’nün beyanlarına rağmen sanığın beyanlarının mahkeme tarafından dikkate alındığını söyledi. Demircioğlu, “Sanığın tutuklanma talebi de reddedildi. Sanık tarafı, E.Ö.’nün annesi ve babası şikâyetçi olamaz gibi beyanlarda bulundu. Olay tarihinde 15-16 yaşlarında olan bir çocuk. 4 çocuk babası biri ‘bana mesaj attı, ısrarlarına dayanamayıp ben de gittim’ gibi böyle pişkin cevaplar veriyor. Sanık sürekli çelişkili ifadeler veriyor. İlkin ‘2 yıldır arkadaşız’ deyip şimdi ‘1 yıldır arkadaşız’ diyor. 1 yıl bizim açımızdan çok önemli çocuk küçük çünkü. Daha önce verdiği ifadelerden farklı beyanlarda bulunuyor. ‘Numarasını engelledim ama beni aramaya devam ediyor’ diyor. Bu teknik olarak mümkün değil. Sanığın verdiği ifadelerin yalan olduğu kolayca anlaşılıyor. Mağdur olan E.Ö’nün kendisine tecavüz edildiğini daha sonra da evlilik vaadiyle kandırıldığını söylemesine rağmen kızın yalan söylediği istismarcının doğru söylediği varsayılıyor. Bu tür davalarda kamuoyu tepki gösteriyor, bu tür davaların ağır cezai yaptırımları var Kilis mahkemesi ise Türkiye hassasiyetlerine paralel olmayan bir şekilde sanığa toleranslı yaklaşımla kurtarıyor. Mahkemenin bu tavırlı yaklaşımından adil bir karar çıkmayacaktır, istismarcıya hak ettiği bir ceza verilmeyecek” dedi.

CEZASINI ÇEKSİN İSTİYORUZ

İstismara uğrayan E.Ö.’nün halası E. D, mahkemenin verdiği tutuksuz yargılama kararına tepki göstererek “Sanık utanmadan ‘çocuğun hamile olduğunu bilmiyordum’ diyor. 56 sayfa telefon görüşmesi var. Bu telefon görüşmesinde, “Ben hamileyim diyor çocuk, sanık ‘git aldır, başının çaresine bak’ diyor. Bu dava böyle kapanmamalı” dedi. E.D, ilk duruşmanın ardından sanık Mehmet Arzık’ın ailesi tarafından kızın kuma olarak kendilerine verilmesi için E.Ö.’nün ailesi ile görüşüldüğünü fakat ailenin bunu reddettiğini Mehmet Arzık’ın cezalandırılmasını istediğini belirterek “Mahkemede her şeyi inkar ediyorlar. Telefon kayıtlarına bakabilirler, ağabeyim Ş. Ö’yü aradılar. İlk duruşmadan sonra kızı kuma diye istiyorlar. Defalarca birilerini gönderdiler ‘kızı verin üstüne ev, tarla yapalım’. Biz kabul etmedik, etmiyoruz. Cezasını çeksin istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kilis’te istismar faili serbest, soruşturmada huku...

2 yıl boyunca bir çocuğu istismar eden fail 12 gün içinde serbest bırakıldı. Soruşturmada hiçbir del...

İHD Dİyarbakır Şubesi: 217 çocuk istismara uğradı,...

İHD Diyarbakır Şubesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2020 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu...

GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...