Müzeyyen Boylu davası başka ile nakledilmek isteniyor
Diyarbakır’da boşanma aşamasında olduğu Müzeyyen Boylu'yu öldüren Mesut Issı’nın yargılandığı dava güvenlik gerekçesiyle başka bir ile nakledilmek isteniyor.

Diyarbakır’da boşanma aşamasında olduğu Müzeyyen Boylu'yu öldüren Mesut Issı’nın yargılandığı davanın duruşmasında, dosyanın sanık avukatı talebi üzerine güvenlik gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na gönderildiği ortaya çıktı. Avukatlar davanın kadınlardan kaçırılmak istendiğinin altını çizdi, mahkeme duruşmayı erteledi.

Müzeyyen Boylu’yu boşanma aşamasında olduğu Mesut Issı tarafından katledilmesine ilişkin davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Mesut Issı duruşmaya katılmazken avukatı Kutbettin Odabaşı katıldı. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada dosyanın sanık avukatının talebi üzerine “güvenlik” gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na gönderildiği ortaya çıktı. Mesut Issı’nın duruşmaya katılmamasına tepki gösteren avukatlara mahkeme başkanı, “Mesut Issı daha önceki duruşmada psikolojinin bozuk olduğunu ve savunma yapmak istemediği gerekçesi ile getirilmedi” cevabını verdi. Öte yandan Mesut Issı’nın avukatının geçtiğimiz süre zarfında dosyanın Diyarbakır’dan nakil edilmesi talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Nakil talebini duyan avukatlar ise duruma tepki gösterdi.

'DURUŞMAYA DAHA KALABALIK GELECEĞİZ'
Avukat Cihan Aydın, “Mahkeme usule aykırı işlem yapıyor. Çocukları mahkeme kararı ile aldık. Dağ başı değil burası usulü ile aldık ve nakil ile bağlantısı nedir anlamış değilim. Duruşmayı Diyarbakır’dan kaçırmak istiyorlar. Diyarbakır’ın tamamı adaletin bu şehirde olup olmadığını bilecek. Şimdi sizin bu uygulamanıza göre nasıl bir pratik ortaya çıkıyor size söyleyeyim. Sanık avukatı müvekkilim kendini güvende hissetmiyor dediğinde başka yere mi göndereceksiniz? Bu dava Diyarbakır avukatı, halkından kadınlarından kaçırılmak isteniyor. Fizana da gitse biz gideriz. Duruşmaya daha kalabalık gideceğiz” diye vurguladı.

'BU DOSYADAN KURTULMAK İSTİYORSUNUZ'
Avukat Mehmet Emin Aktar da nakil işlemine tepki göstererek, savunmasına başladı. Mehmet Emin konuya ilişkin maddeleri hatırlatarak, “Size verilen dilekçeyi il valiliğine gönderin. Siz bunu yapmadınız. Siz bu dosyadan kurtulmak istiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

'YARGILAMADAN SÜREKLİ KAÇIYOR'
Av. Hatice Demir, nakil talebinin açıkça yasaya aykırı olduğunu, sanığın geçen celse duruşmaya gelmek istemediğini belirterek, bu celseye gönderilen mazeret dilekçesini mahkemenin herhangi bir mazerete dayanmadığı için reddetmesi gerektiğini anlattı. Demir, “Ceza yargılanması yapılıyor ama sanık ortada yok ve yargılanmaktan sürekli kaçıyor. Daha önceki celsede de gelmek istemedi ama zorla getirilme kararı verildi. Sanık ilk duruşmadan çıkarken, maktul yakınlarına tehdit savurup, küfür etti. Gayet sağlıklı gözüküyordu. Fakat mahkemede psikolojik sorunlarının olduğunu öne sürerek susma hakkını kullandı” diye konuştu. Sanığın kendisini hastaneye sevk ettirdiğini, bunun bir savunma taktiği kanaatinde olduklarını vurgulayan Demir, taleplerle ilgili belirsizlik olduğuna işaret ederek, sanığın savunmasının hala alınmadığına dikkat çekti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Turhan Bağrıyanık ise avukatların savunmalarına katıldığını belirterek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Boylu’nun annesi Türkan Boylu da sanığın ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istedi.

'PSİKOLOJİSİ BOZUK' DİYEREK SAVUNDU
Müvekkilinin isteği üzerine dosyanın başka bir şehre nakledilmesi talebinde bulunduğunu aktaran sanık avukatı Kutbettin Odabaşı, müvekkilinin psikolojisinin bozuk olduğunu ve ağır ilaçlar kullandığını ileri sürdü. Müvekkilinin Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edildiğini belirten Odabaşı, “Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nden daha kötüdür. Müvekkilimin hekim olduğunu ve hastaneye nasıl naklinin yapılacağını bildiğini söylemek ağır bir ithamdır. Dosyayı incelemek için süre talep ediyoruz” dedi.

DOSYANIN NAKLİ İÇİN SAVCI GÖRÜŞ BİLDİRECEK
Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, suçun vasfı, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi, tutuklulukta kaldığı süre ve öngörülen cezasının alt ve üst sınırı dikkate alarak sanık Issı’nın tutukluluğun devamına karar verdi. Çanakkale, Hatay, Hakkari, Isparta ve Muğla Barosu avukatlarının duruşmaya katılma talebini reddeden ve tanıklar hakkında zorla getirilme kararı da veren mahkeme heyeti, dava nakli konusunda görüş almak için dosyanın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini kararlaştırarak duruşmayı 27 Ocak 2020’ye erteledi. 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Duruşmanın ardından Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda açıklama yapan Boylu’nun avukatı Aslı Pasinli, celse arasında sanık avukatının nakil talepli dilekçesinde, “Diyarbakır Barosu neden bu dosyayı bu kadar sahipleniyor? Avukat Müzeyyen Boylu mesleğini icra ederken mi katledilmiş? Diyarbakır Barosu tarafsızlığını yitirmiş, baroları, STK’leri bu dosyaya kanalize etmiş” ifadeleriyle Diyarbakır Barosu’nu suçladığını kaydetti.
Dilekçede ayrıca dosyanın sahiplenilmesinin gereksiz olduğu, basının ve kamuoyunun sanık üzerinde baskı yarattığının ileri sürüldüğüne dikkat çeken Pasinli, “Tüm barolar katılma talebinde bulunduğunda mahkeme başkanının sanığa sorması üzerine sanık iyi erkek rolüyle ‘ne demek efendim daha kalabalık gelsinler’ dedi. Daha sonra da nakil talebinde bulundu. Bu tam olarak erkek kurnazlığıdır. Cinayet işle, mahkemede iyi erkek modeline gir. Bu kabul edilemez. Kadınlar bölündükçe çoğalırlar. Nakledilirse daha çok katılacağız” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise dosyanın nakledilmesi durumunda, bunun kadın cinayetlerinde Türkiye’de bir ilk olacağını kaydetti.

Açıklama sonrasında baroların katılma talebinin kabul edilmemesine karşı duruşmada yaşanan gerginliğe ilişkin Diyarbakır Barosu tarafından tutanak tutuldu.

MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19 Mayıs'ta eşi Müzeyyen Boylu'yu öldüren Mesut Issı hakkında hazırladığı iddianamede, Issı'nın "Kasten, tasarlayarak ve canavarca hisle, eziyet çektirerek öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Issı hakkında ayrıca "Ateşli silahları ve ona ait mermileri izinsiz bulundurmaktan" da 3 yıla kadar hapis talep ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır / MA

İlgili haberler
Katledilen Hafize’nin babası: Birlik olursak kadın...

Boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen Hafize Kurban'ın babası davaya çağrı yaptı: Bu davayı gün...

Kadıköy’de kadınlar ‘Kadın cinayetlerini acil önle...

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, ‘Cinayet haberi okumaya tahammülümüz kalmadı’ diyerek bir ar...